Στο 5% τα κόκκινα δάνεια της ΕΤΕ στο τέλος του 2022
Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα επιτευχθεί μέσω της οργανικής κερδοφορίας και με τη χρήση ομολογιών χαμηλής διαβάθμισης, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Παύλος Μυλωνάς.
Ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια που μπορεί να υποστηρίξει τον φιλόδοξο στόχο εξυγίανσης του ισολογισμού της χωρίς την ανάγκη άντλησης νέων κεφαλαίων διαθέτει η Εθνική Τράπεζα, προσβλέποντας στην επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έτσι ώστε ο αντίστοιχος δείκτης να διαμορφωθεί στο 5% στο τέλος του 2022 από 40% το 2018. Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο πλαίσιο του τετραετούς στρατηγικού σχεδίου που έχει εκπονήσει η διοίκηση, θα επιτευχθεί μέσω της οργανικής κερδοφορίας και με τη χρήση ομολογιών χαμηλής διαβάθμισης.
Για το 2019, στόχος είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να μειωθούν κατά 4,4 δισ. ευρώ, ποσό που ισούται με το ένα τέταρτο του συνόλου και είναι υπερδιπλάσιο της μείωσης που επετεύχθη το 2018. Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα επιταχυνθεί περαιτέρω με την εισαγωγή θεσμικών εργαλείων όπως είναι: α) το APS, που βρίσκεται πολύ κοντά στο να εγκριθεί, β) η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος επιδότησης των δανειοληπτών χαμηλών εισοδημάτων με ενέχυρο πρώτη κατοικία και γ) το σχέδιο με τη χρήση του αναβαλλόμενου φόρου.
Η διοίκηση της ΕΤΕ δεσμεύεται στο πλαίσιο του τετραετούς στρατηγικού σχεδίου για την επίτευξη δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στο 11% το 2022 από αρνητική απόδοση του 2018 με έμφαση στην οργανική κερδοφορία. Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, το περιβάλλον στο οποίο θα λειτουργεί η ΕΤΕ για το υπόλοιπο του 2019 και για το 2020 είναι πολύ πιο ευοίωνο και θα στηρίξει την προσπάθεια της διοίκησης να μετασχηματίσει την τράπεζα. Τις θετικές προοπτικές ενισχύει η επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών, που, κατά τον κ. Μυλωνά, «έχει συνδεθεί με την εκλογή της νέας κυβέρνησης και το φιλόδοξο πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει και το οποίο αναμένεται να πυροδοτήσει άλμα στις πάγιες επενδύσεις, τόσο από επιχειρήσεις όσο και από ιδιώτες, ωθώντας με τη σειρά τους τη ζήτηση για τραπεζικά δάνεια και άλλες τραπεζικές εργασίες». Η ζήτηση για καθαρό δανεισμό από επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αποπληρωμών, έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και, όπως εκτίμησε ο κ. Μυλωνάς, σύντομα θα ακολουθήσουν και τα νοικοκυριά.
Η στρατηγική της ΕΤΕ στην εταιρική τραπεζική προβλέπει την αλλαγή του μοντέλου εξυπηρέτησης των πελατών, εφαρμόζοντας εξειδικευμένες στρατηγικές ανά πελάτη και κλάδο, με στόχο να κερδίσει τη συνολική σχέση με τον πελάτη, καλύπτοντας ανάγκες σε εισαγωγές, εξαγωγές, χρηματιστηριακά προϊόντα, μισθοδοσίες κ.λπ. και αυξάνοντας τα συνολικά έσοδα, επιτοκιακά και μη. Στη λιανική τραπεζική, αντιστοίχως, εφαρμόζονται νέες στρατηγικές ανά τμήμα του πελατολογίου, εστιάζοντας στην προσφορά του κατάλληλου προϊόντος και υπηρεσίας στον κάθε πελάτη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα επιβράβευσης των συνεπών πελατών στεγαστικών δανείων με επιστροφή 5% επί του συνόλου των τόκων που πληρώνουν σε ετήσια βάση, 2% όφελος επί των καθημερινών δαπανών σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και επιπλέον πόντους μέσω του προγράμματος go4more.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου επανέλαβε την πρόθεση της διοίκησης να ολοκληρώσει την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής έως τα τέλη του έτους και προανήγγειλε την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη μεταβίβαση της θυγατρικής στην Κύπρο. Αναφερόμενος, τέλος, στο θέμα του ΛΕΠΕΤΕ και στον πρόσφατο νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση υποστήριξε ότι πρόκειται για νόμο που «δεν ευσταθεί ούτε στη λογική ούτε στη νομική του υπόσταση» και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα λάθη θα διορθωθούν στη βάση μιας εύλογης και υπεύθυνης λύσης.
Εγκρίθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο
Η γενική συνέλευση της ΕΤΕ ενέκρινε χθες το νέο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου, που ανανεώθηκε ως προς τη σύνθεσή του και διευρύνθηκε με δύο νέα μέλη. Το νέο Δ.Σ. της ΕΤΕ υπό την προεδρία του κ. Κώστα Μιχαηλίδη είναι αποτέλεσμα συμφωνίας με τον βασικό μέτοχο, το ΤΧΣ, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή των νέων μελών, μεταξύ των οποίων τον κ. Γκίκα Χαρδούβελη που ορίστηκε ανώτερος ανεξάρτητος σύμβουλος και την κ. Αικατερίνη Μπερίτση στη θέση της αντιπροέδρου, αμφότεροι μη εκτελεστικά μέλη. Με δήλωσή του στην «Κ» ο πρόεδρος του ΤΧΣ Ανδρέας Βερύκιος σημειώνει ότι οι προτάσεις του Ταμείου για την ανανέωση του Δ.Σ. θα λειτουργήσουν καταλυτικά για τη συνολική ενδυνάμωση της Εθνικής Τράπεζας στις προοπτικές της οποίας, όπως σημειώνει, «πιστεύουμε ιδιαιτέρως». Είμαστε ικανοποιημένοι, επισημαίνει ο κ. Βερύκιος, διότι «οι εισηγήσεις μας έτυχαν θερμής υποστήριξης από όλους τους μετόχους, Ελληνες και ξένους. Στόχος του Ταμείου παραμένει η εξασφάλιση βέλτιστων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης προς όφελος του τραπεζικού συστήματος». Να σημειωθεί ότι εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της ΕΤΕ εκτός από τον διευθύνοντα σύμβουλο Παύλο Μυλωνά είναι ο κ. Δημήτριος Καποτόπουλος και η κ. Χριστίνα Θεοφιλίδη, ενώ μη εκτελεστικά εκτός από τον κ. Χαρδούβελη ορίστηκαν οι κ. Claude Piret, Andrew McIntyre, John McCormick, Αβραάμ Γούναρης, Wietze Reehoorn και Elena Ana Cernat.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου