«Ήταν ένα νομοσχέδιο που έφερε πολύ μικρές αλλαγές στις δικές μας ρυθμίσεις», δήλωσε η αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Μαγνησίας, Κατερίνα Παπανάτσιου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM» για την ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις βελτιώσεις στη ρύθμιση οφειλών.
«Αυτές οι αλλαγές δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν δείξανε και το πολιτικό πρόσωπο της καινούριας κυβέρνησης. Η μεροληψία υπέρ των λίγων, υπέρ του πλούτου είναι δεδομένη [...] κι η αντίθεσή μας είναι ότι δεν θεωρούμε ότι μεσαία περιουσία είναι μια περιουσία του ενός εκατομμυρίου», ανέφερε η κ. Παπανάτσιου, εκτιμώντας ότι για τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ «υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος, αλλά θα μπορούσε να δοθεί σε δικαιότερη βάση σε εκείνους που το έχουν περισσότερη ανάγκη».
«Πραγματικά κερδισμένοι από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι αυτή τη στιγμή αυτοί που έχουν μεγάλες περιουσίες. Ζητήσαμε να είναι χωριστές διατάξεις για περιουσία μέχρι 500.000 ευρώ, που θεωρούμε ότι είναι μια καλή μεσαία περιουσία και από εκεί και πέρα θεωρούμε ότι είναι μεγάλη και πολύ μεγάλη [...] Ογδόντα χιλιάδες ευρώ περιουσία να έχει την ίδια έκπτωση με περιουσία ενός εκατομμυρίου, δεν θεωρούμε ότι ήταν δίκαιη η κατανομή του ποσού που έγινε, παρόλα αυτά επειδή δεν θέλαμε να στερήσουμε και αυτή την κατανομή από αυτούς τους πολίτες το ψηφίσαμε στη Βουλή», εξήγησε.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, η πρώην υπουργός τόνισε ότι «δημιουργούνται fake news ότι έρχεται η καινούρια κυβέρνηση και κάνει μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενώ το μεγάλο ποσό μείωσης ήταν από τη δική μας κυβέρνηση, συμπληρωματικό ήταν αυτό που δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ».
«Φυσικά και δεν αύξησε τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παραλάβαμε βεβαιωμένο ΕΝΦΙΑ 3,7 δισ. το 2014 και το 2018 ο ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε ήταν 3,2 δισ. ευρώ, αυτά είναι στοιχεία της ΑΑΔΕ αναρτημένα», σημείωσε.
Σχετικά με την τροπολογία για το Ελληνικό, η κ. Παπανάτσιου επισήμανε: «Την καταψηφίσαμε γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό [...] ότι αλλάζει ο νόμος του 2012 και θεωρούμε πως δεν ήταν προς επιτάχυνση της επένδυσης, αλλά προς διευκόλυνση του επενδυτή. Επίσης, οι ΚΥΑ, από ό,τι ειπώθηκε, προχωράνε σύμφωνα με τον νόμο 4062 και υπάρχει και το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης, το οποίο θα ήθελα να θυμίσω ότι έχει εγκριθεί με προεδρικό διάταγμα και από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία δινόταν η αρχιτεκτονική λύση [...] ενώ θα μπορούσε να προταθεί λύση σύμφωνα με τον νόμο, προβλεπόντουσαν όλα αυτά στον διαγωνισμό και δεν μπορούν να αλλάξουν. Πιστεύουμε ότι κακώς γίνονται οι αλλαγές και πιθανώς να έχουμε πρόβλημα και με άλλους διαγωνιζόμενους. Σίγουρα, όμως, δεν είναι προς όφελος της επιτάχυνσης της επένδυσης, αλλά στην κατεύθυνση διευκόλυνσης του επενδυτή».
Ερωτηθείσα σχετικά με τη διαβούλευση για τις διατάξεις που αφορούν το πανεπιστημιακό άσυλο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Ξεκάθαρα είμαστε αντίθετοι, δεν θεωρούμε ότι η κατάργηση του ασύλου είναι εκείνη που θα βοηθήσει στην πάταξη του εγκλήματος, δεν είναι το ζήτημα αυτό. Και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης πήρε και ευχαριστήριο για τις ενέργειες που γίνανε. Όταν υπάρχει θέληση και από τις πρυτανικές αρχές και από τα ίδια τα πανεπιστήμια, δεν υπάρχουν ζητήματα. Διαφορετικά θα μπορούσαν να λυθούν όλα αυτά τα θέματα και μπορούν να λυθούν».
Αναφορικά με την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη σχολίασε ότι «είναι πολιτική η δίωξη, δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να πάει στη Δικαιοσύνη, σίγουρα ήταν μέσα από τις ενέργειές του σαν υπουργός».
*Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης
**Επιμέλεια: Σμαρώ Αβραμίδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου