Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

Παλιά, κακή … συνήθεια η φοροδιαφυγή στα ενοίκια ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΚΟΜΠΙΝΑ ΑΠΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης



Παλιά, κακή … συνήθεια η φοροδιαφυγή στα ενοίκια

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΚΟΜΠΙΝΑ ΑΠΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Είναι καταπληκτικό ξαφνικά να διαβάζεις στις εφημερίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι πολιτικοί, δημοσιογράφοι  «πέφτουν από τον ουρανό» γιατί ανακαλύπτουν πως γίνεται  η φοροδιαφυγή που μαστίζει την χώρα, και πόσα έσοδα χάνει το κράτος.

Τελευταία «ανακάλυψη», η φοροδιαφυγή στα ενοίκια.

Αναφερόμαστε σε φορολογούμενο που ενοικίασε την βιλίτσα του σε άλλο φυσικό πρόσωπο, που την διαχειριζόταν χωρίς να έχει κάνει έναρξη επαγγέλματος, ο δεύτερος . Οι δυο φορολογούμενοι, ιδιοκτήτης και διαχειριστής,  «ξέχασαν» να δηλώσουν τα έσοδα από αυτή την συναλλαγή, ο πρώτος τα ενοίκια και ο δεύτερος τα έσοδα από  εμπορική δραστηριότητα.

Ωφελημένοι και οι δυο

Έχουμε γράψει δεκάδες φορές από τούτη την φιλόξενη σελίδα την κομπίνα που γίνεται με τα ενοίκια. 
Δηλώνουμε και οι δυο λιγότερα στην φορολογική δήλωση, αφού δεν υπάρχει κανένα όφελος στον ενοικιαστή και γίνεται μια μικρή έκπτωση στο πραγματικό ενοίκιο, και αυτό έχει σαν συνέπεια την πληρωμή λιγότερων φόρων .

Για παράδειγμα αν το ενοίκιο είναι 300 ευρώ το μήνα, γίνεται συμβόλαιο με 150 ευρώ ενώ στην πραγματικότητα δίνονται στον ιδιοκτήτη 275 ή 250 ευρώ.

Την περίοδο της συζήτησης για τις δαπάνες που θα «έχτιζαν»  το αφορολόγητο, ότι ήταν λάθος τότε που ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, είχε βγάλει εκτός των ενοίκια από την στήριξη του αφορολόγητου .

Πληρωμή μέσω τράπεζας

Πραγματικά, μετά τα τελευταία ευρήματα του ελεγκτικού μηχανισμού, το  οικονομικό επιτελείο σκέφτεται  την υποχρεωτική εξόφληση των μισθωμάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών  με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Δηλαδή, κάθε ενοικιαστής θα υποχρεώνεται να εξοφλεί μηνιαίως το ποσό που αναφέρεται στο μισθωτήριο συμβόλαιο με κατάθεση σε τραπεζικό  λογαριασμό του ιδιοκτήτη.

Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν κάποιος συνεχίσει να πληρώνει με μετρητά, θα προβλεφθούν αυστηρά πρόστιμα τόσο για τον ενοικιαστή όσο και για τον ιδιοκτήτη.

Και για τις επιχειρήσεις

Ακόμη υπάρχει σκέψη να γίνει τροποποίηση της ΠΟΛ.1216/1.10.2014, που αφορά τις δαπάνες των επιχειρήσεων που πρέπει να εξοφλούνται μέσω τραπεζικού μέσου. Αν το κυβερνητικό επιτελείο αποφασίσει την εξόφληση μέσω τραπεζών των ενοικίων από το πρώτο ευρώ, είναι κατανοητό ότι αυτή η απόφαση θα συμπαρασύρει και την δαπάνη του ενοικίου για τις επιχειρήσεις , που σήμερα απαλλάσσεται από την εξόφληση με τραπεζικό μέσο, έστω και αν είναι πάνω από 500 ευρώ.
ΠΟΛ.1216/1.10.2014 «3. Διευκρινίζεται ότι η προϋπόθεση της περίπτωσης αυτής (εξόφληση με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής) δεν απαιτείται για τις παρακάτω κατηγορίες δαπανών :
β. Μισθώματα ακινήτων, καθότι δεν πρόκειται για λήψη υπηρεσιών αλλά για χρήση μισθίου (εισόδημα από κεφάλαιο για τον εκμισθωτή, σχετ. άρθρο 39 ν.4172/2013).

Ως αξία συναλλαγής λαμβάνεται υπόψη το καθαρό ποσό της αξίας της συναλλαγής, προ ΦΠΑ.»

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Τι φέρνει το νέο φορολογικό

Η δεύτερη φάση των αλλαγών θα κατατεθεί, σύμφωνα με τις εξαγγελίες , τον Σεπτέμβριο και αφορά ουσιαστικά αλλαγές:

Α) Στην φορολογία με:

ü  Μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, με διατήρηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος.

ü  Μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 45% στο 42%.

ü  Εξορθολογισμό όλων των υπολοίπων συντελεστών φορολογίας εισοδήματος και αναδιαμόρφωση των φορολογικών κλιμακίων

ü  Ευνοϊκή φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10%.

ü  Καθιέρωση πρόσθετου αφορολόγητου ορίου εισοδήματος 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

ü  Σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και λοιπών νομικών οντοτήτων από το 28% στο 20%. Η μείωση θα γίνει σε δύο ετήσιες δόσεις: από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα της χρήσης του 2019, που θα φορολογηθούν το 2020, και στο 20% για τα εισοδήματα της χρήσης του 2020, που θα φορολογηθούν το 2021. (σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΕ, οι δανειστές μας βλέπουν ευνοϊκά αυτή την εξαγγελία»

ü  Μείωση της φορολόγησης στα μερίσματα από το 10% στο 5% για τη χρήση του 2019.

ü  Σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 24% και το 13% στο 22% και στο 11% από το 2020 έως το 2023.

ü  Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

ü  Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για το 2019 ή για το 2020 (φορολογικές δηλώσεις έτους 2020 ή 2021) και πλήρης κατάργησή του για το 2020 ή το 2021 (φορολογικές δηλώσεις έτους 2021 ή 2022).


Β) Στα ακίνητα
ü  Αναστολή της επιβολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων οικοδομών για τρία χρόνια.

ü  Έκπτωση φόρου ίση με το 40% - 50% της δαπάνης για εργασίες που αφορούν ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων ακινήτων.

ü  Αναστολή του φόρου υπεραξίας, του φόρου δηλαδή επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενική βάση τον τέταρτο χρόνο.

ü  Φορολογικά κίνητρα για όσες επιχειρήσεις προχωρούν σε επενδύσεις, όπως οι υπεραποσβέσεις, ο διπλασιασμός της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη, η αποσαφήνιση της φορολογικής κατοικίας

ü  Ενίσχυση του προγράμματος Golden Visa για την προσέλκυση κεφαλαίων και αλλοδαπών επενδυτών

Αναμένουμε τις αλλαγές, μήπως και μπορέσουμε να κάνουμε ένα φορολογικό προγραμματισμό για τις επιχειρήσεις, κάτι που αποτελεί ζητούμενο για επιχειρηματίες, λογιστές - φοροτεχνικούς και συμβούλους επιχειρήσεων. Ίδωμεν!!!

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019.



Δεν υπάρχουν σχόλια: