Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Ποιές φορολογικές παρεμβάσεις θα εξαγγείλει ο Μητσοτάκης στην ΔΕΘ


Αλέξανδρος ΚλώσσαςOικονομικός Συντάκτης

Ποιές φορολογικές παρεμβάσεις θα εξαγγείλει ο Μητσοτάκης στην ΔΕΘ


Υλοποίηση των περισσότερων προεκλογικών δεσμεύσεων θα γίνει αργότερα.


Eurokinissi/ITF

EUROKINISSI/ITF
Eurokinissi/ITF
Με περιορισμένη λίστα εξαγγελιών σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες για παρεμβάσεις στην φορολογία, αλλά με μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον ανεβαίνει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο «στενός κλοιός» που έχουν στήσει οι δανειστές στην ελληνική οικονομία δεν επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του συνόλου των προεκλογικών της εξαγγελιών για την μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά και των υπολοίπων φορολογικών βαρών τα οποία επιβλήθηκαν στους φορολογούμενους τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια.
Ως εκ τούτου, οι εξαγγελίες σχετικά με τις παρεμβάσεις στην φορολογία που θα κάνει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ αναμένεται να είναι περιορισμένες. Ο ίδιος όμως θα περιγράψει το πλαίσιο που θα κινηθεί η κυβέρνηση ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χορός αλλά και οι σχέσεις εμπιστοσύνης με τους εταίρους προκειμένου τα επόμενα χρόνια η κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων.
Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να επεξεργάζονται μέχρι και την τελευταία στιγμή τη λίστα με τις εξαγγελίες, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει:
- τη μείωση από τη χρήση 2019 του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24% και από τη χρήση 2020 στο 20%
-τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 5% από τη φετινή χρήση
- την αναστολή του ΦΠΑ στην παράδοση νεόδμητων ακινήτων για τρία έτη, δηλαδή έως και το 2022
-την αναστολή της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα έως το 2022
- την έκπτωση φόρου έως 50% για τις δαπάνες ενεργειακής λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης ακινήτων εφόσον συνοδεύονται από τιμολόγια ή αποδείξεις. 
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει τη σημασία που έχουν για τις επιχειρήσεις οι βελτιώσεις που έγιναν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, καθώς πλέον μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους χωρίς περιορισμούς, ενώ θα επωφεληθούν όλοι οι οφειλέτες από τη μείωση του επιτοκίου της ρύθμισης στο 3% αντί για 5% που ήταν αρχικά και της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ.

Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις

Όπως βέβαια κάθε πρωθυπουργός, πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείεται στην ομιλία του να επιφυλάσσει «θετικές εκπλήξεις» αναφορικά με τις σχεδιαζόμενες παρέμβασης στην φορολογία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο οικονομικών έχει εξέταση μία σειρά από μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν το επόμενο χρονικό διάστημα χωρίς να προκαλέσουν πρόβλημα στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ώστε να μην προκληθούν αντιδράσεις από τους Θεσμούς.
Σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται μέτρα όπως:
- η δεύτερη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8% το 2020, με το δημοσιονομικό κόστος να ισοσκελίζεται από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
- η μείωση του τέλους επιτηδεύματος
- η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης
- η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο στο 13% από 24% που είναι σήμερα.
Με δεδομένο ότι οι θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση ότι ο προϋπολογισμός δεν αφήνει δημοσιονομικό περιθώριο ώστε να υλοποιήσει όλες τις προεκλογικές της εξαγγελίες, το υπόλοιπο φορολογικό πακέτο που είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση μεταφέρεται για αργότερα. Σε αυτό θα περιλαμβάνεται η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9% για το τμήμα εισοδήματος έως 10.000 ευρώ και η διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: