Του Σπύρου Δημητρέλη
Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για τη συνολική φορολογική ελάφρυνση της οικονομίας έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ορισμένες παρεμβάσεις άμεσης εφαρμογής αλλά και παρεμβάσεις που θα ξεδιπλωθούν χρονικά εντός της τετραετίας και πάντα σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα δημιουργηθούν από την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την επιδιωκόμενη από την κυβέρνηση χαλάρωση του μεταμνημονιακού προγράμματος.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει παραδεχτεί ότι δημοσιονομικά περιθώρια για να δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις φέτος δεν υπάρχουν καθώς εξαντλήθηκαν με το παραπάνω από τις προεκλογικές παροχές ψηφοθηρικού χαρακτήρα που πραγματοποίησε πρόσφατα η προηγούμενη κυβέρνηση.
Ωστόσο, η κυβέρνηση θεωρεί ότι από το 2020 και κυρίως από το 2021 και μετά θα αρχίσουν να δημιουργούνται σημαντικά περιθώρια λόγω της ανάπτυξης και πιθανής μείωσης του δημοσιονομικού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% στο 2,5% ή και χαμηλότερα.
Οι παρεμβάσεις άμεσης εφαρμογής που εξετάζει η κυβέρνηση είναι δυο. Συγκεκριμένα:
- έρχονται βελτιωτικές παρεμβάσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Σχεδιάζεται για οφειλές έως 3.000 ευρώ να μειωθεί το επιτόκιο που είναι σήμερα 5% αλλά και να χαλαρώσουν τα κριτήρια που καθορίζουν τον αριθμό των δόσεων προκειμένου να μπορέσουν οι οφειλέτες να ρυθμίσουν σε περισσότερες δόσεις
- η παροχή έκπτωσης για όσους φορολογούμενους εξοφλούν εφάπαξ τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Η αρχή μπορεί να γίνει ακόμη και από τον φετινό ΕΝΦΙΑ
- η επέκταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών εστίασης, δηλαδή ακόμη και στα σερβιριζόμενα ροφήματα, όπως ο καφές
Πέρα από τις φορολογικές παρεμβάσεις άμεσης εφαρμογής, το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει και τις φορολογικές ελαφρύνσεις που εξαγγέλθηκαν προεκλογικά. Αυτές είναι:
- Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2ετίας
- Μείωση φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20%
- Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 5%
- Έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων
- Αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας), για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.
- Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
- Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι € 10.000 χωρίς μείωση του αφορολόγητου και δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
- Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
- Βελτίωση της ειδικής ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι € 3.000 στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και εισαγωγή πλαισίου για ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογούμενων και δανειοληπτών.
- Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 13% σε 11% και από 24% σε 22% εντός της 4ετίας.
- Σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων (B2B).
- Υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των διακινούμενων φορτίων.
- Υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους προμηθευτές του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (B2G).
Οι παραπάνω παρεμβάσεις σχεδιάζεται να περιληφθούν σε φορολογικό νομοσχέδιο που η κυβέρνηση θέλει να φέρει στη Βουλή έως τα μέσα Αυγούστου.
Παράλληλα το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει και παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα:
- Αξιολόγηση των σχεδίων δράσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
- Πρόοδος στην στελέχωση της ΑΑΔΕ με στόχο 12500 υπαλλήλους
- Σχέδιο 2019-2022 παρακολούθησης διαφόρων έργων συμπεριλαμβανομένου του ορισμού εκτελεστικού συμβουλίου.
- Πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών της ΑΑΔΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου