Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Φοροελαφρύνσεις : Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα μεσαία εισοδήματα – Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο

Φοροελαφρύνσεις : Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα μεσαία εισοδήματα – Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο

Ελαφρύνσεις στα μεσαία εισοδήματα με μειώσεις στους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας εξετάζει η κυβέρνηση. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν βάλει στο τραπέζι σενάρια για κλιμακωτές μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές σε μια προσπάθεια να δοθεί ανάσα και από το μέτρο αυτό, κυρίως στα μεσαία εισοδήματα που υπερφορολογούνται


Φοροελαφρύνσεις : Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα μεσαία εισοδήματα – Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο

Ελαφρύνσεις στα μεσαία εισοδήματα με μειώσεις στους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας εξετάζει η κυβέρνηση. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν βάλει στο τραπέζι σενάρια για κλιμακωτές μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές σε μια προσπάθεια να δοθεί ανάσα και από το μέτρο αυτό, κυρίως στα μεσαία εισοδήματα που υπερφορολογούνται.
Οι αποφάσεις αναμένεται να αποτελέσουν μέρος των πρωθυπουργικών εξαγγελιών του Σεπτεμβρίου με όποια μορφή γίνουν, μετά την ακύρωση της φετινής ΔΕΘ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες που προκαλεί η νέα έξαρση του κοροναϊού είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στον δρόμο της φορολογικής ελάφρυνσης εκείνων των κατηγοριών του πληθυσμού που σήμερα υπερφορολογούνται και αφορούν σε μεγάλο βαθμό τα μεσαία εισοδήματα.

Το σήμα

Επιπλέον η κυβέρνηση θα επιδιώξει με τον τρόπο αυτόν να δώσει ένα ισχυρό σήμα προς την κοινωνία ότι είναι αποφασισμένη να κινηθεί στη γραμμή του πορίσματος της Επιτροπής Πισσαρίδη εφαρμόζοντας σταδιακά τις προτάσεις της οι οποίες είναι ιδιαίτερα δραστικές στο μέτωπο της φορολογίας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο πόρισμά της η Επιτροπή: «Δεδομένης της σημερινής δομής του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος, όπως και της δομής της οικονομίας, απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην ελάφρυνση του βάρους στη μισθωτή εργασία. Υπερβολικά μεγάλο μέρος της εργασίας αφορά αυτοαπασχόληση, άτυπους τομείς της οικονομίας και εργασία με χαμηλά δηλωμένα εισοδήματα που εξαιρούνται από τη φορολογία, ενώ η φορολογική σφήνα (tax wedge) για εισοδήματα πάνω από τα χαμηλότερα είναι εξαιρετικά υψηλή».
Σε άλλο σημείο του πορίσματος οι συντάκτες του αναφέρουν: «Οι ισχύοντες οριακοί συντελεστές, συμπεριλαμβανομένης και της εισφοράς αλληλεγγύης, είναι ιδιαίτερα υψηλοί και εμφανίζουν πολύ έντονη προοδευτικότητα ήδη από τα μεσαία εισοδήματα». 

Ελάφρυνση

Η κυβέρνηση εξετάζει να προχωρήσει σε μειώσεις των φορολογικών συντελεστών οι οποίες θα είναι μεγαλύτερες για τη μεσαία εισοδηματική κατηγορία. Το μέτρο αυτό σε συνδυασμό με τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, που εξετάζεται επίσης, εκτιμάται ότι θα επιφέρει μια ουσιαστική ελάφρυνση από το 2021 στους φορολογουμένους.
Σήμερα ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος ανέρχεται στο 44% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ, ο αμέσως μικρότερος είναι 36% για εισοδήματα μεταξύ 30.000 ευρώ και 40.000 ευρώ και ο επόμενος είναι 28% για εισοδήματα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ. Μάλιστα, αν στους συντελεστές αυτούς προστεθεί και η εισφορά αλληλεγγύης, τότε για ένα μεγάλο μέρος των μεσαίων εισοδημάτων ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής αγγίζει ή και υπερβαίνει το 40%.
Πρέπει να σημειωθεί ότι κυβερνητικός στόχος είναι μέσω των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να δοθεί ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για την πολιτική μείωσης των φόρων που θα εφαρμοσθεί τα επόμενα χρόνια μέχρι τη λήξη της κυβερνητικής θητείας.
Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, επίσης, είναι και η ενιαία φορολογική μεταχείριση των εισοδημάτων από διαφορετικές πηγές. Πρόκειται για ακόμη μία πρόταση της Επιτροπής Πισσαρίδη.
Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να εξετασθεί η φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια στη βάση μιας ενιαίας κλίμακας για τη φορολόγηση όλων των κατηγοριών εισοδημάτων. Σήμερα τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται με ξεχωριστή κλίμακα και συντελεστές. Αποφάσεις για το θέμα αυτό δεν έχουν ληφθεί. Αναμένονται το επόμενο διάστημα και πάντως μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου πριν από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την οικονομική πολιτική του επόμενου έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: