Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Τα σενάρια για τον φόρο ακινήτων

Τα σενάρια για τον φόρο ακινήτων

 
Δυο βασικά σενάρια αναφορικά με τον φόρο ακινήτων που θα επιβληθεί στα εντός σχεδίου ακίνητα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την τρικομματική επιτροπή για την φορολογία ακινήτων.

Το πρώτο από αυτά τα σενάρια προβλέπει αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ αλλά μόνο για την πρώτη κατοικία και φορολόγηση της υπερβάλλουσας αξίας με κλίμακα έως 8 συντελεστών που θα ξεκινούν από το 0,2% και για πολύ υψηλές αξίες (π.χ. άνω των 2 εκατ. ευρώ) θα ξεπερνούν το 2%.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μηδενικό αφορολόγητο με συντελεστές οι οποίοι θα ξεκινούν από το 0,1% και θα φτάνουν το 1 έως 1,5%.

Με βάση αυτές τις αλλαγές αναμένεται να επέλθει σημαντική ελάφρυνση σε σχέση με τη σημερινή επιβάρυνση από το χαράτσι για την μια και μοναδική κατοικία φορολογούμενων με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ. Ωστόσο, για μεσαίες και μεγάλες ακίνητες περιουσίες πρόκειται να υπάρξει επιβάρυνση καθώς ακόμη και ακίνητα τα οποία σήμερα δεν ηλεκτροδοτούνται θα επιβαρυνθούν με το νέο φόρο ακινήτων.

«Κλειδί» για την τελική επιβάρυνση των ιδιοκτητών είναι και το αν διαθέτουν αγροτεμάχια καθώς η μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα κληθούν για το 2014 να καταβάλουν κατ’ αποκοπή φόρο ανά στρέμμα ο οποίος μεσοσταθμικά θα είναι 10 – 12 ευρώ (ανά στρέμμα).

Το θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων μπαίνει στην τελική ευθεία αύριο με τη σύσκεψη της τρικομματικής επιτροπής στην οποία προγραμματίζεται να συμμετάσχει και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει, τουλάχιστον προφορικά, τις προτάσεις του ΥΠΟΙΚ για τον ενιαίο φόρο. Από τον ενιαίο φόρο στόχος είναι να βεβαιώνονται κάθε χρόνο έσοδα τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,7 δισ. ευρώ θα καταβάλλεται από φυσικά πρόσωπα για τα εντός σχεδίου ακίνητα και πάσης φύσεως κτίσματα, 500 εκατ. ευρώ από τις επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα και 800 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια.

Σπ. Δημητρέλης



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: