Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Μένω στο εξωτερικό και έχω εισόδημα στην Ελλάδα

Μένω στο εξωτερικό και έχω εισόδημα στην Ελλάδα

 
Το Capital.gr δέχτηκε πολυάριθμα ερωτήματα αναφορικά με τη συμπλήρωση της φετινής φορολογικής δήλωσης. Πρόκειται να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις που έγιναν. Ωστόσο, αν δεν βρίσκετε επακριβώς την ερώτησή σας είναι επειδή ουσιαστικά έχει γίνει προσπάθεια να συντμηθεί ο όγκος των απαντήσεων μέσω της εξάλειψης παρεμφερών ή ταυτόσημων ερωτήσεων, ενώ δεν έχουν απαντηθεί και ερωτήσεις που δεν ήταν σαφείς. Οι απαντήσεις δίνονται από έμπειρους φοροτεχνικούς οι οποίοι απαντούν με βάση όσα είναι έως τώρα γνωστά για τη φορολογική νομοθεσία. Οι απαντήσεις προγραμματίζεται να δοθούν σε έξι ενότητες που αφορούν τους κατοίκους εξωτερικού, τα ακίνητα, τη δήλωση των απαλλασσόμενων εισοδημάτων όπως οι τόκοι (για τους οποίους σημειωτέον δεν έχει ακόμη εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος για τον τρόπο δήλωσής τους), τους ανέργους, τον τρόπο δήλωσης των εισοδημάτων και την υποχρέωση ή όχι υποβολής φορολογικής δήλωσης. Τη σημερινή ενότητα επεξεργάστηκαν οι φοροτεχνικοί Γιώργος Χριστόπουλος, Παναγιώτης Παντελής και Ηλίας Χατζηγεωργίου.

Μένω στο εξωτερικό και έχω εισόδημα στην Ελλάδα

Οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τον τρόπο κατοικίας τους, Ελλάδα ή εξωτερικό, θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση στην Ελλάδα.

Είμαι κάτοικος εξωτερικού. Ζω και εργάζομαι στην Αγγλία και υποβάλω δήλωση διότι έχω εισόδημα από ακίνητο στην Ελλάδα. Με ενημέρωσαν ότι σύμφωνα με την φετινή διαδικασία για την αποφυγή διπλής φορολογίας θα πρέπει να προσκομίσω από την φορολογική αρχή της Αγγλίας βεβαίωση στην οποία να φαίνεται ότι υποβάλλω δήλωση και φορολογούμαι εκεί για τα εισοδήματα που αποκτώ στην Αγγλία. Είναι έτσι; Αν ναι την βεβαίωση αυτή την υποβάλλω κατευθείαν στην εφορία κατοίκων εξωτερικού (υπάρχει προθεσμία;) ή την κρατώ μαζί με τα άλλα έντυπα στην δήλωσή μου;

Την υποβάλλετε χειρόγραφα στη ΔΟΥ Εξωτερικού (ή στη ΔΟΥ της περιοχής σας εφόσον υπάγεστε σε περιοχή της περιφέρειας).

Μένω μόνιμα στην Ελλάδα εδώ και 7 χρόνια με τον σύζυγό μου ο οποίος πρόκειται εντός του μήνα να επιστρέψει στην αλλοδαπή και να έχει αμέσως εισόδημα από εργασία. Το 2012 είχαμε στην αλλοδαπή εισόδημα από ενοικίαση επιχείρησης. Πρέπει να δηλωθεί; Η χώρα, (ΗΠΑ) έχει διμερή συνθήκη για τη διπλή φορολόγηση με την Ελλάδα. Επίσης, μόλις ο σύζυγος αποχωρήσει και είναι πλέον μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, αλλά εγώ και η υπόλοιπη οικογένεια είμαστε ακόμη μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος, πως φορολογούμαστε;

Κοινή δήλωση στην ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού για Οικονομικό έτος 2014. Για το οικονομικό έτος 2013 φορολογείσθε ως Έλληνες κάτοικοι.

Κάτοικος Ελλάδος (ελληνική υπηκοότητα) παίρνει σύνταξη από ΗΠΑ. Υπάρχει παρακράτηση φόρου 30% από ΗΠΑ. Σε ποιο κωδικό δηλώνεται η σύνταξη στο Ε1; Α) Στο 391 το καθαρό ποσό σύνταξης και στο 651 το 30% των κρατήσεων; Β) Στο 659 το μικτό ποσό σύνταξης ή το καθαρό; Θα βάλω και στο 651 το 30% των κρατήσεων; Από όσο ξέρω υπάρχει συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολόγησης. Οπότε εφόσον υπάρχει φορολόγηση από την πηγή (ΗΠΑ) λογικά δεν πρέπει να φορολογείται και στην Ελλάδα.

Α. Ναι. Β. Ναι  Γ. Εξαρτάται από αυτά που προβλέπει η διμερής σύμβαση των δυο χωρών για το εισόδημα από συντάξεις.

Έχω το γιό μου μόνιμο κάτοικο εξωτερικού ο οποίος έχει στην κατοχή του ένα οικόπεδο από γονική παροχή και κάποιους τόκους από οικογενειακούς λογαριασμούς. Δεν  έχει  άλλα εισοδήματα στην Ελλάδα, δεν έχει δουλέψει ποτέ του στην Ελλάδα. Κατοικεί μόνιμα στην Αγγλία όπου δουλεύει και πληρώνει τους φόρους του εκεί. Δεν υπάρχει κανείς να με ενημερώσει εάν πρέπει να κάνει δήλωση και τι δικαιολογητικά απαιτούνται από την οικεία εφορία ώστε να αλλάξει φορολογική κατοικία και να μην είναι υπόχρεος υποβολής φορολογικής δήλωσης.

Θα πρέπει να ξεκινήσετε με αλλαγή της φορολογικής κατοικίας στη ΔΟΥ που κάνει μέχρι σήμερα δηλώσεις προσκομίζοντας  βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής της χώρα διαμονής του. Στη συνέχεια ως κάτοικος εξωτερικού θα φορολογείται και θα υποβάλλει δήλωση στην Ελλάδα μόνο εφόσον έχει  εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης μόνο για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα ή εάν υπάγονται στις διατάξεις περί τεκμηρίων ανεξάρτητα αν απαλλάσσονται ή όχι.  Το εισόδημα μόνο από τόκους δεν έχει ξεκαθαριστεί αν δημιουργεί υποχρέωση στον κάτοικο εξωτερικού να υποβάλλει δήλωση στην Ελλάδα. Για τη λεπτομέρεια αυτή θα χρειαστεί να περιμένουμε τις διευκρινίσεις του Υπ. Οικονομικών.

Είμαι συνταξιούχος του Ελληνικού Δημοσίου και διαμένω μόνιμα στο εξωτερικό σε χώρα της ΕΕ. Υποβάλλω φορολογική δήλωση στην Ελλάδα. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν θα πρέπει να δηλώσω τους τόκους που λαμβάνω από τις καταθέσεις μου σε τράπεζα της χώρας που διαμένω και οι οποίοι φορολογούνται από τη χώρα διαμονής μου.

Εφόσον είστε μόνιμος κάτοικος εξωτερικού στην Ελλάδα φορολογείσθε μόνο για το εισόδημα που αποκτάτε στην Ελλάδα (στην προκειμένη περίπτωση τη σύνταξή σας).

Καλησπέρα είμαι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού χωρίς περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα (Σπίτια-καταθέσειςς- αυτοκίνητα και πάσης φύσεως εισοδήματα κλπ) Υπάρχει όμως ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών και πέρυσι έλαβα ένα μικρό μέρισμα περίπου 1000€. Πρεπει να κάνω Φορολογική Δήλωση ναι η όχι;

Εφόσον αποκτάτε εισόδημα (στην προκειμένη περίπτωση από μερίσματα) στην Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλετε φορολογική δήλωση μόνο για το εισόδημα αυτό.

Ο γιος μου είναι κάτοικος εξωτερικού όπου και δηλώνει το εισόδημα του. Στην Ελλάδα είναι μόνο συνδικαιούχος σε κατάθεση και ομολόγα μαζί με τους γονείς του. Έχει υποχρέωση για υποβολή φορολογικής δήλωσης;

Το εισόδημα μόνο από τόκους δεν έχει ξεκαθαριστεί αν δημιουργεί υποχρέωση στον κάτοικο εξωτερικού να υποβάλλει δήλωση στην Ελλάδα. Για τη λεπτομέρεια αυτή θα χρειαστεί να περιμένουμε τις διευκρινίσεις του Υπ. Οικονομικών.

Ο γιος μου (προστατευόμενο μέλος) μέχρι τον Ιούλιο 2012 σπούδαζε στο ΕΜΠ (πάνω από το μισό του έτους) και από το Σεπτέμβρη 2012 σπουδάζει στην Αγγλία. Στη δήλωση θα τον αναφέρω ως σπουδάζοντα στο ΕΜΠ όμως πρέπει να δηλωθεί ο λογαριασμός που έχει στο όνομά του για τις σπουδές του στο εξωτερικό και ο οποίος ανοίχτηκε το Δεκέμβρη 2012 ή όχι;

Θεωρείται προστατευόμενο μέλος. Όχι δεν είναι υποχρεωμένος να αναγράψει τον τραπεζικό λογαριασμό αλλά μόνο τόκους που απέκτησε από αυτόν τον λογαριασμό.

Από τις αρχές του 2012 εργάζομαι στις ΗΠΑ. Στην δήλωση που θα υποβάλλω φέτος για το 2012 (μιας και έχω εισόδημα στην Ελλάδα που πρέπει να φορολογηθεί θα πρέπει να δηλώσω στον Πινάκα 4 - Ζ.ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ τον κωδικό 389 (η/και 390); Απ΄ ό,τι γνωρίζω και διορθώστε με μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ υπάρχει η Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολόγησης (ΣΑΔΦ).

Εφόσον είστε μόνιμος κάτοικος εξωτερικού στην ελληνική φορολογική δήλωση θα πρέπει να δηλώσετε μόνο το εισόδημα που αποκτάτε στην Ελλάδα. Υπάρχει συμφωνία ΣΑΔΦ μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Γεια σας ο γιος μου είναι 30 χρόνων, είναι στην Αμερική για σπουδές και τώρα σαν μεταδιδακτορικός. Επειδή δεν έχει στην Ελλάδα κάποιο εισόδημα ή κάποιο περιουσιακό στοιχείο δεν έκανε δήλωση, τώρα σας παρακαλώ τι πρέπει να κάνει.

Όποιος έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας και δεν είναι προστατευόμενο μέλος, υποχρεούται να κάνει φορολογική δήλωση. Δεν μας λέτε αν έχει κάνει αλλαγή κατοικίας στο μητρώο της ΔΟΥ.  Αν έχει κάνει δεν είναι υποχρεωμένος να υποβάλει δήλωση.

Μόνιμος κάτοικος εξωτερικού με ΑΦΜ στην Ελλάδα. Μοναδικό εισόδημα 2.000 ευρώ από τόκους. Πρέπει να δηλωθούν;

Το εισόδημα μόνο από τόκους δεν έχει ξεκαθαριστεί αν δημιουργεί υποχρέωση στον κάτοικο εξωτερικού να υποβάλλει δήλωση στην Ελλάδα. Για τη λεπτομέρεια αυτή θα χρειαστεί να περιμένουμε τις διευκρινίσεις του Υπ. Οικονομικών.

Έχω μια μικρή κατάθεση στο εξωτερικό 5000 ευρώ πρέπει να την δηλώσω;

Δηλώνονται μόνο οι τόκοι.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: