Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Αλλαγές στο παρά πέντε της εκπνοής… Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης




ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Αλλαγές στο παρά πέντε της εκπνοής…

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης


Με φορολογικές αλλαγές και παρατάσεις έκλεισε το 2018. Από αυτήν την σελίδα θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τις αλλαγές που θα επέλθουν για τους φορολογούμενους από αυτές τις αποφάσεις. 

Υποβολή ξεχωριστής δήλωσης συζύγων από το 2019

Το υπουργείο οικονομικών, σε υλοποίηση της απόφαση του ΣτΕ για  την δυνατότητα των ζευγαριών να υποβάλουν ξεχωριστές δηλώσεις, νομοθέτησε την υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων από το οικονομικό έτος 2019 δηλαδή για δηλώσεις που αφορούν τα εισοδήματα του 2018.

Ποιο συγκεκριμένα:

1.        Πώς δηλώνει κάποιος ότι θέλει να υποβάλει ξεχωριστή δήλωση

Σύμφωνα με το νόμο, η φορολογική δήλωση μπορεί να υποβάλλεται χωριστά, εφόσον το επιλέξει τουλάχιστον ο ένας από τους δύο συζύγους. Ο σύζυγος που επιθυμεί να δηλώνει τα εισοδήματά του ξεχωριστά, για κάθε φορολογικό έτος, πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση στο μητρώο της Δ.Ο.Υ. έως και τις 28 Φεβρουαρίου του έτους υποβολής του Ε1. Επισημαίνεται ότι η επιλογή υποβολής ξεχωριστής δήλωσης είναι δεσμευτική για το φορολογικό έτος που αφορά, ενώ δεσμεύει και τον άλλο σύζυγο.

2.        Για ποια φορολογικά έτη μπορούν να υποβληθούν ξεχωριστές δηλώσεις.

Χωριστές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος συζύγων, μπορούν να υποβληθούν από  το 2019 για δηλώσεις του φορολογικού έτους 2018 και εφεξής.

3.       Τι γίνεται με το εισόδημα ανηλίκων τέκνων.

Το εισόδημα των ανήλικων τέκνων προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα με το μεγαλύτερο εισόδημα.

Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση χωριστής δήλωσης των συζύγων, το εισόδημα των ανήλικων 
τέκνων, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα και η φορολόγηση γίνεται στο όνομά του. Αν οι γονείς έχουν ίσο ποσό συνολικού εισοδήματος, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στο εισόδημα του πατέρα και φορολογείται στο όνομά του. Σε περίπτωση που ένας από τους γονείς έχει τη γονική μέριμνα, το εισόδημα του ανήλικου παιδιού προστίθεται σε αυτή την περίπτωση στα εισοδήματα του γονέα αυτού. Η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης.

4.        Τι γίνεται με τα τεκμήρια των συζύγων.

Μέχρι σήμερα, στην κοινή δήλωση των συζύγων , η ετήσια δαπάνη διαβίωσης υπολογιζόταν συνολικά σε 5.000 , από 2.500 σε κάθε σύζυγο. Στην περίπτωση που οι σύζυγοι θέλουν να υποβάλλουν ξεχωριστές δηλώσεις ή ετήσια δαπάνη διαβίωσης θα υπολογίζεται ατομικώς σε 3.000 για κάθε ένα από τους συζύγους , ότι ισχύει δηλαδή και για τους φορολογούμενους που είναι άγαμοι και υποβάλουν δηλώσεις μόνοι τους.

Τέλος οι σύζυγοι πρέπει να καλύπτουν από μόνοι τους τα τεκμήρια καθώς και το ποσό που απαιτείται για την κάλυψη του αφορολόγητου.

Σε περίπτωση κοινής δήλωσης, βάσει των όσων ισχύουν μέχρι σήμερα,  τα τεκμήρια καλύπτονται από το οικογενειακό εισόδημα, δηλαδή αν το εισόδημα ενός εκ των συζύγων δεν καλύπτει τα συνολικά τεκμήρια του τότε μπορεί να τα  καλύψει το εισόδημα του άλλου συζύγου .

5.        Κάλυψη αφορολόγητου

Ξεχωριστά θα πρέπει να καλύπτουν οι σύζυγοι που υποβάλλουν ξεχωριστές δηλώσεις και το ποσό εξόφλησης δαπανών με ηλεκτρονικό τρόπο, ώστε να καλύπτεται πλήρως το αφορολόγητο.

Δηλαδή ο ποσό των δαπανών δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης.

Στην περίπτωση που έχουμε την υποβολή κοινής δήλωσης το ποσό των δαπανών δηλώνεται  ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης. Όμως, σε περίπτωση που καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δυο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται κατά την εκκαθάριση να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστου απαιτούμενου ποσού δαπανών.

Προσοχή: Να θυμίσουμε ότι και τα προηγούμενα χρόνια οι σύζυγοι μπορούσαν με απλή αίτηση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. , να ζητήσουν  διαχωρισμό χρεών.  

Παρατάσεις τις τελευταίας στιγμής.

Τις τελευταίες μέρες του χρόνου το Υπουργείο οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσιών εσόδων (ΑΑΔΕ).

·         Παράταση τις πληρωμής των τελών κυκλοφορίας και της κατάθεσης πινακίδων μέχρι Παρασκευή 11.1.2019

(Σχετικό έγγραφο: ΠΟΛ.1243/31.12.2018 (ΦΕΚ 5887 Β/31.12.2018))

(σ.σ. Ήδη δόθηκε και νέα παράταση, με δελτίο τυπου μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου με την προϋπόθεση να πληρωθούν στην Δ.Ο.Υ..

Ποιο συγκεκριμένα:

«Νέα παράταση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου στην προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας οχημάτων, που έληγε σήμερα, δίνει το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική υπουργική απόφαση πρόκειται να υπογραφεί από την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα.

Προϋπόθεση είναι η πληρωμή των τελών να γίνει στις εφορίες.»

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

·         Παράταση αιτήσεων για το Επίδομα Παιδιού 2018 (Α21) μέχρι 15.1.2019.

Παρατείνεται μέχρι 15 Ιανουαρίου 2019 η προθεσμία για την υποβολή νέων αιτήσεων, καθώς και για τις τροποποιήσεις αιτήσεων που έχουν ήδη υποβληθεί, αναφορικά με το Επίδομα Παιδιού 2018.

·         Επαγγελματικοί  Λογαριασμοί παράταση μέχρι 15.1.2019

Με απόφαση των υπουργείων οικονομικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης (ΔΕΑΦ 1184793 ΕΞ2018/13-12-2018 - (ΦΕΚ Β' 5619/13.12.2018)), παρατάθηκε η προθεσμία για την δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού από τις επιχειρήσεις και τις εταιρίες μέχρι την 15η Ιανουαρίου 2019.

·         Παράταση του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας έως 28.2.2019

Εκδόθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 221/31.12.2018), που παρατείνει την ισχύ του Νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση να νομοθετήσει σχετική διάταξη ή νόμο .

·         Παράταση μείωσης συντελεστών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο έως 30.6.2019

Εκδόθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου   (ΦΕΚ Α’ 221/31.12.2018),  με την οποία παρατάθηκε η μείωση κατά τριάντα τοις εκατό (30%) των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο και για τα αγαθά και τις υπηρεσίες μέχρι 30 Ιουνίου 2019.

·         Αναστολή του φόρου υπεραξίας για ένα ακόμη έτος

Παρατείνεται για ένα ακόμη χρόνο, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019, η αναστολή της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας ακινήτων.

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός, Α'  Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την  Πέμπτη 10  Ιανουαρίου 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια: