Τραπεζικό κραχ λόγω πολιτικής κρίσης και κόκκινων δανείων
Η πολιτική αστάθειας και τα «κόκκινα» δάνεια προβληματίζουν τους επενδυτές
Αλλεπάλληλα «χτυπήματα» δέχονται στις τελευταίες συνεδριάσεις οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις ο τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε αθροιστικές απώλειες 19,36% πέφτοντας σε νέα ιστορικά χαμηλά και στις 378,48 μονάδες με νέες απώλειες 6,11%. Το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό για τον τραπεζικό δείκτη ήταν στις 401,29 μονάδες από τις 27 Δεκεμβρίου 2018.
Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών διαπραγματεύονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς οι επενδυτές θεωρούν πως τα προβλήματα των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων που σχετίζονται με τα «κόκκινα» δάνεια είναι μεγάλα και πως αργά ή γρήγορα θα χρειαστούν πραγματικό χρήμα για να κεφαλαιοποιηθούν.
Σε ένα περιβάλλον πολιτικής και οικονομικής αναταραχής, ο προβληματισμός των επενδυτών παραμένει. Η πολιτική αβεβαιότητα, τα άλυτα δύσκολα προβλήματα της οικονομίας συνθέτουν σκηνικό έντονων πιέσεων στο Χρηματιστήριο με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Οι αναλυτές είχαν ήδη προειδοποιήσει για ένα έτος – φωτιά για την Ελλάδα το 2019, επισημαίνοντας πως οι μεγάλες προκλήσεις για τη χώρα είναι οι εκλογές και η κατάσταση του τραπεζικού κλάδου.
Τα σχέδια που πρότειναν τόσο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για την αχίλλειο πτέρνα του κλάδου, τα «κόκκινα» δάνεια, είχαν δημιουργήσει προσδοκίες πως κάτι έχει αρχίσει και κινείται προς την κατεύθυνση του κατευνασμού των ανησυχιών των επενδυτών σχετικά με την κερδοφορία και την κεφαλαιακή επάρκεια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Ένας από τους λόγους που οι ανησυχίες για τις τράπεζες έχουν αναζωπυρωθεί σχετίζεται με το φόβο των αγορών πως οι πολιτικές διεργασίες στην Ελλάδα δεν θα επιτρέψουν να τρέξει γρήγορα το εγγυητικό σχήμα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δάνειων των τραπεζών.
Όπως άλλωστε επεσήμανε πριν λίγες ημέρες και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας είναι αναγκαίο να δοθεί άμεση λύση για την μείωση των «κόκκινων» δανείων, τονίζοντας πως η εκκρεμότητα αυτή τρομάζει τις αγορές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου