Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Βήμα-βήμα η διαδικασία για να… χωρίσετε φορολογικά

Βήμα-βήμα η διαδικασία για να… χωρίσετε φορολογικά

Χωρίς επίσκεψη στην εφορία αλλά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας η υποβολή της χωριστής φορολογικής δήλωσης – Τι θα ισχύσει για τα «σύμφωνα συμβίωσης».


Βήμα-βήμα η διαδικασία για να… χωρίσετε φορολογικά

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν θέλει να ταλαιπωρήσει όσους θέλουν να πάρουν… φορολογικό διαζύγιο. Έτσι, η υποβολή της αίτησης για ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις, θα μπορεί –από σήμερα κιόλας- να υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής που τέθηκε στη διάθεση του κοινού. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν την ηλεκτρονική αίτησή τους το αργότερο μέχρι τις 28/02.
Για την υποβολή χωριστών δηλώσεων, ένας τουλάχιστον εκ των συζύγων γνωστοποιεί στην Α.Α.Δ.Ε. την επιλογή του αυτή, μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, στο σύνδεσμο: https://www.aade.gr/polites/eisodema/gnostopoiese-choristes-deloses, είτε με τους δικούς του κωδικούς πρόσβασης, είτε μέσω ειδικώς για το σκοπό αυτό εξουσιοδοτημένου λογιστή – φοροτεχνικού με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του τελευταίου. Η ειδική εξουσιοδότηση προς τον λογιστή για τη γνωστοποίηση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης γίνεται μέσω του TAXISnet.
Εάν μόνον ο ένας εκ των συζύγων γνωστοποιήσει την επιλογή του για υποβολή χωριστών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ενημερώνεται ο άλλος σύζυγος από την Α.Α.Δ.Ε. στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει στη διάθεσή της. H επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης μπορεί να ανακαλείται αποκλειστικά μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, δεν είναι δυνατή η ανάκληση της δήλωσης και η υποβολή κοινής δήλωσης. Η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή γνωστοποίησης της επιλογής για υποβολή χωριστής δήλωσης θα παραμείνει διαθέσιμη και μετά την 28η Φεβρουαρίου 2019 και μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αποκλειστικά για τους φορολογούμενους που συνάπτουν ή δηλώνουν γάμο μετά τις 28/2/2019. H γνωστοποίηση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης στην περίπτωση αυτή πραγματοποιείται άπαξ και δεν ανακαλείται. Τέλος, διευκρινίζεται ότι η εφαρμογή αυτή δεν αφορά τα μέρη συμφώνου συμβίωσης, ούτε φορολογούμενους σε διάσταση, πτώχευση και δικαστική συμπαράσταση.

Τι πρέπει να μετρήσετε πριν χωρίσετε… φορολογικά

Κίνδυνος τεκμηρίων και προστίμων για όσους προχωρήσουν σε φορολογικό "διαζύγιο" χωρίς να λάβουν υπόψη τα εισοδήματα, τα τεκμήρια αλλά και τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

To υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενεργοποίησαν την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνουν οι αιτήσεις των παντρεμένων για υποβολή ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων. Ωστόσο, η απόφαση δεν θα πρέπει να ληφθεί χωρίς δεύτερες και τρίτες σκέψεις καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψουν πρόσθετα φορολογικά βάρη. Επίσης, το κίνητρο για την υποβολή της ξεχωριστής δήλωσης –δηλαδή η έκδοση δύο εκκαθαριστικών- μπορεί να εκλείψει καθώς το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο από φέτος να εκδίδει ατομικά εκκαθαριστικά για όλους.
H επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης μπορεί να ανακαλείται αποκλειστικά μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, δεν είναι δυνατή η ανάκληση της δήλωσης και η υποβολή κοινής δήλωσης. Άρα, οι παντρεμένοι έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 28 Φεβρουαρίου προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους. Η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή γνωστοποίησης της επιλογής για υποβολή χωριστής δήλωσης θα παραμείνει διαθέσιμη και μετά την 28η Φεβρουαρίου 2019 και μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος αλλά μόνο για τους φορολογούμενους που θα συνάψουν ή θα δηλώσουν γάμο στην εφορία μετά τις 28/2/2019.
Ποιες όμως θα είναι οι επιπτώσεις από την υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων;
  • Κατά το έτος υποβολής χωριστής δήλωσης των συζύγων, το εισόδημα των ανήλικων τέκνων, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα και φορολογείται στο όνομά του. Αν οι γονείς έχουν ίσο ποσό συνολικού εισοδήματος, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στο εισόδημα του πατέρα και φορολογείται στο όνομά του. Σε περίπτωση που ένας εκ των γονέων έχει τη γονική μέριμνα, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα αυτού.
  • Σε περίπτωση χωριστών δηλώσεων συζύγων το ποσό της ελάχιστης αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ για κάθε σύζυγο. Για τους παντρεμένους, ισχύει κοινό τεκμήριο 5000 ευρώ άρα υπάρχει αύξηση 1000 ευρώ στο τεκμήριο λόγω φορολογικού διαζυγίου.
  • Σε περίπτωση χωριστών δηλώσεων συζύγων, για την κάλυψη των τεκμαρτού εισοδήματος με ανάλωση κεφαλαίου, για τον υπολογισμό του ποσού της ανάλωσης λαμβάνονται υπόψη τα αναγραφόμενα στη δήλωση χρηματικά ποσά, όπως αυτά δηλώνονται από τον κάθε σύζυγο χωριστά. Δηλαδή δεν προστίθενται όπως συμβαίνει στην περίπτωση των παντρεμένων.
  • Οι αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες καθώς και οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που αφορούν τον κάθε σύζυγο βαρύνουν αυτόν ατομικά και κατά συνέπεια δεν μπορεί το εισόδημα του ενός συζύγου να καλύψει τεκμήρια του άλλου εφόσον υποβληθούν χωριστές δηλώσεις.
  • Οι συναλλαγές με ηλεκτρονικό χρήμα (κάρτες, τραπεζικοί λογαριασμοί κλπ) δεν προστίθενται αν υποβληθούν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις όπως συμβαίνει στην περίπτωση των παντρεμένων. Άρα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να μην προκύψουν πρόστιμα και από το συγκεκριμένο «μέτωπο».
Στα υπέρ της υποβολής ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων υπάρχει το γεγονός ότι ο ένας σύζυγος θα μπορεί να μην λαμβάνει γνώση για τα εισοδήματα του άλλου. Επίσης, θα μπορούν να εκδίδονται ξεχωριστά εκκαθαριστικά. Βέβαια, το τελευταίο πλεονέκτημα μπορεί να ισχύσει για όλους χωρίς εξαιρέσεις καθώς το υπουργείο Οικονομικών μελετά το ενδεχόμενο αποστολής ατομικών εκκαθαριστικών.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Αλλαγές στο παρά πέντε της εκπνοής… Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

https://logistikoskosmos.blogspot.com/2019/01/2018_13.html?fbclid=IwAR1oFS8Qfs-UU59Cm09wePlEDoT8Fs1weu06XNCv6bEwdJyxLhKZxvrw6yk



ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Αλλαγές στο παρά πέντε της εκπνοής…

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης


Με φορολογικές αλλαγές και παρατάσεις έκλεισε το 2018. Από αυτήν την σελίδα θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τις αλλαγές που θα επέλθουν για τους φορολογούμενους από αυτές τις αποφάσεις. 

Υποβολή ξεχωριστής δήλωσης συζύγων από το 2019

Το υπουργείο οικονομικών, σε υλοποίηση της απόφαση του ΣτΕ για  την δυνατότητα των ζευγαριών να υποβάλουν ξεχωριστές δηλώσεις, νομοθέτησε την υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων από το οικονομικό έτος 2019 δηλαδή για δηλώσεις που αφορούν τα εισοδήματα του 2018.

Ποιο συγκεκριμένα:

1.        Πώς δηλώνει κάποιος ότι θέλει να υποβάλει ξεχωριστή δήλωση

Σύμφωνα με το νόμο, η φορολογική δήλωση μπορεί να υποβάλλεται χωριστά, εφόσον το επιλέξει τουλάχιστον ο ένας από τους δύο συζύγους. Ο σύζυγος που επιθυμεί να δηλώνει τα εισοδήματά του ξεχωριστά, για κάθε φορολογικό έτος, πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση στο μητρώο της Δ.Ο.Υ. έως και τις 28 Φεβρουαρίου του έτους υποβολής του Ε1. Επισημαίνεται ότι η επιλογή υποβολής ξεχωριστής δήλωσης είναι δεσμευτική για το φορολογικό έτος που αφορά, ενώ δεσμεύει και τον άλλο σύζυγο.

2.        Για ποια φορολογικά έτη μπορούν να υποβληθούν ξεχωριστές δηλώσεις.

Χωριστές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος συζύγων, μπορούν να υποβληθούν από  το 2019 για δηλώσεις του φορολογικού έτους 2018 και εφεξής.

3.       Τι γίνεται με το εισόδημα ανηλίκων τέκνων.

Το εισόδημα των ανήλικων τέκνων προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα με το μεγαλύτερο εισόδημα.

Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση χωριστής δήλωσης των συζύγων, το εισόδημα των ανήλικων 
τέκνων, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα και η φορολόγηση γίνεται στο όνομά του. Αν οι γονείς έχουν ίσο ποσό συνολικού εισοδήματος, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στο εισόδημα του πατέρα και φορολογείται στο όνομά του. Σε περίπτωση που ένας από τους γονείς έχει τη γονική μέριμνα, το εισόδημα του ανήλικου παιδιού προστίθεται σε αυτή την περίπτωση στα εισοδήματα του γονέα αυτού. Η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης.

4.        Τι γίνεται με τα τεκμήρια των συζύγων.

Μέχρι σήμερα, στην κοινή δήλωση των συζύγων , η ετήσια δαπάνη διαβίωσης υπολογιζόταν συνολικά σε 5.000 , από 2.500 σε κάθε σύζυγο. Στην περίπτωση που οι σύζυγοι θέλουν να υποβάλλουν ξεχωριστές δηλώσεις ή ετήσια δαπάνη διαβίωσης θα υπολογίζεται ατομικώς σε 3.000 για κάθε ένα από τους συζύγους , ότι ισχύει δηλαδή και για τους φορολογούμενους που είναι άγαμοι και υποβάλουν δηλώσεις μόνοι τους.

Τέλος οι σύζυγοι πρέπει να καλύπτουν από μόνοι τους τα τεκμήρια καθώς και το ποσό που απαιτείται για την κάλυψη του αφορολόγητου.

Σε περίπτωση κοινής δήλωσης, βάσει των όσων ισχύουν μέχρι σήμερα,  τα τεκμήρια καλύπτονται από το οικογενειακό εισόδημα, δηλαδή αν το εισόδημα ενός εκ των συζύγων δεν καλύπτει τα συνολικά τεκμήρια του τότε μπορεί να τα  καλύψει το εισόδημα του άλλου συζύγου .

5.        Κάλυψη αφορολόγητου

Ξεχωριστά θα πρέπει να καλύπτουν οι σύζυγοι που υποβάλλουν ξεχωριστές δηλώσεις και το ποσό εξόφλησης δαπανών με ηλεκτρονικό τρόπο, ώστε να καλύπτεται πλήρως το αφορολόγητο.

Δηλαδή ο ποσό των δαπανών δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης.

Στην περίπτωση που έχουμε την υποβολή κοινής δήλωσης το ποσό των δαπανών δηλώνεται  ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης. Όμως, σε περίπτωση που καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δυο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται κατά την εκκαθάριση να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστου απαιτούμενου ποσού δαπανών.

Προσοχή: Να θυμίσουμε ότι και τα προηγούμενα χρόνια οι σύζυγοι μπορούσαν με απλή αίτηση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. , να ζητήσουν  διαχωρισμό χρεών.  

Παρατάσεις τις τελευταίας στιγμής.

Τις τελευταίες μέρες του χρόνου το Υπουργείο οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσιών εσόδων (ΑΑΔΕ).

·         Παράταση τις πληρωμής των τελών κυκλοφορίας και της κατάθεσης πινακίδων μέχρι Παρασκευή 11.1.2019

(Σχετικό έγγραφο: ΠΟΛ.1243/31.12.2018 (ΦΕΚ 5887 Β/31.12.2018))

(σ.σ. Ήδη δόθηκε και νέα παράταση, με δελτίο τυπου μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου με την προϋπόθεση να πληρωθούν στην Δ.Ο.Υ..

Ποιο συγκεκριμένα:

«Νέα παράταση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου στην προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας οχημάτων, που έληγε σήμερα, δίνει το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική υπουργική απόφαση πρόκειται να υπογραφεί από την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα.

Προϋπόθεση είναι η πληρωμή των τελών να γίνει στις εφορίες.»

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

·         Παράταση αιτήσεων για το Επίδομα Παιδιού 2018 (Α21) μέχρι 15.1.2019.

Παρατείνεται μέχρι 15 Ιανουαρίου 2019 η προθεσμία για την υποβολή νέων αιτήσεων, καθώς και για τις τροποποιήσεις αιτήσεων που έχουν ήδη υποβληθεί, αναφορικά με το Επίδομα Παιδιού 2018.

·         Επαγγελματικοί  Λογαριασμοί παράταση μέχρι 15.1.2019

Με απόφαση των υπουργείων οικονομικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης (ΔΕΑΦ 1184793 ΕΞ2018/13-12-2018 - (ΦΕΚ Β' 5619/13.12.2018)), παρατάθηκε η προθεσμία για την δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού από τις επιχειρήσεις και τις εταιρίες μέχρι την 15η Ιανουαρίου 2019.

·         Παράταση του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας έως 28.2.2019

Εκδόθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 221/31.12.2018), που παρατείνει την ισχύ του Νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση να νομοθετήσει σχετική διάταξη ή νόμο .

·         Παράταση μείωσης συντελεστών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο έως 30.6.2019

Εκδόθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου   (ΦΕΚ Α’ 221/31.12.2018),  με την οποία παρατάθηκε η μείωση κατά τριάντα τοις εκατό (30%) των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο και για τα αγαθά και τις υπηρεσίες μέχρι 30 Ιουνίου 2019.

·         Αναστολή του φόρου υπεραξίας για ένα ακόμη έτος

Παρατείνεται για ένα ακόμη χρόνο, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019, η αναστολή της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας ακινήτων.

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός, Α'  Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την  Πέμπτη 10  Ιανουαρίου 2019.


Δεν υπάρχουν σχόλια: