Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Το «μεγάλο παζάρι» της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τα χρέη - Οι τρεις ρυθμίσεις που έρχονται

Το «μεγάλο παζάρι» της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τα χρέη - Οι τρεις ρυθμίσεις που έρχονται

Τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνει το «πακέτο» που συζητείται: μια ρύθμιση για όσους έχουν στεγαστικά δάνεια, μια για τα χρέη στην εφορία και μια για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Το «μεγάλο παζάρι» της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τα χρέη - Οι τρεις ρυθμίσεις που έρχονται

Και μια και δύο και τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση προκειμένου να διευκολύνει τους φορολογούμενους να τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Η πρώτη ρύθμιση θα είναι «ηλεκτρονική» και θα αφορά σε όσους έχουν στεγαστικό δάνειο. Όσοι υποβάλλουν αίτηση θα μπορούν να ρυθμίσουν όχι μόνο το δάνειό τους αλλά και τις οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία σε ένα «πακέτο». Η δεύτερη ρύθμιση θα αφορά μόνο σε όσους έχουν χρέη προς την εφορία ενώ η 3η ρύθμιση, αφορά σε όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η μεγάλη ρύθμιση για την κύρια κατοικία, θα γίνει μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού και ουσιαστικά θα είναι ένα μόνιμο σχήμα το οποίο θα είναι και το διάδοχο του πλαισίου προστασίας της κύριας κατοικίας που προβλέπει ο νόμος Κατσέλη. Οι οφειλέτες, θα μπαίνουν στην πλατφόρμα και θα κάνουν αίτηση τακτοποίησης χρεών. Αυτομάτως, θα εμφανίζονται τα εισοδήματά τους αλλά και το σύνολο των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Το δάνειο, θα μπορεί να ρυθμιστεί σε έως και 25 χρόνια ενώ τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 10 χρόνια (120 δόσεις). Η δόση θα προκύπτει αναλογικά με το εισόδημα ενώ η κατανομή του ποσού ανάμεσα στην εφορία, στην τράπεζα και στο ασφαλιστικό ταμείο θα γίνεται με βάση συγκεκριμένες αναλογίες. Για όσους πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, θα δίδεται και επιδότηση για την αποπληρωμή της συνολικής δόσης.
Για όσους δεν έχουν χρέη προς τις τράπεζες θα γίνουν δύο διαφορετικές ρυθμίσεις για τις οφειλές προς την εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η υπουργός Εργασίας, μίλησε για μια ρύθμιση χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το υπουργείο της, ετοιμάζει τη δική του ρύθμιση η οποία θα προβλέπει επανυπολογισμό του χρέους με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου (κάτι που μπορεί να οδηγήσει και σε μεγάλο κούρεμα της οφειλής) αλλά και διαγραφή προσαυξήσεων σε ποσοστό έως και 85%. Τα χρέη θα ρυθμίζονται σε έως και 120 δόσεις ενώ όσοι περιορίζουν το ποσό του χρέους κάτω από τα 20.000 ευρώ, θα ανακτούν και το δικαίωμα να πάρουν σύνταξη εφόσον βέβαια πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια.
Αντίστοιχη ρύθμιση σχεδιάζεται να υπάρξει και για όσους έχουν χρέη στην εφορία. Πάντως, αρμόδιες μετριοπαθείς πηγές επιμένουν ότι πολύ δύσκολα θα περάσει ρύθμιση χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: