Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Βέτο Σταθάκη στις αυξήσεις τιμολογίων ρεύματος από ΔΕΗ

Βέτο Σταθάκη στις αυξήσεις τιμολογίων ρεύματος από ΔΕΗ

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ
Η διοίκηση της ΔΕΗ παρακολουθεί με τρόμο τη νέα αύξηση της Οριακής Τιμής από τις αρχές του έτους και την υψηλή διακύμανση της τιμής των CO2, παράγοντες που θα πρέπει να λάβει υπόψη της για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2019, που, χωρίς αυξήσεις στα τιμολόγια, θα βγει πιο κόκκινος από τον ισολογισμό του 2018.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η απόγνωση του επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη για την οικονομική κατάσταση της Eπιχείρησης, που εκφράστηκε δημοσίως προχθές με τη φράση «η ΔΕΗ δεν μπορεί να αντέξει άλλο χωρίς να μετακυλίσει ένα μέρος του αυξημένου κόστους λειτουργία της στην κατανάλωση», δεν συγκίνησε τον εποπτεύοντα υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.
«Κατηγορηματικά, δεν θα αυξηθεί η τιμή του ρεύματος. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα μειώθηκε το 2017 και το 2018 εξαιτίας του ανταγωνισμού. Πλέον, η ΔΕΗ κατέχει μερίδιο 80% και 20% οι ανταγωνιστές. Για αυτόν τον λόγο, η τιμή του ρεύματος έχει μειωθεί», δήλωσε την επομένη το πρωί ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Open και, βάζοντας οριστικά τέλος στη συζήτηση που έχει ανοίξει με τη ΔΕΗ εδώ και μήνες για την αύξηση των τιμολογίων, συμπλήρωσε: «Τα εμπορικά κομμάτια, όπως η χρέωση από τη ΔΕΗ των εντύπων λογαριασμών με 1 ευρώ, είναι θέματα των εταιρειών και σε αυτά δεν επεμβαίνει η κυβέρνηση. Ομως, η τιμή του ρεύματος αφορά την κυβέρνηση και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει αύξηση. Αυτό είναι σαφές».
Η τιμή του ρεύματος είναι προφανές ότι δεν θα μπορούσε να μην αφορά την κυβέρνηση και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Αυτό που δεν είπε ο κ. Σταθάκης είναι ότι η τιμή του ρεύματος δεν αντανακλά τα κόστη παραγωγής όπως διαμορφώνονται από τα διάφορα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την απελευθέρωση της αγοράς και εξωγενείς παράγοντες, όπως το κόστος των CO2 που υπερτριπλασιάστηκε μέσα στους τελευταίους μήνες. Τα κόστη υποχρεώνεται να απορροφήσει η ΔΕΗ ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής της αγοράς, αλλά και οι υπόλοιποι πάροχοι, που για να αυξήσουν τα μερίδιά τους, θα πρέπει να ανταγωνιστούν τα χαμηλά τιμολόγια της ΔΕΗ με αποτέλεσμα το κυβερνητικό βέτο στα κατά καιρούς αιτήματα της ΔΕΗ για αύξηση των τιμολογίων να έχουν καταστήσει όχι μόνο τη ΔΕΗ αλλά συνολικά την αγορά λιανικής σε μια ζημιογόνο δραστηριότητα. Το 2017, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ, τα αποτελέσματά της επιβαρύνθηκαν με 520 εκατ. ευρώ από την πρόσθετη χρέωση ΕΛΑΠΕ (μέτρο που επιβλήθηκε με νόμο για τον ισοσκελισμό του λογαριασμού ΑΠΕ), το κόστος των ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ισχύος), την ενεργειακή κρίση Δεκεμβρίου 2016-Ιανουαρίου 2017 και την επιβάρυνση από την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης. Ολες αυτές οι επιβαρύνσεις προέκυψαν από κυβερνητικά μέτρα και η ΔΕΗ δεν μετακύλισε στους πελάτες της ούτε ένα ευρώ. Το εννεάμηνο του 2018 μόνο τα ΝΟΜΕ επιβάρυναν τη ΔΕΗ με 81,4 εκατ. ευρώ, ενώ υποχρεώθηκε να πληρώσει αυξημένες δαπάνες για αγορά δικαιωμάτων CO2, η τιμή των οποίων υπερτριπλασιάστηκε.
Το μέσο κόστος της Οριακής Τιμής Συστήματος το 2018 σε σχέση με το 2017 αυξήθηκε περίπου κατά 20 ευρώ η μεγαβατώρα, που σημαίνει αντίστοιχη επιβάρυνση για τη ΔΕΗ που όμως δεν μπορεί να τη μετακυλίσει στην κατανάλωση. Η διοίκηση της επιχείρησης παρακολουθεί με τρόμο τη νέα αύξηση της Οριακής Τιμής από τις αρχές του έτους αλλά και την υψηλή διακύμανση της τιμής των CO2, παράγοντες που θα πρέπει να λάβει υπόψη της για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2019, που χωρίς αυξήσεις στα τιμολόγια, θα βγει πιο κόκκινος από τον ισολογισμό του 2018. Με αυτά τα οικονομικά στοιχεία είναι εύλογο ότι δεν μπορεί να απευθυνθεί στις αγορές για την έκδοση νέου ομολόγου ύψους 250-300 εκατ. ευρώ προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει ομόλογο που λήγει τον Μάιο του 2019.  Η αύξηση του κόστους CO2 και της Οριακής Τιμής Συστήματος, σε συνδυασμό με το μείζον πρόβλημα εισπραξιμότητας που στερεί από τα ταμεία της επιχείρησης πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, έχει μηδενίσει τη ρευστότητα της ΔΕΗ. Ηδη η επιχείρηση, προκειμένου να καλύψει ανελαστικές δαπάνες, έχει «φεσώσει» την αγορά με ένα ποσό που ξεπερνάει τα 500 εκατ. ευρώ, παρακρατώντας χρήματα που εισπράττει για το ΕΤΜΕΑΡ και θα πρέπει μέσω του ΑΔΜΗΕ να φτάσουν στους παραγωγούς ΑΠΕ.
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή
Μονομερή αύξηση του τιμολογίου θεωρεί ο Συνήγορος του Καταναλωτή τη χρέωση ενός ευρώ ανά λογαριασμό που έχει επιβάλει η ΔΕΗ στους έγχαρτους λογαριασμούς. Αυτό επισημαίνει σε πόρισμα - σύσταση προς την Επιχείρηση, καλώντας την αφενός να μην προβεί στην επίμαχη χρέωση του ενός ευρώ και αφετέρου να προχωρήσει σε μείωση κατά ένα ευρώ σε κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος στην περίπτωση που ο καταναλωτής έχει επιλέξει τον ηλεκτρονικό λογαριασμό. Υπενθυμίζεται πως προχθές ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Μ. Παναγιωτάκης ανακοίνωσε τη μείωση κατά ενά ευρώ στις περιπτώσεις των ηλεκτρονικών λογαριασμών, αλλά όχι και την κατάργηση της χρέωσης στους έγχαρτους. Ο ΣτΚ απέστειλε το πόρισμά του στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: