Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Μοσκοβισί: Τι είπε για κατώτατο μισθό και χρηματοπιστωτικό τομέα

Μοσκοβισί: Τι είπε για κατώτατο μισθό και χρηματοπιστωτικό τομέα

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Μοσκοβισί: Τι είπε για κατώτατο μισθό και χρηματοπιστωτικό τομέα
της Αλεξάνδρας Γκίτση
"Είναι σημαντικό να τηρηθεί το μεταρρυθμιστικό μονοπάτι και να υπάρξει εφαρμογή σε πολλούς τομείς όπως ο χρηματοπιστωτικός τομέας", είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με υπουργούς της Κυβέρνησης. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό, δήλωσε πως "πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες λύσεις, ώστε οι αυξήσεις να είναι οι ενδεδειγμένες και να λάβουν υπόψη τόσο την κατάσταση της οικονομίας όσο και τα δεδομένα που υπάρχουν σε άλλες χώρες".
Σημείωσε πως ήταν σωστή απόφαση η μη περικοπή των συντάξεων, ενώ ανέφερε ότι "το πλεόνασμα άνω του 3,5% μας επέτρεψε να αποφύγουμε τις περικοπές", αναφέροντας πως χρειάζονται ισχυρά αλλά συνετά κοινωνικά μέτρα.
Για την ατζέντα της συνάντησης με τους υπουργούς, αυτή έγινε για να προετοιμάσουν την επόμενη αξιολόγηση η οποία είναι σημαντική, όπως είπε, ενώ τόνισε πως είναι σημαντικό να υπάρξει θετική αξιολόγηση ώστε να αποδεσμευθούν τον Μάρτιο τα κέρδη από SMP’s – ANFA’s ύψους 750 εκατ. ευρώ. "Θα είναι δημοσιονομικά χρήσιμο και ένα καλό σήμα προόδου”, είπε ο ίδιος. Για τις 16 δράσεις, ο Επίτροπος ανέφερε πως υπάρχει ακόμα δουλειά η οποία πρέπει να γίνει, "είμαστε σε καλό δρόμο και κοινός μας στόχος είναι να ολοκληρωθεί με επιτυχία”, ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Δραγασάκης εμφανίσθηκε αισιόδοξος, σημειώνοντας: "Η  κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, οι Πρέσπες θα περάσουν και η χώρα θα βγει στις αγορές όταν το αποφασίσει ο Τσακαλώτος".
Καμία δήλωση δεν ήθελε να κάνει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ η υπουργός Εργασίας κα. Ε. Αχτσιόγλου από την πλευρά της, είπε πως η Κομισιόν τάσσεται υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, αλλά θα πρέπει να είναι προσεκτική και άρρηκτα συνδεδεμένη με την αύξηση της παραγωγικότητας, λαμβάνοντας υπόψη και την ανεργία.
Η υπουργός ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, τον ενημέρωσε για την πρόταση της Ειδικής Επιτροπής του υπουργείου, η οποία προτείνει αυξήσεις 5%-10%. Αναφερόμενη στις εκκρεμείς συντάξεις, ανέφερε πως ο αριθμός τους έχει υποχωρήσει κάτω από 40.000 οι κύριες, κάτω από 40.000 οι επικουρικές και κάτω από 16.000 τα εφάπαξ, ενώ υποστήριξε πως έως τον Απρίλιο θα έχουν εξοφληθεί στο σύνολό τους.
Σχετικά με τις 120 δόσεις, η υπουργός είπε εξερχόμενη της συνάντησης, πως η ρύθμιση του υπουργείου για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία θα αφορά τους πάντες, θα υπάρξει επανυπολογισμός των οφειλών έως 31-12-2016, σε δόσεις θα μπορούν να ενταχθούν και χρέη έως 31-12-2017 ενώ τα περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια θα αφορούν το πλήθος των δόσεων και όχι κριτήριο για την ένταξη στη ρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: