Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

ΧρηστικάΡύθμιση-πακέτο για όλες τις οφειλές σε τράπεζες, εφορία, Ταμεία, ΔΕΚΟ



Ενώ οι εκπρόσωποι των τραπεζών συναντώνται σήμερα για να διαμορφώσουν την τελική πρόταση σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας,  κυβέρνηση και τραπεζίτες ετοιμάζουν από κοινού ένα νέο σχέδιο συνολικής ρύθμισης χρεών, που θα περιλαμβάνει όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές  προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά Ταμεία και ΔΕΚΟ.
Η επεξεργασία του θα ολοκληρωθεί μέσα στις αμέσως προσεχείς μέρες και το τελικό κείμενο προτεινόμενων διατάξεων θα παρουσιασθεί την επόμενη εβδομάδα στους εκπροσώπους των δανειστών. Με βάση τις παρατηρήσεις που θα διατυπωθούν από πλευράς των Θεσμών, θα γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις, χωρίς να αλλάξουν οι κατευθυντήριοι άξονες.
Η ρύθμιση όλων των οφειλών-«πακέτο» θα συνδυασθεί με το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει για την προστασία της πρώτης κατοικίας, υποκαθιστώντας τον νόμο Κατσέλη.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου στο Euro2day, το νέο σχέδιο ρυθμίσεων θα «τρέξει» μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού, και για την τακτοποίηση οφειλών δεν θα απαιτούνται προσφυγή σε δικαστήρια και δικαστικές αποφάσεις.
Το νέο σχέδιο ρυθμίσεων θα συνοδεύεται από διατάξεις για επιδότηση από το Δημόσιο της μηνιαίας δόσης στεγαστικού δανείου των οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών, που αδυνατούν αντικειμενικά να ανταποκριθούν  στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Η επιδότηση θα χορηγείται με αυστηρά οικονομικά κριτήρια – εισοδήματος, περιουσίας, οικογενειακών δαπανών, συνολικών χρεών κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: