Βερολίνο Του Παντελή Βαλασόπουλου
Το Βερολίνο αρνήθηκε χθες να πάρει ουσιαστική θέση στα όσα δήλωσε στην Ουάσινγκτον η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που ανέφερε πως η Ελλάδα –μετά το τέλος του προγράμματος– είναι πιθανόν να χρειαστεί μια «προληπτική στήριξη».
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου γερμανικού οικονομικού Ινστιτούτου, IFO, ο δεξιός οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Σιν, ζητά την πραγματοποίηση μεγάλης ευρωπαϊκής διάσκεψη για το χρέος και το κούρεμα του χρέους των υπό κρίση χωρών, ανάμεσά τους και της Ελλάδας.
Χθες, η «Εφ.Συν.» ζήτησε από την εκπρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μαριάννα Κοτέ, να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις Λαγκάρντ.
Η κ. Κοτέ απέφυγε να μπει στην ουσία, δηλώνοντας ότι «οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα παρθούν στους επόμενους μήνες και στη βάση των αποφάσεων της τρόικας για την ακριβή οικονομική κατάσταση της χώρας. Χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή περισσότερες πληροφορίες για την Ελλάδα και οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Παράλληλα, στο Βερολίνο, παρουσίασε το νέο του βιβλίο, το οποίο και αναφέρεται στην οικονομική κρίση, με τίτλο «Φυλακισμένοι στο ευρώ», ο γνωστός οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Σιν.
Ο Σιν λέει πως για να βγει η Ευρώπη από την οικονομική κρίση χρειάζονται τα εξής βήματα :
● Μια μεγάλη σύνοδος για το χρέος, η οποία και θα αποφασίσει να κουρέψει τα δημοσιονομικά χρέη των υπό κρίση χωρών –ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
● Δεύτερον, να σταματήσει το σύστημα της «χρυσής πιστωτικής κάρτας», στο οποίο και επιδίδονται οι Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης και
● Τρίτον, στην Ε.Ε. να κυριαρχεί το κοινό νόμισμα, αλλά να είναι δυνατόν οι υπό κρίση χώρες να έχουν το δικό τους νόμισμα, το οποίο και θα είναι συνδεδεμένο με το ευρώ.
Ο ίδιος πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση φούντωσε, καθώς παραβιάστηκαν όλοι οι κανόνες του Συμφώνου του Μάαστριχτ, που –μεταξύ άλλων– έλεγαν πως απαγορεύεται η διάσωση κρατών, ότι απαγορεύεται η κρατική χρηματοδότηση μέσω των Κεντρικών Τραπεζών, καθώς και ότι θα μπορούν οι τράπεζες να χρεοκοπούν.
Ο Βέρνερ Σιν υποστηρίζει ότι η ευρωζώνη έχει μετατραπεί σε μια ζώνη κρατών με υψηλά χρέη εξαιτίας των χωρών του Νότου. Και αυτή τη στιγμή πλειοψηφούν τα «μαύρα πρόβατα και οι τράπεζες-ζόμπι».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου