Ακόμα ένα άδειασμα έφαγε χθες η ελληνική κυβέρνηση για τους ισχυρισμούς της περί πρόωρης εξόδου από το Μνημόνιο. Αυτή τη φορά ήταν ο Πολ Τόμσεν -ο πρώην επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα και νυν υπηρεσιακός πρόεδρος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου- ο οποίος διεμήνυσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για ακύρωση του σημερινού προγράμματος αλλά και ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας από τις αγορές παραμένει επισφαλής.
Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Ουάσινγκτον το ευρωπαϊκό τμήμα του ΔΝΤ, ο Τόμσεν είπε ότι δεδομένης της εύθραστης κατάστασης που υπάρχει σήμερα στις αγορές, ένα είδος προγράμματος, προληπτικού προγράμματος, θα ήταν πιθανότατα χρήσιμο για την Ελλάδα. Κάτι που είπε προχθές και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Ο Τόμσεν επισήμανε ότι τα νέα από την Ελλάδα τον τελευταίο καιρό είναι καλά, αφού έχει ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές. Τόνισε παράλληλα, όμως, ότι όπως φάνηκε και από την πρόσφατη άνοδο των spreads των ελληνικών ομολόγων, η πρόσβαση στις αγορές είναι ακόμη επισφαλής… Ευαίσθητη». Ετσι ο Τόμσεν, όπως η Κριστίν Λαγκάρντ μία ημέρα νωρίτερα, μίλησε για την ανάγκη μιας… «εξελισσόμενης σχέσης» ανάμεσα στην Ελλάδα και το ΔΝΤ.
Και βέβαια άδειασε τις συνεχιζόμενες αιτιάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για… χωρισμούς και επικείμενη έξοδο από το Μνημόνιο, λέγοντας ότι «δεν έχουμε λάβει επίσημη ενημέρωση για την ακύρωση του προγράμματος».
Παραδέχτηκε, πάντως, ότι η Ελλάδα «έχει ίσως πετύχει τη μεγαλύτερη προσαρμογή από όλους», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το δημοσιονομικό «σημείο έναρξης» αυτής ήταν κακό και ότι υπήρχαν «βαθιά δομικά προβλήματα» στην οικονομία της. Για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, είπε ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερα σε απόλυτους αριθμούς», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η 5η αξιολόγηση αυτού (που διακόπηκε λόγω συνόδου ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας) θα είναι στη συνέχεια πιο ενδελεχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου