Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Αύξηση δημοσίου χρέους το 2013 διαπιστώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014 08:32

Αύξηση δημοσίου χρέους το 2013 διαπιστώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αύξηση δημοσίου χρέους το 2013 διαπιστώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο
Αύξηση του δημοσίου χρέους το 2013 κατά 16 δις ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καταγράφει το Ελεγκτικό Συνέδριο στην λεγόμενη διαδήλωσή του για το2013, η οποία παραδόθηκε από τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου Νικόλαο Αγγελάρα στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
Γράφει: Ελίνα Ιατρίδου
Η αύξηση του δημοσίου χρέους κατά το Ελεγκτικό Συνέδριο οφείλεται στην χρηματοδότηση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού και κυρίως λόγω της συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της κάλυψης ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων παλαιοτέρων ετών.
Στη διαδήλωσή του Ελεγκτικού Συνεδρίου επισημαίνεται η ανάγκη βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους, καθώς και ο επαναπροσδιορισμός του καθεστώτος επιβολής προστίμων και προσαυξήσεων.
Όπως αναφέρεται στην διαδήλωση το δημόσιο χρέος -με εξαίρεση το 2012 κατά το οποίο μειώθηκε λόγω της αναδιάρθρωσης του μέσω ΡSI- αυξάνεται κάθε έτος και το ΑΕΠ συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα ο «δείκτης δημόσιο χρέος/ ΑΠΕ να αυξάνεται».
Όσον αφορά τις πραγματικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού αυτές ανέρχονται σε 133.726.068.519,09 ευρώ, παρουσιάζοντας απόκλιση κατά 10,31%, που οφείλεται στις αυξημένες ανάγκες για δαπάνες πλέον των προβλέψεων. Αυτές αφορούν κυρίως εξοφλήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προηγουμένων ετών, ιδίως μέσω επιχορηγήσεων σε οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και νοσηλευτικά ιδρύματα, καθώς και αποπληρωμή χρεολυσίων βραχυπρόθεσμων τίτλων εσωτερικού (εντόκων γραμματίων).
Το Ελεγκτικό Συνέδριο υπογραμμίζει ακόμη ότι για να μην δημιουργούνται ελλείμματα και ληξιπρόθεσμες οφειλές, που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό από την αναγκαστική κάλυψή τους, θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στον έλεγχο των ελλειμμάτων της Κυβέρνησης και ειδικά στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και υγείας. Παράλληλα, το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο επισημαίνει και την ανάγκη αντιμετώπισης των αιτιών που δημιουργούν ελλείμματα διαχρονικά και επαναλαμβανόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: