Στον... πάτο οι τιμές των γραφείων στην Αθήνα
Σε ένα σύνολο 21 ευρωπαϊκών πόλεων, η Αθήνα παρουσιάζει αυτή την στιγμή το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό διαθέσιμων χώρων μετά το Κίεβο και το χαμηλότερο ενοίκιο πανευρωπαϊκά, ενώ η τάση για το 2015 ως προς την πορεία των τιμών δείχνει σταθεροποιητικά.
Αυτό προκύπτει με βάση την τελευταία έκθεση της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων Jones Lang LaSalle (η οποία συνεργάζεται στη χώρα μας με την εταιρεία συμβούλων Αθηναϊκή Οικονομική) για τα ενοίκια γραφείων πανευρωπαϊκά στο τέλος του 2014 και τις προοπτικές για το τρέχον έτος.
Τα ενοίκια γραφείων στην ελληνική πρωτεύουσα διαμορφώνονται αυτή την στιγμή στα 204 ευρώ ανά τ.μ. κατ' έτος (17 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα) για χώρους υψηλών προδιαγραφών, ενώ ως προς το ποσοστό των διαθέσιμων χώρων, αυτό διαμορφώνεται αυτή την στιγμή στο 19,1% και κινείται αυξητικά ειδικά στις περιφερειακές αγορές και τους πιο παλιούς γραφειακούς χώρους.
Σύμφωνα με την έκθεση της JLL, η Αθήνα βρίσκεται αυτή την στιγμή στο χαμηλότερο σημείο του οικονομικού κύκλου (''ρολόι'' το ονομάζει η εταιρεία) μαζί με άλλες πόλεις όπως η Βαρκελώνη, οι Βρυξέλλες, η Ρώμη, η Πράγα, η Βουδαπέστη κ.α... Η εταιρεία εξετάζει συνολικά 75 ευρωπαϊκές πόλεις, που θεωρεί ως τις σημαντικότερες αγορές στην ευρύτερη περιοχή της Ευρωπής, της Μέσης Ανατολής και Αφρικής, μεταξύ των οποίων και η ελληνική πρωτεύουσα. Με βάση την πρόβλεψη για εφέτος, το 2015 αναμένεται να συνεχιστεί, κατά τα πρότυπα των προηγούμενων ετών η ''κυριαρχία'' των υποψηφίων μισθωτών- επιχειρήσεων, που θα εξακολουθήσουν να έχουν το πάνω χέρι όσον αφορά τις νέες μισθώσεις.
Με βάση την έκθεση της JLL, η πιο ακριβή αγορά για γραφεία στην Ευρώπη παραμένει το Λονδίνο (περιοχή West End) με πολύ χαμηλό ποσοστό διαθεσιμότητας, στο 2,6% και ακολουθεί η Μόσχα και το Παρίσι.
Τι θέλουν οι εταιρείες
Οι αναλυτές της La Salle ρώτησαν και τις εταιρείες σχετικά με το τί προβλέπουν για τις δραστηριότητές τους το 2015. Οι εταιρείες στην Ευρώπη λοιπόν προβλέπεται να μισθώσουν περισσότερα γραφεία εφέτος και το 2016 και η πρώτη τους προτεραιότητα ως προς το προσωπικό είναι η αναζήτηση ταλέντων τα οποία όμως ...σπανίζουν. Το μεγαλύτερο ρίσκο για την οικονομική ανάπτυξη διεθνώς, σύμφωνα με το 82% των ερωτηθέντων, είναι για εφέτος η γεωπολιτική αστάθεια.
Οι αποφάσεις των μεγαλοστελεχών επικεντρώνονται για εφέτος στο εργατικό δυναμικό και την παραγωγικότητά του, την προσέλκυση νέων ταλέντων και τη διατήρησή τους στην εταιρεία καθώς και την αποτελεσματικότερη χρήση των γραφειακών τους χώρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου