Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Δέσμη μέτρων για να ανοίξουν οι κρουνοί ρευστότητας

Δέσμη μέτρων για να ανοίξουν οι κρουνοί ρευστότητας

dragasakis.jpg

«Ο υπουργός Οικονομικών θα πάει στο Eurogroup με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά το πέρας της σύσκεψης | EUROKINISSI
Το «χαλί» για να αρχίσει σταδιακά η λήψη συγκεκριμένων μέτρων, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση της χώρας από τους δανειστές, στρώνει η κυβέρνηση, μετά τα «τελεσίγραφα» Ευρωπαίων αξιωματούχων για άμεση εκκίνηση του προγράμματος.
Στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τέθηκαν επί τάπητος «συγκεκριμένα μέτρα», τα οποία θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες και θα παρουσιαστούν στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη.
Η αύξηση της φορολογίας σε τσιγάρα και ποτά, η αναμόρφωση των συντελεστών ΦΠΑ, αλλά και η επιβολή ανταποδοτικού τέλους για τη μείωση του χρέους ή μιας νέας έκτακτης εισφοράς -σύμφωνα με τις ιδέες Βαρουφάκη- βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
«Ο υπουργός Οικονομικών θα πάει στο Eurogroup με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που προάγουν την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στον τομέα της οικονομίας. Ολα θα είναι ποσοτικοποιημένα. Θα παρουσιαστούν και ισοδύναμα μέτρα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά το πέρας της σύσκεψης.
Πρόσθεσε δε ότι «πέραν των νομοσχεδίων, θα υπάρχουν και καινούργια πράγματα», καθώς η κυβέρνηση έχει το δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
«Είναι μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που προωθούν την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη και στο δικό μας πρόγραμμα και στη συμφωνία. Η συμφωνία είναι υποσύνολο στο πρόγραμμα της κυβέρνησης», κατέληξε.
Ο ΦΠΑ
Στο πλαίσιο της πρώτης δέσμης μέτρων που φαίνεται να δρομολογεί η κυβέρνηση θα συμπεριληφθούν -εκτός απροόπτου- και οι αλλαγές στο σύστημα ΦΠΑ, στα πρότυπα της πρότασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή.
Ωστόσο, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν τελικώς δύο συντελεστές ΦΠΑ αντί για τρεις που ισχύουν σήμερα (6,5%, 13% και 23%).
Το όλο σύστημα των συντελεστών ΦΠΑ πρέπει να αλλάξει, «γιατί ο υψηλός συντελεστής είναι υπερβολικός», προϊδέασε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM».
«Θα ήθελα μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 15% με 16% και τότε να δούμε τον εξορθολογισμό των χαμηλών συντελεστών, και από επάνω προς τα κάτω και από κάτω προς τα επάνω», πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.
Από το 2011 το ΔΝΤ είχε διατυπώσει πρόταση για αύξηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ 6,5% και 13% και μείωση του υψηλού συντελεστή 23% σε ένα επίπεδο ενιαίου συντελεστή μεταξύ του 13% και του 23% με παράλληλη κατάργηση όλων των εξαιρέσεων.
Το ΔΝΤ έχει τοποθετήσει το επίπεδο του ενιαίου συντελεστή μεταξύ του 19% και του 21%, ενώ ο κ. Βαρουφάκης κάνει λόγο για 15%-16%.
Σε κάθε περίπτωση, η υιοθέτηση της πρότασης για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ θα σημάνει την αύξηση του ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που υπάγονται στους συντελεστές 6,5% και 13% και τη μείωση του ΦΠΑ για όσα προϊόντα και υπηρεσίες υπάγονται στο 23%.
Σε περίπτωση πάντως που αποφασιστεί η καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ, τα περισσότερα αγαθά και οι υπηρεσίες θα φορολογούνται με συντελεστή 15% ή 16% από 13% σήμερα. Επίσης, αυτό θα οδηγήσει στην κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών που ισχύουν σήμερα στα νησιά του Αιγαίου.
Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο των δύο συντελεστών:
•Τα είδη που υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% όπως ένδυση - υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα - είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές θα φορολογούνται με τον ενιαίο συντελεστή 15-16%.
•Τα αγαθά που εντάσσονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% όπως τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, εστιατόρια, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών κατοικιών, άνθη, υπηρεσίες από συγγραφείς, συνθέτες, καλλιτέχνες, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εισιτήρια κινηματογράφου, συναυλιών, κόμιστρα ταξί κ.ά. θα μεταφερθούν στον υψηλό συντελεστή 15-16%.
•Φάρμακα, διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά και θέατρα, που εντάσσονται στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5%, θα υπαχθούν στον χαμηλότερο από τους δύο συντελεστές που θα καθιερωθεί.
Στο μεταξύ «ξυπόλητη» στο μεγάλο «αγκάθι» της ρευστότητας βαδίζει η κυβέρνηση, η οποία απώλεσε το εργαλείο της αύξησης του «στοκ» των έντοκων γραμματίων πάνω από τα 15 δισ. ευρώ μετά τον «πάγο» που έβαλαν οι Βρυξέλλες.
Κατόπιν τούτου, οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών κινούνται σε εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση της ρευστότητας, που σχετίζονται με την αξιοποίηση των αποθεματικών φορέων της γενικής κυβέρνησης.
Τα διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ
Ηδη, το Γενικό Λογιστήριο «σκούπισε» χθες τα διαθέσιμα ταμειακά υπόλοιπα του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ.
Αυτό προβλέπει υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με την οποία ανάβει το «πράσινο φως» για τη μεταφορά αυτού του ποσού που λαμβάνουν για τις καλλιέργειές τους οι αγρότες σε ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος.
Πρόκειται για την πρώτη πράξη αξιοποίησης ταμειακών διαθεσίμων στην προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να βρεθούν 2 με 2,5 δισ. ευρώ που θα καλύψουν μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών του Μαρτίου, οι οποίες φτάνουν συνολικά τα 6,13 δισ. ευρώ.
Αμεση ήταν η αντίδραση από ομάδα βουλευτών του Ποταμιού, που σε ερώτησή τους κατήγγειλαν ότι η συγκεκριμένη πράξη λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή που για τον αγροτικό πληθυσμό ξεκινά η καλλιεργητική περίοδος με την κυβέρνηση να βάζει «χέρι» στις επιδοτήσεις.
Στην κάλυψη των υποχρεώσεων του Μαρτίου θα συμβάλει και η δημοπρασία έντοκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας που θα διενεργήσει αύριο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ποσού 875 εκατ. ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΟΔΔΗΧ καταβάλλει προσπάθειες να καλυφθεί η έκδοση, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο τι θα κάνουν οι ξένοι θεσμικοί. Το θέμα του χρηματοδοτικού κενού εξετάστηκε σε χθεσινή σύσκεψη που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με τον αναπληρωτή υπουργό Δημητρη Μάρδα και τον πρόεδρο του ΟΔΔΗΧ Στέλιο Παπαδόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: