Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

ΣτΠ - Επιστροφή φόρου εισοδήματος που αφορούσε ποσό έκπτωσης λόγω εφάπαξ καταβολής του

ΣτΠ - Επιστροφή φόρου εισοδήματος που αφορούσε ποσό έκπτωσης λόγω εφάπαξ καταβολής του

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ


Κύκλος Σχέσεων Κράτους - Πολίτη
Σύνοψη Διαμεσολάβησης

Μάρτιος 2015

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Μαίρη Κοτρωνιά
Ειδικοί Επιστήμονες: Χρυσούλα Ζαχαριάδου, Καλλιόπη Ζούβια

Ανώνυμη εταιρεία προσέφυγε στο Συνήγορο για την επιστροφή φόρου εισοδήματος που αφορούσε ποσό έκπτωσης λόγω εφάπαξ καταβολής του.

Η εταιρεία επέλεξε να εξοφλήσει εφάπαξ το φόρο εισοδήματος οικονομικού έτους 2014, ποσού άνω των 30.000 ευρώ, μέσω της τραπεζικής υπηρεσίας e-banking, προκειμένου να ωφεληθεί από την έκπτωση που προβλέπει ο νόμος. Ωστόσο, λόγω σφάλματος κατά τη συναλλαγή, προέκυψε μια διαφορά της τάξης των 17 λεπτών του ευρώ μεταξύ του καταβληθέντος και του οφειλόμενου ποσού.

Για το λόγο αυτό, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εξέδωσε Σημείωμα Πληρωμής, το οποίο εκτός από τη διαφορά των 0,17 ευρώ περιελάμβανε και τα 470,20 ευρώ της έκπτωσης που δικαιούτο η εταιρεία λόγω της εφάπαξ καταβολής του φόρου της. 

Η εταιρεία ζήτησε από την αρμόδια ΔOY να μην της καταλογιστεί το ποσό, και λαμβάνοντας αρνητική απάντηση, κατέβαλε το σύνολο των χρημάτων που απαιτούνταν, δηλαδή 470,37 ευρώ την ίδια ημέρα, προς αποφυγή της ύπαρξης οφειλών. Στη συνέχεια απευθύνθηκε στο Συνήγορο του Πολίτη.

Ο Συνήγορος ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να γίνει δεκτό το αίτημα της εταιρείας για επιστροφή του ποσού που αντιστοιχούσε στην έκπτωση της εφάπαξ καταβολής του φόρου εισοδήματος.

Η αρμόδια Δ/νση του Υπουργείου αποδέχθηκε την πρόταση του Συνηγόρου.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο:

Τμήμα Επικοινωνίας
Παραγυιός Πέτρος τηλ. 2131306625
Παπαγεωργοπούλου Δημητρία τηλ. 2131306604

Δεν υπάρχουν σχόλια: