Αφορολόγητο μόνο για λίγους...
Αφορολόγητο ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και ενιαία κλίμακα για τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, κινητές αξίες (μετοχές, ομόλογα, repos, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα) και τόκους καταθέσεων, είναι η νέα πρόταση της κυβέρνησης για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.
Αυτά προανήγγειλαν χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης κατά την άτυπη παράδοση-παραλαβή, στη διάρκεια της οποίας τονίστηκε η ανάγκη για την άμεση ολοκλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία με τους εταίρους, οι οποίες έχουν υλοποιηθεί σε ποσοστό 61%.
Σε αυτή τη φάση προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη χαλάρωση των capital controls ώστε να ισχυροποιηθεί η ζήτηση στην αγορά και να ανεβάσει ταχύτητα η ελληνική οικονομία.
Γι' αυτό θα πρέπει να υπάρξει έγκαιρη εκταμίευση των δόσεων του δανείου, προκειμένου να εξοφληθούν -στον βαθμό που είναι δυνατόν- οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στους ιδιώτες (6 δισ. ευρώ) με προτεραιότητα τα χρέη που έχουν τα νοσοκομεία και γενικότερα ο τομέας της Υγείας.
«Κλάδεμα» φοροαπαλλαγών
Δίνοντας ένα πρώτο στίγμα της εικόνας που θα προσλάβει ο νέος φορολογικός χάρτης ο οποίος τον επόμενο μήνα θα περάσει από το «μικροσκόπιο» των δανειστών, οι δύο υπουργοί μίλησαν για «κλάδεμα» των φοροαπαλλαγών που γλίτωσαν από τα δύο προηγούμενα Μνημόνια και αντικατάστασή τους από ένα εφάπαξ βοήθημα για τους φορολογουμένους που έχουν πραγματική ανάγκη.
Σε ό,τι αφορά τη νέα κλίμακα, αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει προοδευτικό χαρακτήρα, άρα και περισσότερα φορολογικά κλιμάκια ώστε τα φορολογικά βάρη να διαχέονται στα μεγαλύτερα εισοδήματα. Επίσης, θα είναι ενιαία για εισοδήματα που προέρχονται από μισθούς, συντάξεις, κινητές αξίες και ακίνητα, ενώ θα υπάρχει και αφορολόγητο ποσό το οποίο όμως θα απολαμβάνουν λίγοι φορολογούμενοι.
Ως προς το ύψος του νέου αφορολογήτου, αν και δεν έχει ακόμη αποφασιστεί καθώς εξαρτάται από τις αντοχές του προϋπολογισμού, τα πρώτα σενάρια κάνουν λόγο για ποσό που θα φτάνει τα 9.000 και στην καλύτερη περίπτωση τα 12.000 ευρώ.
Σύμφωνα με αυτά, σχεδιάζεται όσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα να πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ με μικρότερο όμως συντελεστή.
Μάλιστα, εξετάζεται η τελική επιβάρυνση να παραμείνει για τους μικρομεσαίους στα σημερινά επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος φορολογικός συντελεστής ενδεχομένως να ξεκινάει από το 6-8% και ο καταληκτικός θα φτάνει στο 50% για εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες θα συνεχίσουν να φορολογούνται με διαφορετική κλίμακα, αν και ακόμη όλα είναι ανοιχτά.
Οπως ανέφερε ο Γ. Χουλιαράκης, με τη φορολογική μεταρρύθμιση στόχος είναι η μείωση των ανισοτήτων και η καλύτερη κατανομή του δημοσιονομικού βάρους. Η κυβέρνηση, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, στηρίζεται πολύ στην τεχνική βοήθεια από τους εταίρους και ήδη υπάρχει συνεργασία για την αναθεώρηση του φόρου εισοδήματος, την απάλειψη των εξαιρέσεων και τον επαναπροσδιορισμό των φορολογικών συντελεστών -που σήμερα εφαρμόζονται ανάλογα με την πηγή του εισοδήματος- σε πιο προοδευτική κατεύθυνση.
Ο κ. Τσακαλώτος από την πλευρά του είπε ότι «πρέπει να μαζέψουμε χρήμα από αυτούς που έχουν».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί έχουν ήδη ενημερωθεί για τις αλλαγές που προωθούνται στο εισόδημα.
Αλλωστε οι δύο υπουργοί του νέου οικονομικού επιτελείου, Γιώργος Χουλιαράκης και Τρύφωνας Αλεξιάδης, προέρχονται από το υπηρεσιακό σχήμα που βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με το κουαρτέτο των θεσμών.
Αναλυτικότερα όμως το σχέδιο της κυβέρνησης στον τομέα της φορολογίας προβλέπει:
1. Φοροαπαλλαγές: Εξετάζεται η κατάργηση όλων και η αντικατάστασή τους από ένα εφάπαξ βοήθημα στους φορολογουμένους που το έχουν ανάγκη. Οι 700 φοροαπαλλαγές που δεν έχουν «κοπεί» κοστίζουν στον προϋπολογισμό περί τα 3,6 δισ. ευρώ (μαζί με τις απαλλαγές του ΦΠΑ που καταργούνται σταδιακά).
2. Φορολογική κλίμακα: Δημιουργία ενιαίας κλίμακας για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια και κινητές αξίες. Αν και το 3ο Μνημόνιο προβλέπει την αύξηση των συντελεστών για τα εισοδήματα από ακίνητα, ωστόσο εξετάζεται να φορολογηθούν με ενιαία κλίμακα.
Συγκεκριμένα το νέο πρόγραμμα που ψήφισε η Βουλή ορίζει ο συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ να αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός, για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ, να αυξηθεί από το 33% στο 35%.
3. Αφορολόγητο: Εξετάζεται το ύψος του να ανέρχεται από 9.000 έως 12.000 ευρώ ανάλογα με τις αντοχές του προϋπολογισμού και θα αφορά μόνο όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι αυτό το ποσό. Οι υπόλοιποι θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.
Το σχέδιο προβλέπει περισσότερα φορολογικά κλιμάκια για να αποκτήσει η κλίμακα προοδευτικότητα αλλά και χαμηλούς συντελεστές. Για παράδειγμα, σήμερα φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ καταβάλλει στο ελληνικό Δημόσιο φόρο ύψους 1.200 ευρώ καθώς και εισφορά αλληλεγγύης 105 ευρώ. Εφόσον το πρώτο φορολογικό κλιμάκιο έχει συντελεστή 8% θα καταβάλλει το ίδιο ποσό στην Εφορία.
Στόχος είναι, όπως αναφέρει το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, το βάρος να μετατοπιστεί από τα μεσαία εισοδήματα στα υψηλότερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος φορολογικός συντελεστής ενδεχομένως θα ξεκινάει από το 6-8% και ο καταληκτικός θα φτάνει στο 50% για εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ. Με τη νέα κλίμακα θα αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα του Δημοσίου.
4. Ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες: Θα συνεχίσουν να φορολογούνται με διαφορετική κλίμακα, αν και ακόμη όλα είναι ανοιχτά. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι για τους αγρότες να μειωθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις, κάτι που δεν φαίνεται να αποδέχονται οι πιστωτές.
Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε από τον Γιώργο Χουλιαράκη στο δημόσιο χρέος, με την επισήμανση ότι το θέμα πρέπει να κλείσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση της οικονομίας. Σημειώνεται ότι ο ίδιος θα διατηρήσει και τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου