Μαγική εικόνα... το πρωτογενές πλεόνασμα
Πρώτη καταχώρηση: 17/09/2015 - 08:58
Τελευταία δημοσίευση: 09:34Εκλογές 2015
Η δραματική συγκράτηση δαπανών οδηγεί το πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το στόχο στα 3,8 δισ. ευρώ θυμίζοντας το «success story» της προηγούμενης κυβέρνησης.
Η συγκράτηση των δαπανών κατά 4,7 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου συμβαδίζει με τη μείωση στα έσοδα του δημοσίου άνω των 4 δισ. ευρώ
Υπό αυτές τις συνθήκες, στις αρχές Οκτωβρίου η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή συμπληρωματικό προϋπολογισμό, κάτι άλλωστε που ορίζεται στο τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα με τους δανειστές, αναφέρει η «Καθημερινή».
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2015:
1. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 28,7 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 4,068 δισ. ευρώ ή 12,4% έναντι του στόχου, εκ των οποίων ποσό 1,7 δισ. ευρώ αφορά την υστέρηση στα έσοδα από τη μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs & SMPs).
2. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 250 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2 δισ. ευρώ).
Συνολικά οι επιστροφές εσόδων είναι μειωμένες κατά 12,46% έναντι του στόχου. Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του έτους το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να επιστρέψει στους φορολογούμενους το ποσό των 2,87 δισ. ευρώ, δηλαδή ακόμα 1,1 δισ. ευρώ.
3. Τον μήνα Αύγουστο και μετά τις ισχυρές πιέσεις του νέου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, καταγράφεται αύξηση των εσόδων που προέρχονται από τις εφορίες. Τα έσοδα του μήνα ήταν οριακά εντός του στόχου του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα τα έσοδα των εφοριών ανήλθαν τον Αύγουστο στα 2,8 δισ. ευρώ έναντι 2,19 δισ. ευρώ το 2014 (28,17%). Αντίθετα τα έσοδα των τελωνείων παρουσιάζουν υστέρηση σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα κατά 100 εκατ. ευρώ.
4. Τους επόμενους 4 μήνες το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να εισπράξει 18,1 δισ. ευρώ, προκειμένου να εκτελεσθεί κανονικά ο προϋπολογισμός. Ειδικότερα:
• Σεπτέμβριος: έσοδα 4,06 δισ. ευρώ.
• Οκτώβριος: έσοδα 4,19 δισ. ευρώ.
• Νοέμβριος: έσοδα 4,58 δισ. ευρώ.
• Δεκέμβριος: έσοδα 5,26 δισ. ευρώ.
5. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 31,86 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 4,744 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (36,613 δισ. ευρώ).
Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30,3 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 3,216 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών σε σχέση με τις ταμειακές δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα και τις καταπτώσεις εγγυήσεων. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το μειωμένο ύψος των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού οφείλεται κυρίως στον επαναπροσδιορισμό του ταμειακού προγραμματισμού με βάση τις ταμειακές συνθήκες που επικρατούσαν τους προηγούμενους μήνες.
Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι με τη σταδιακή ομαλοποίηση της ταμειακής ρευστότητας το ύψος των δαπανών θα διαμορφωθεί σταδιακά στα επίπεδα των στόχων του προϋπολογισμού.
6. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 1,563 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,527 δισ. ευρώ έναντι του στόχου και μειωμένες κατά 1,745 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 2,067 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 83 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Δείτε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου