Οικονομολόγοι: Οι πρόσφυγες είναι πηγή πλούτου για την Ευρώπη
Πρώτη καταχώρηση: 16/09/2015 - 08:19
Τελευταία δημοσίευση: 16/09/2015 09:32Οικονομία
Οικονομολόγοι συμβουλεύουν την Ευρώπη να δεχθεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, εκτιμώντας ότι θα στηρίξουν την ανάπτυξή της, χωρίς μεγάλο κόστος.
Ο Πατρίκ Αρτίς, ένας οικονομολόγος της τράπεζας Natixis που θεωρείται φιλελεύθερος, εκτιμά πως η υποδοχή προσφύγων προσφέρει στην Ευρώπη την ευκαιρία να αυξήσει τις προοπτικές της για ανάπτυξη.
O Χόλγκερ Σμίντλινγκ της Berenberg Bank υπολόγισε πως η υποδοχή προσφύγων θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,2% από το δεύτερο εξάμηνο του 2015.
Ο ανταγωνισμός που ενδεχομένως υπάρχει στους τομείς που απασχολούν πολύ εργατικό δυναμικό «αφορά κυρίως τα διαδοχικά μεταναστευτικά κύματα», υπογραμμίζει ο Μουχούντ, ενώ οι αυτόχθονες εργαζόμενοι από την πλευρά τους «ωθούνται» προς καλύτερα πληρωμένες και περισσότερο σύγχρονες θέσεις εργασίας.
«Γενικά οι μετανάστες είναι νέοι, με καλή υγεία και επιθυμούν σφόδρα να εργασθούν. Αποφέρουν περισσότερα απ” όσα κοστίζουν» σε όρους κοινωνικής πρόνοιας, με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζονται μέτρα για την υποδοχή τους, υπογραμμίζει η Εμμανιέλ Οριόλ, ερευνήτρια στη Σχολή Οικονομικών (School of Economics) της Τουλούζης.
Είναι εργατικά χέρια, είναι νέοι σε μια Ευρώπη που γερνά, είναι πηγή πλούτου, προσθέτουν αξία, αρκεί αυτοί που έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι στα κλειδιά της οικονομίας να μην κλείνουν τις δουλειές στο όνομα της κρίσης και των μειωμένων αποδόσεων στα κέρδη.
Οι άνθρωποι αυτοί είναι επίσης «ολοένα και περισσότερο εξειδικευμένοι, καθώς οι πιο φτωχοί δεν μπορούν να φύγουν, τα κόστη της μετανάστευσης είναι απαγορευτικά. Όταν λέμε “δεν μπορούμε να υποδεχθούμε όλη τη φτώχεια του κόσμου” κάνουμε λάθος, παρά τα φαινόμενα δεν δεχόμαστε τους πιο φτωχούς», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Μουχούντ.
Αυτό που θέλουν οι πρόσφυγες όπως και οι μετανάστες «είναι να συνέλθουν, να έχουν μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά τους, να εργασθούν» και όχι να εξαρτώνται από τις κοινωνικές αρωγές, διαβεβαιώνει ο Ντιμόν του ΟΟΣΑ υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να οικοδομήσουμε πάνω στον δυναμισμό αυτόν».
Ο ίδιος τονίζει σχετικά την ιδιαίτερη έλξη που ασκεί η Γερμανία, «η οποία θεωρείται μια χώρα που προσφέρει ευκαιρίες», σε σχέση με τη Γαλλία, παρότι αυτές οι δύο χώρες έχουν συνολικά παρόμοια συστήματα κοινωνικής προστασίας.
«Οι πρόσφυγες είναι μια επένδυση δεν είναι χαμένα χρήματα», τονίζει επίσης ο Μαρσέλ Φράτζσερ, ο πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου οικονομικών ερευνών DIW.
Πηγή: ert.gr
Δείτε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου