Ποιες κατηγορίες φορολογουμένων θα υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες από το πολυνομοσχέδιο-«φωτιά»
Τελειωμό δεν έχει ο κατάλογος των νέων μέτρων που θα επιβληθούν σε εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι όλα θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τις 11 Απριλίου προκειμένου το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις «φωτιά» να περάσει και από τη Βουλή μέχρι τις 22 Απριλίου προγραμματισμένη ημερομηνία του κρίσιμου Eurogroup.
O πρώτος απολογισμός –και ενώ ακόμη δεν έχουν κλειδώσει μέτρα άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ- δείχνει ότι θα υπάρξουν πολύ μεγάλες απώλειες εισοδήματος. Ειδικά οι έχοντες υψηλά εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και πάνω από το 20% (!) του εισοδήματός τους μέσα σε μια νύχτα.
1. Αγρότες: Για τους αγρότες το τοπίο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει, ωστόσο οι περισσότεροι θα βρεθούν να υφίστανται απώλειες κυρίως από την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών. Για το 2016, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αύξηση του συντελεστή από το 7% που είναι σήμερα στο 10% ενώ από το 2017 και μετά θα προχωρήσει η σταδιακή αύξηση των συντελεστών από το 14% προς το 20% μόνο για την κύρια ασφάλιση. Οι αγρότες θα μπορούν να επιλέξουν να πληρώνουν εισφορές υπολογιζόμενες με συντελεστή 16% με αντάλλαγμα όμως τη χαμηλότερη σύνταξη. Στο θέμα των φόρων, το θετικό είναι ότι θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών –που σημαίνει ότι θα κάνουν χρήση του αφορολογήτου των 8.800-9.000 ευρώ- το αρνητικό είναι όμως ότι θα συνυπολογιστεί στην κλίμακα και το ύψος των επιδοτήσεων. Το αν θα προκύψει περισσότερος φόρος ή όχι, θα εξαρτηθεί από το «μείγμα» του εισοδήματος. Περισσότερες επιδοτήσεις θα φέρουν και περισσότερους φόρους.
2. Ελεύθεροι επαγγελματίες: Όσοι δηλώνουν εισοδήματα μέχρι 10-12.000 ευρώ τον χρόνο –είναι η συντριπτική πλειοψηφία- προς το παρόν φαίνεται να βγαίνουν διπλά ωφελημένοι καθώς κερδίζουν και από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών (το πρώτο κλιμάκιο της φορολογικής κλίμακας θα μειωθεί από το 26% που είναι σήμερα στο 22%). Ελεύθερος επαγγελματίας που σήμερα ασφαλίζεται στην 3η ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ θα δει το καθαρό του εισόδημα να αυξάνει περίπου κατά 200 ευρώ τον χρόνο. Για τους επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα, οι απώλειες εισοδήματος θα είναι δραματικές καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές θα εκτοξευτούν και οι φόροι θα είναι περισσότεροι. Επαγγελματίας με μεικτές αποδοχές (μετά την αφαίρεση των επαγγελματικών δαπανών) της τάξεως των 50.000 ευρώ, θα χάσει 9.550 ευρώ ή περίπου το 30% του καθαρού εισοδήματός του ενώ επαγγελματίας με αποδοχές 100.000 ευρώ, θα χάσει το 40% του εισοδήματός του.
3. Ιδιοκτήτες ακινήτων: Για τους έχοντες εισοδήματα από ακίνητα, η αύξηση φόρου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη καθώς η νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου επί των ενοικίων, θα προβλέπει συντελεστές 15%, 35% και 45% αντί για 11% και 33% που είναι σήμερα. Πολλοί ιδιοκτήτες κινδυνεύουν και με αύξηση του ΕΝΦΙΑ καθώς αφενός δεν βγήκαν ωφελημένοι από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών και αφετέρου κινδυνεύουν να πληρώσουν περισσότερα λόγω αναπροσαρμογής των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.
4. Μισθωτοί: Η νέα φορολογική κλίμακα «καίει» όσους δηλώνουν ετήσιες ατομικές αποδοχές άνω των 800-900 ευρώ τον μήνα, καθώς η μείωση του αφορολογήτου από τη μία και η αύξηση των εισφορών τόσο για τον φόρο εισοδήματος όσο και για την εισφορά αλληλεγγύης από την άλλη, προκαλεί μεγάλες επιβαρύνσεις. Οι έχοντες αποδοχές της τάξεως των 10-20.000 ευρώ, θα επιβαρυνθούν με περίπου 100-230 ευρώ τον χρόνο. Από τις 21.000 έως τις 30.000 ευρώ, οι πρόσθετοι φόροι θα κυμανθούν από 300 έως 850 ευρώ. Από τις 30.000 έως τις 50.000 ευρώ οι επιβαρύνσεις θα κυμανθούν από 1.000 έως 2.370 ευρώ ενώ από τις 50.000 ευρώ και πάνω το… χάος: Οι επιβαρύνσεις μπορεί να ξεπερνούν ακόμη και τις 3.000 ή και τις 4.000 ευρώ τον χρόνο.
5. Συνταξιούχοι: Η καμπάνα θα χτυπήσει πολλές φορές για όσους εξακολουθούν να έχουν υψηλά εισοδήματα από συντάξεις. Κινδυνεύουν από τη μείωση της επικουρικής σύνταξης, από την αύξηση του φόρου αλλά και από την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Ειδικά για όσους κινούνται στην περιοχή του πλαφόν (3.000 ευρώ από άθροισμα συντάξεων) το «κούρεμα» θα είναι πολύ μεγάλο.
6. Νομικά πρόσωπα: Έχει ήδη περάσει η αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 26% στο 29% κάτι που φέρνει και αύξηση του φόρου που θα υπολογιστεί επί των κερδών του 2015 αλλά και αύξηση της προκαταβολής φόρου για τα κέρδη του 2016 η οποία από πέρυσι υπολογίζεται με συντελεστή 100%.
7. Μέτοχοι επιχειρήσεων: Το φορολογικό πακέτο που φέρεται να έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, περιλαμβάνει και αύξηση του συντελεστή υπολογισμού των μερισμάτων από το 10% που είναι σήμερα, στο 15%. Οι μέτοχοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι επί των διανεμόμενων κερδών, επιβάλλεται και εισφορά αλληλεγγύης. Μετά την αύξηση και της τελευταίας (θα υπολογίζεται με συντελεστές από 2,2% έως και 10%) ο μέτοχος θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο τελικός συντελεστής φορολόγησης επί των διανεμόμενων κερδών που μπορεί να «γεννήσει» μια επιχείρηση, μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 42-43%.
8. Καταναλωτές: Υπάρχει προς συμφωνία με τους δανειστές ένα ολόκληρο πακέτο μέτρων που θα πρέπει να αποδώσει 1,8 δισ. ευρώ. Αυτό θα περιλαμβάνει κυρίως αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας και ειδικά των φόρων στα καύσιμα. Από αυτό το πακέτο μέτρων, πρακτικά, δεν θα γλιτώσει κανείς.
ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου