Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

ΣΤΟΧΟΣ, Ο ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΟΥ «ΜΑΥΡΟΥ» ΧΡΗΜΑΤΟΣ Στο «μικροσκόπιο» της εφορίας στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών του εξωτερικού

ΣΤΟΧΟΣ, Ο ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΟΥ «ΜΑΥΡΟΥ» ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Στο «μικροσκόπιο» της εφορίας στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών του εξωτερικού

Στο «μικροσκόπιο» της εφορίας στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών του εξωτερικού

Πρόσβαση στα στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών που διατηρούν Έλληνες πολίτες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκτούν οι φορολογικές αρχές της χώρας με στόχο τον εντοπισμό «μαύρου» χρήματος, διασυνοριακής φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής.
Τον δρόμο για τον έλεγχο των λογαριασμών σε τράπεζες χωρών της Ε.Ε. ανοίγει νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή που προβλέπει την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με διατάξεις Οδηγίας της Ε.Ε. για υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στο φορολογικό τομέα.
Με τη νέα Οδηγία, το πεδίο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. επεκτείνεται από την 1η Ιανουαρίου 2016 και στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Πιο συγκεκριμένα, με τη νέα Οδηγία τα κράτη-μέλη εκτός από τις πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες κατηγορίες εισοδήματος και κεφαλαίου (π.χ. εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, εισόδημα από ακίνητη περιουσία κ.λπ.), θα ανταλλάσσουν και πληροφορίες αναφορικά με Δηλωτέο Λογαριασμό, για τα φορολογικά έτη από το 2016 και εξής.
Συγκεκριμένα οι πληροφορίες που θα ανταλλάσσονται για κάθε Λογαριασμό θα αφορούν:
α) το όνομα, η διεύθυνση, ο ΑΦΜ, το κράτος/μέλος κατοικίας, η ημερομηνία και ο τόπος γέννησης (στην περίπτωση φυσικού προσώπου) κάθε Δηλωτέου Προσώπου που είναι Δικαιούχος καθώς και των επιχειρήσεων,
β) τον αριθμό λογαριασμού (ή λειτουργικό ισοδύναμο ελλείψει αριθμού λογαριασμού),
δ) το υπόλοιπο ή η αξία του λογαριασμού
ε) και σε περίπτωση Λογαριασμού Θεματοφυλακής:
• το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των μερισμάτων και το συνολικό ακαθάριστο ποσό λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον λογαριασμό
• τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά Χρηματοοικονομικών Περιουσιακών Στοιχείων, τα οποία καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό
• σε περίπτωση Καταθετικού Λογαριασμού, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους ή άλλης αντίστοιχης περιόδου υποβολής στοιχείων.
Οσον αφορά του νέους ατομικούς λογαριασμούς με το άνοιγμα του λογαριασμού η τράπεζα εξασφαλίζει την αυτοπιστοποίηση, που μπορεί να είναι μέρος της τεκμηρίωσης για το άνοιγμα του λογαριασμού, η οποία επιτρέπει στην τράπεζα να προσδιορίσει την ή τις φορολογικές κατοικίες του δικαιούχου λογαριασμού και να επιβεβαιώσει την ευλογοφάνεια της αυτοματοποίησης αυτής με βάση τις πληροφορίες που συνέλεξε η τράπεζα σε σχέση με το άνοιγμα του λογαριασμού συμπεριλαμβανομένης τυχόν τεκμηρίωσης που συγκέντρωσε σύμφωνα με τις διαδικασίες καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Αν από τη αυτοπιστοποίηση διαπιστώνεται ότι ο δικαιούχος λογαριασμού έχει τη φορολογική κατοικία του σε άλλο κράτος μέλος, η τράπεζα λογίζει τον λογαριασμό ως Δηλωτέο Λογαριασμό και αυτοπιστοποίηση επίσης περιλαμβάνει τον ΑΦΜ του δικαιούχου λογαριασμού σε αυτό το άλλο κράτος μέλος και το κράτος-μέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: