Νέα ρύθμιση μετά τη θύελλα για τους πλειστηριασμούς
Να ενσωματώσει και στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων τη ρύθμιση που θα προστατεύει από την κατάσχεση την πρώτη κατοικία υπό προυποθέσεις θέλει η κυβέρνηση.
| upd:
Να ενσωματώσει και στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων –το… ευαγγέλιο των κατασχέσεων για εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους- τη ρύθμιση που θα προστατεύει από την κατάσχεση την πρώτη κατοικία εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, θέλει η κυβέρνηση προκειμένου να καταλαγιάσει ο θόρυβος των πλειστηριασμών.
Η αλλαγή, θα περάσει υπό μορφή τροπολογίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα ανάψει το πράσινο φως από την πλευρά των δανειστών. Στο τέλος του 2015, χρειάστηκαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις για να περάσουν τα όρια προστασίας στον νόμο Κατσέλη και μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν τώρα θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να τροποποιήσει τον ΚΕΔΕ επιτρέποντας στην κυβέρνηση να ενισχύσει το επιχείρημά της ότι «προστατεύει την πρώτη κατοικία».
Η συγκεκριμένη κίνηση, έχει περισσότερο επικοινωνιακό και λιγότερο ουσιαστικό χαρακτήρα καθώς οι πλειστηριασμοί ακινήτων από την πλευρά της εφορίας ή των ασφαλιστικών ταμείων είναι ελάχιστοι. Βέβαια, οι εφοριακοί ή οι υπάλληλοι των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν επιφορτιστεί με τη συλλογή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, χρειάζονται την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (εν προκειμένω του ΚΕΔΕ) για να μην «χτυπούν» την κύρια κατοικία.
Αν τελικώς υιοθετηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν και στον νόμο 3869/2010 (όπως ισχύει σήμερα), οι οφειλέτες δήλων, εφοριών και ασφαλιστικών ταμείων θα προστατεύονται εφόσον η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο και τον έγγαμο (σ.σ το όριο προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί). Επίσης, υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο στα 13.900 ευρώ για άγαμους και στα 23.600 ευρώ για άγαμους με προσαύξηση 5.700 ευρώ για όσους έχουν ως τρία παιδιά.
Αν υποτεθεί ότι θα ανάψει το πράσινο φως για την κατάθεση της τροπολογίας, θεωρείται δεδομένο ότι θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα και θα ισχύσει έως το τέλος του 2017 όπως ισχύει άλλωστε και με τον νόμο Κατσέλη.
H απάντηση του ΥΠΟΙΚ
«Τα περί έξαρσης των πλειστηριασμών είναι παραπλανητικά»σημειώνει το υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωσή του και με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής και δημοσιεύματα στον Τύπο, διευκρινίζει τα εξής:
1. Οι «εργατικές κατοικίες» του… εργολάβου. Σχετικά με τις αναφερόμενες ως «εργατικές» κατοικίες του Εύοσμου Θεσσαλονίκης, από τα στοιχεία της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων www.publicrevenue.gr/kpi/public/auctions/prg_date_down) προκύπτει ότι πρόκειται για μικρά διαμερίσματα (περί τα 50 τετραγωνικά). Όλα ανήκουν σε μεγαλοκατασκευαστή, ο οποίος έχει χρέος 12,5 εκατ. ευρώ και είναι άγνωστης διαμονής, ενώ σύμφωνα με το TAXIS τα συγκεκριμένα διαμερίσματα είναι κενά.
του Θάνου Τσίρου |
Πως έμειναν στο ράφι οι «ακατάσχετες» υποσχέσεις
Το τελευταίο διάστημα το κουαρτέτο έχει μπλοκάρει κάθε μέτρο που προτάθηκε από την ελληνική πλευρά και το οποίο αφορούσε στη ρύθμιση οφειλών.
| upd:
Μια ακόμη κυβερνητική εξαγγελία με αβέβαιο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης προστέθηκε από χθες στον μακρύ κατάλογο των υποσχέσεων οι οποίες προς το παρόν έχουν παραμείνει υποσχέσεις με το… ανάθεμα να πέφτει πάντοτε στους δανειστές. Χθες, η υπόσχεση αφορούσε στο «πάγωμα» -έστω και για 14-15 μήνες των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από τους φορείς του δημοσίου.Τον Σεπτέμβριο, είχε εξαγγελθεί από το βήμα της ΔΕΘ το «πάγωμα» των οφειλών που έχουν συσσωρεύσει οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες στον ΟΑΕΕ και στα υπόλοιπα ταμεία των αυτοαπασχολουμένων ενώ εδώ και μήνες επανέρχονται ξανά και ξανά οι υποσχέσεις για τη θέσπιση του «ακατάσχετου» λογαριασμού των επιχειρήσεων, την παροχή κινήτρων για την τόνωση των ηλεκτρονικών πληρωμών ακόμη και την παροχή κινήτρων για την εμφάνιση αδήλωτων εισοδημάτων.
Η χθεσινή κυβερνητική εξαγγελία, δεν συνοδεύτηκε από διαβεβαιώσεις ότι έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη των δανειστών προκειμένου να προχωρήσει η κατάθεση της σχετικής τροπολογίας με τα κυβερνητικά στελέχη να διαβεβαιώνουν πάντως ότι η κυβερνητική δέσμευση θα προχωρήσει κανονικά. Στο οικονομικό επιτελείο, ποντάρουν στο ότι οι θεσμοί έχουν ήδη συμφωνήσει για την προστασία της κύριας κατοικίας –για συγκεκριμένη χρονική περίοδο και υπό προϋποθέσεις- όταν ο επισπεύδων είναι τράπεζα οπότε δεν αναμένεται να έχουν αντίρρηση να υπάρξει αντίστοιχη ρύθμιση και για το δημόσιο. Αυτό βεβαίως θα φανεί στην πράξη καθώς το τελευταίο διάστημα το κουαρτέτο έχει μπλοκάρει κάθε μέτρο που προτάθηκε από την ελληνική πλευρά και το οποίο αφορούσε στη ρύθμιση οφειλών.
Έγινε απόπειρα για επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι θα παραμείνουν παγωμένες οι οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών στον ΟΑΕΕ με μοναδική υποχρέωση να πληρώνονται τα τρέχοντα χρέη στο ασφαλιστικό ταμείο.
Η τύχη της συγκεκριμένης διάταξης αγνοείται όπως αγνοείται επίσης και η τύχη του νομοσχεδίου για τον ακατάσχετο λογαριασμό των επιχειρήσεων. Κατά την τελευταία επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα, Έλληνας αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι η συγκεκριμένη εξαγγελία ενδέχεται να εγκαταλειφθεί και να αντικατασταθεί από άλλο αντίστοιχο μέτρο αλλά επίσης δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική ενημέρωση όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι.
Εντυπωσιακή είναι η καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την τόνωση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Υποτίθεται ότι το μέτρο θα είχε ενεργοποιηθεί από το καλοκαίρι αλλά τελικώς το 2016 θα είναι η δεύτερη διαδοχική χρονιά κατά την οποία το υπουργείο Οικονομικών δεν θα ζητήσει καθόλου αποδείξεις, όχι μόνο ηλεκτρονικές αλλά και χάρτινες. Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την εμφάνιση κρυφών εισοδημάτων, η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει συμφωνήσει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τους φόρους που θα πρέπει να πληρώνουν όσοι αποκαλύψουν εισοδήματα αλλά και αυτό το νομοσχέδιο αναμένεται.
Προφανώς τα νεώτερα για όλα τα μέτωπα θα υπάρξουν από Δευτέρα οπότε και καταφτάνουν στην Αθήνα οι θεσμοί για διαπραγματεύσεις. Εκτός από τα προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης, η κυβέρνηση προφανώς θα περιμένει απαντήσεις και για τις εκκρεμότητες που προαναφέρθηκαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου