Πως δηλώνουμε τον ακατάσχετο λογαριασμό. Ποια ποσά μπορεί να κατάσχει το δημόσιο
Τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια των Μνημονίων, όπως λέγονται, εκατοντάδες φορολογούμενοι βρέθηκαν με χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.Τα ληξιπρόθεσμα χρέη μόνο για στο δημόσιο αυξήθηκαν από 54,6 δις που ήταν το Φεβρουάριο του 2010 σε 90,42 δις.
Στα δίκτυα της εφορίας έχουν πιαστεί 4.128.962 άτομα που χρωστούν στην εφορία. Μέσα μόνο σε ένα μήνα 125.590 άτομα προστέθηκαν στην λίστα των οφειλετών , αφού οι οφειλέτες του δημοσίου ήταν πριν ένα μήνα 4.003.372 φορολογούμενοι.
Το υπουργείο οικονομικών στην προσπάθεια του να εισπράξει χρήματα, προχώρησε μέχρι το τέλος του Ιουλίου σε επιβολή αναγκαστικών μέτρων και κατασχέσεων σε 774.282 φορολογούμενούς. Με κατασχέσεις και αναγκαστικά μέτρα απειλούνται ακόμη 1.573.7858 οφειλέτες.
Στην συνέχεια θα προσπαθήσουμε να δώσουμε χρήσιμες πληροφορίες για τον ακατάσχετο λογαριασμό και για το ποια ποσά μπορεί να κατάσχει το δημόσιο.
Ακατάσχετος λογαριασμός
Σύμφωνα με την νομοθεσία που ισχύει σήμερα, (ν.4254/2014 και ΠΟΛ.1182/2014) ο φορολογούμενος έχει δικαίωμα να δηλώσει τόσο στην τράπεζα όσο και στο taxis ένα λογαριασμό ως ακατάσχετο, σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα.
Η εφορία έχει δικαίωμα να δώσει εντολή στην τράπεζα να προβεί σε κατάσχεση από τον λογαριασμό του οφειλέτη.
Οι τράπεζες αφού λάβουν εντολή μπορούν να κατασχέσουν και να «σηκώσουν» καταθέσεις οφειλετών, αν βέβαια υπάρχουν χρήματα στον λογαριασμό, τα υπερβάλλοντα ποσά από αυτό που προστατεύονται από τα ακατάσχετα όρια. Σημειώνεται ότι από την κατάσχεση προστατεύονται:
- Μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα των οφειλετών του Δημοσίου έως 1.000 ευρώ. Για ποσά άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 50% αυτών. Για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά από το φορολογούμενο ο μοναδικός ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός.
Βήμα προς βήμα η διαδικασία δήλωσης του λογαριασμού
Δηλαδή αν κάποιος παίρνει μισθό 2.000 ευρώ, σπάνια περίπτωση στις μέρες μας, η εφορία από τα πρώτα 1.000 ευρώ δεν θα πάρει τίποτε, από τα επόμενα 500 θα κατάσχει το 50% δηλαδή 250 ευρώ και από τα επόμενα 500 ευρώ το σύνολο του ποσού. Ο οφειλέτης λοιπόν από το συνολικό μισθό των 2.000 ευρώ, θα πάρει 1.250 ευρώ και το κράτος έναντι της οφειλής 750 ευρώ.
- Καταθέσεις φυσικών προσώπων έως 1.250 ευρώ μηνιαίως για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.
Διαδικασία δήλωσης του ακατάσχετου λογαριασμού
Όπως αναφέρεται στην ΠΟΛ.1182/2014:
- «Για τη γνωστοποίηση, στη Φορολογική Διοίκηση, του μοναδικού ακατάσχετου τραπεζικού του λογαριασμού, ο ενδιαφερόμενος πολίτης υποβάλλει ηλεκτρονικά Αίτηση / Υπεύθυνη Δήλωση, μέσω εφαρμογής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) στο περιβάλλον TAXISnet, με την οποία ενημερώνει για τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (σε μορφή IBAN).
- Κάθε ενδιαφερόμενος που γνωστοποιεί στη Φορολογική Διοίκηση τον μοναδικό ακατάσχετο τραπεζικό του λογαριασμό κατά τα ανωτέρω, οφείλει να ενημερώνει αμελλητί, υποβάλλοντας νέα Αίτηση / Υπεύθυνη Δήλωση με τον ίδιο τρόπο, τον αριθμό IBAN τυχόν νέου λογαριασμού του σε περίπτωση που ο προηγούμενος -ήδη δηλωμένος- κλείσει για οποιονδήποτε λόγο ή εφόσον επιθυμεί την αλλαγή του παλαιού λογαριασμού με νέο.»
Για την εφαρμογή των παραπάνω , η ΓΓΠΣ ανέπτυξε εφαρμογή στο taxisnet, με την οποία ο φορολογούμενος έχει την δυνατότητα να δηλώσει τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού που θέλει να είναι ακατάσχετος κατά το μέρος που του επιτρέπει ο νόμος.
Ο φορολογούμενος πρέπει να μπει στην διεύθυνσης της ΓΓΠΣ,www.gsis.gr και να επιλέξει το link «υπηρεσίες προς πολίτες»
Στην νέα σελίδα που θα ανοίξει , πρέπει να επιλέξει το «Δήλωση Μοναδικού Ακατάσχετου Τραπεζικού Λογαριασμού Φ.Π.»
Επιλέγοντας το σύνδεσμο αυτό, θα μεταβούμε στη γνωστή σελίδα για να εισαχθούμε στο σύστημα με το password και το user name που χρησιμοποιούμε για όλες τις δουλειές μας με την εφορία. Κατόπιν θα δούμε την κάτωθι εικόνα όπου θα πατήσουμε το κουμπί είσοδος:
Με την εισαγωγή μας θα εμφανισθεί το κυρίως, λιτό, μενού της δήλωσης όπου θα πρέπει να τοποθετήσουμε το IBAN του λογαριασμού μας όπως μας το δίνει η Τράπεζα μας και να επιλέξουμε μεταξύ (α) του λογαριασμού ως μοναδικού λογαριασμού πίστωσης μισθών ή συντάξεων ή (β) αν δεν λαμβάνουμε μισθό ή σύνταξη του λογαριασμού ως του μοναδικού δηλούμενου ως ακατάσχετου για τις ανάγκες της νομοθεσίας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ΓΓΠΣ και η συγκεκριμένη υπηρεσία λειτουργεί μόνο με Microsoft Internet Explorer και Mozilla Firefox. Αν ο φορολογούμενος προσπαθήσει να μπει με άλλο Brower, το σύστημα θα βγάλει την παρακάτω ενημέρωση και θα σταματήσει η λειτουργία της υπηρεσίας.
Στην συνέχεια γράφουμε τον τραπεζικό λογαριασμό σε μορφή IBAN. Αν δεν έχουμε τον λογαριασμό σε μορφή IBAN, μπορούμε να στο site της τράπεζας μας ή σε κάποιο από τα
που μετατρέπουν τον τραπεζικό λογαριασμό σε IBAN (πχ. https://www.iban.com/calculate-iban.html)
Τέλος σύμφωνα με την ΠΟΛ 1182/2014, η ΓΓΠΣ θα ενημερώνει καθημερινά με αρχείο τις Τράπεζες για τους ακατάσχετους λογαριασμούς των φορολογουμένων, ώστε να τους χαρακτηρίζουν έτσι, στα συστήματα τους και να μην διενεργούν κατασχέσεις μέχρι του
επιτρεπόμενου ορίου. Σύμφωνα με την διαδικασία την επόμενη ημέρα η Τράπεζα, θα ενημέρωση τα συστήματα της.
Προσοχή στους κοινούς λογαριασμού. Αν οι συνδικαιούχοι δηλώσουν ξεχωριστούς λογαριασμούς, υπάρχει ο κίνδυνός να γίνει κατάσχεση των χρημάτων από χρέη του συνδικαιούχου που δεν έχει δηλώσει αυτών τον λογαριασμό σαν Ακατάσχετο.
Λοιπά εισοδήματα που μπορεί να κατασχέσει η εφορία
Πέραν τον χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς η εφορία μπορεί να κατάσχει ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη ή οποιουδήποτε άλλο κινητό περιουσιακό στοιχείου, αν η οφειλή είναι πάνω από 500 ευρώ. Για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ επιτρέπεται στις φορολογικές αρχές να κατάσχουν οποιαδήποτε κινητά περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών.
Ακόμη η εφορία μπορεί να προβεί σε κατάσχεση, για οποιοδήποτε ποσό οφειλή για:
- Το μισό (50%) οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.
- Το μισό (50%) του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.
- Μέρος ή τον όλων των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.
- Μέρος ή το όλων των πάσης φύσεως αποζημιώσεων (π.χ. για ζημιά που υπέστη κάποιο ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο του κ.λπ.)
- Μέρος ή το όλων των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιονδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).
Η εφορία πραγματοποιεί τις παραπάνω κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων». Δηλαδή ενημερώνει τους εργοδότες για την κατάσχεση μισθών, τους ενοικιαστές την κατάσχεση του ενοικίου, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς για την κατάσχεση παροχών, τους αγοραστές – πελάτες για την κατάσχεση του τιμήματος τις πώλησης κλπ.
Κατασχέσεις και από τα ασφαλιστικά ταμεία
Πέρα από τις κατασχέσεις που μπορεί να πραγματοποιήσει η εφορία για χρέη προς αυτήν, στην διαδικασία της κατάσχεσης μπορούν να προβούν και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν φτάσει τα 15,3 δις ευρώ. Το συνολικό ποσό έχει μεταφερθεί το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξής Ασφαλιστικών Εισφορών) και ο στόχος που έχει μπει είναι η είσπραξη 750 εκατομμυρίων ευρώ για το 2016.
Ήδη έχουν αρχίσει οι κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς και το ΚΕΑΟ προχωρά στην «διαδικασία μαζικής παραγωγής πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης μέσω νέας αυτοματοποιημένης προγραμματιστικής ροής, η οποία θα σταθμίζει και θα ελέγχει
παραμέτρους, όπως π.χ. η καταβολή ποσών έναντι οφειλής, επίδοση της ατομικής ειδοποίησης, υπαγωγή οφειλετών σε ρύθμιση, απώλεια της ρύθμισης κ.λπ.», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
Υπενθυμίσουμε ότι έχει ανακοινωθεί νέα ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και περιμένουμε το σχετικό νόμο. Ας ελπίσουμε να μην είναι σαν την προηγούμενη ρύθμιση, διότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα πρόσφατα, ένας στους δύο οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών έχασε την ρύθμιση του ν.3021/2015 (100 δόσεις).
Προβλήματα σε εταιρικούς λογαριασμούς
Πολλά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από τις κατασχέσεις λογαριασμών που πραγματοποιεί το υπουργείο οικονομικών, και ειδικά από επιχειρηματικούς λογαριασμούς.
Η μη ύπαρξη ακατάσχετου λογαριασμού στις εταιρίες , πολλές φορές δημιουργεί πολλά προβλήματα στην ίδια την λειτουργία των επιχειρήσεων.
Μία κατάσχεση στον εταιρικό λογαριασμό, ακόμη και μια δέσμευση του, σημαίνει ότι δεν μπορούν να πληρωθούν ούτε το προσωπικό , ούτε η υποχρεώσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και βέβαια ούτε οι προμηθευτές της επιχείρησης ώστε να μπορεί να ανανεώσει το εμπόρευμα της.
Δεν παρατηρούνται όμως μόνο αυτά τα προβλήματα.
Πολλές φορές το υπουργείο οικονομικών κάνει κατασχέσεις όχι μόνο στους εταιρικούς λογαριασμούς , αλλά και στους λογαριασμούς των συνυπεύθυνων , δηλαδή των διαχειριστών ή διευθυνόντων συμβούλων. Αρκετές φορές τα χρήματα που κατάσχει είναι πολύ περισσότερα από αυτά που χρωστά η επιχείρηση , αφού από τους τραπεζικούς λογαριασμούς γίνεται κατάσχεση του ίδιου ποσού και από τους δυο.
Αν δηλαδή μια εταιρία χρωστάει 30.000 ευρώ, πολλές φορές έχει γίνει κατάσχεση του συγκειμένου ποσού και από τον εταιρικό λογαριασμό και από τον λογαριασμό του διαχειριστεί. Άρα το κράτος κάνει κατάσχεση 60.000 ευρώ. Άντε να πάρεις πίσω τα χρήματα.
Η χειρότερη περίπτωση , και μας έχουν τύχει πολλές, είναι το κράτος να σου χρωστάει χρήματα από επιστροφή είτε ΦΠΑ, είτε φόρου εισοδήματα, να έχει τελειώσει ο έλεγχός και το κράτος να προχωράει σε κατάσχεση λογαριασμού, γιατί κάποιος προϊστάμενος δεν έχει βάλει εδώ και μήνες μια υπογραφή για να συμψηφιστεί η επιστροφή με το χρέος.
Είναι ένα πρόβλημα που όσο περνάει ο χρόνος που το κράτος δεν μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, τόσο παρουσιάζονται αυτά τα φαινόμενα.
Υποβολή και ποινικής δίωξης για μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο
Όπως αναφέρεται στο Συνοπτικό Εγχειρίδιο με χρήσιμές πληροφορίες για φορολογικά και τελωνειακά θέματα, που έδωσε στην δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. ή του Ελεγκτικού Κέντρου που έχει την αρμοδιότητα για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής υποβάλει υποχρεωτικά προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών αίτηση για άσκηση ποινικής δίωξης αν ο οφειλέτης δεν πληρώσει ή ρυθμίσει το οφειλόμενο ποσό για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών και υπερβαίνει το συνολικό προσόν των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, προερχόμενο από κάθε αίτια στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι κάθε είδους τόκοι, προσαυξήσεις και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου