Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Τα αιτήματα του Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον για το χρέος


Τα αιτήματα του Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον για το χρέος

Το μεσημέρι –πρωί στην Ουάσινγκτον- ξεκινάει για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη, μπαράζ συναντήσεων
ta-aitimata-tou-tsakalwtou-stin-ouasigkton-gia-to-xreos
 

Εξειδίκευση και άμεση ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων διευθέτηση του ελληνικού χρέους αλλά και χάραξη συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για τα μεσοπρόθεσμα –και πιο ουσιαστικά- μέτρα θέλει να εξασφαλίσει η ελληνική αποστολή στην Ουάσινγκτον. Το μεσημέρι –πρωί στην Ουάσινγκτον- ξεκινάει για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη, μπαράζ συναντήσεων την ώρα που το ΔΝΤ από τη μία πλευρά και η Γερμανία από την άλλη λαμβάνουν εντελώς αντίθετες θέσεις όσον αφορά στη διευθέτηση του ελληνικού χρέους κάτι που φάνηκε από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις Σοϊμπλε και Λαγκάρντ.
Ακόμη και να επιτευχθούν οι ελληνικοί στόχοι, ουσιαστική διαφορά όσον αφορά στην ετήσια δαπάνη εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους δεν θα υπάρξει στον ορίζοντα καθώς ούτως ή άλλως τα μεγάλα δάνεια προς τον ESM είναι παγωμένα λόγω του ότι βρισκόμαστε σε περίοδο χάριτος ενώ οι τόκοι έχουν πέσει στα 5,5-6 δισ. ευρώ τον χρόνο. Υπαρκτό πρόβλημα υπάρχει μετά το 2021 λόγω της εκτόξευσης των τόκων και αυτό είναι που κάνει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σοϊμπλε να τονίζει ότι είναι λάθος το να επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή η συζήτηση στο θέμα του χρέους. Το ελληνικό οικονομικό επιτελείο από την άλλη ζητάει την ανακοίνωση αποφάσεων εδώ και τώρα και για προφανείς λόγους εσωτερικής κατανάλωσης αλλά και για να σταλεί μήνυμα στις αγορές ότι οι συνθήκες στην Ελλάδα ομαλοποιούνται. Όσο η ΕΚΤ κρατάει τη χώρα έξω από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και όσο το ΔΝΤ συνεχίζει να χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος εξαιρετικά μη βιώσιμο, και οι επενδύσεις αναβάλλονται και η έξοδος στις αγορές για δανεισμό καθίσταται δυσχερής.
Σε αυτό το πλαίσιο ζητείται από την ελληνική πλευρά το Eurogroup να προχωρήσει μέχρι το τέλος του χρόνου στην αποτύπωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων και όχι να περιμένει τη λήξη του προγράμματος όπως θέλει η γερμανική πλευρά. Ποια είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα;
Ομαλοποίηση των πληρωμών τόκων. Ο στόχος αυτή της παρέμβασης είναι να μην υπάρξουν, «βουνά» πληρωμών αποκλειστικά για τόκους όπως αυτά που εντοπίζονται αυτή τη στιγμή κυρίως μετά το 2021. Αν παρατηρήσει κανείς το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του ελληνικού χρέους, θα αντιληφθεί ότι ειδικά το 2021 και το 2022, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει περισσότερα από 17 δις. ευρώ σε τόκους ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από 8% του ΑΕΠ. Είναι προφανές ότι η καταβολή αυτού του ποσού είναι αδύνατη και τυχόν διατήρηση αυτής της υποχρέωσης θα έστελνε αρνητικό στις διεθνείς αγορές. Η ομαλοποίηση, μπορεί να γίνει με χρονική μετάθεση των πληρωμών, ουσιαστικά με αλλαγή των όρων των δανειακών συμβάσεων.
 - Μείωση επιτοκίων σε συγκεκριμένο κομμάτι του χρέους. Στην απόφαση  του Eurogroup αναφέρεται ότι «μπορεί να γίνει χρήση της χρηματοδότησης από EFSF /ESM για τη μείωση του κινδύνου από τα επιτόκια χωρίς να συνεπάγεται κανένα επιπλέον κόστος». Αυτό μπορεί να γίνει πρακτικά με «αγορά» παλαιού και ακριβότερου χρέους με νέα δάνεια τα οποία θα δοθούν από τον ESM. Αυτή η ανταλλαγή χρέους, θα φέρει μείωση επιτοκίου και κατά συνέπεια τόκων. Το πρόβλημα της πρότασης είναι ότι δημιουργεί κόστος το οποίο κάποιος θα πρέπει να επωμιστεί.
Σταθεροποίηση των επιτοκίων, προκειμένου να μειωθεί το ρίσκο, μέσω της αξιοποίησης εργαλείων  του ESM. Τα σταθερά επιτόκια δημιουργούν ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον καθώς αφαιρούν την αβεβαιότητα που προκύπτει από τα κυμαινόμενα. Ειδικά στην Ελλάδα όπου το κυμαινόμενο κομμάτι του χρέους ξεπερνά το 70% του συνόλου, ο κίνδυνος αύξησης των επιτοκίων στο μέλλον είναι τεράστιος καθώς ακόμη και μια ποσοστιαία μονάδα αύξησης, συνεπάγεται επιβάρυνση άνω των 2,5 δις. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το μπαράζ των σημερινών συναντήσεων ξεκινάει σήμερα το μεσημέρι με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη να έχουν κατά σειρά, τις ακόλουθες συναντήσεις:
  • Συνάντηση με τον Jack Lew, υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, την πρώτη μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα.
  • Συνάντηση με τον Pierre Moscovici, επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων ΕΕ ο οποίος τοποθετήθηκε ανοικτά υπέρ της ανάγκης να υπάρξουν αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.
  • Συνάντηση με τον Wolfgang Schauble, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας ο οποίος σε αυτή τη φάση είναι και το βασικό εμπόδιο στο να προχωρήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.
  • Συνάντηση με τον Wally Adeyemo, υποδιευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του  Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα. Πληροφορίες θέλουν την αμερικανική πλευρά να τάσσεται υπέρ της άμεσης λύσης για το χρέος κάτι που φάνηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη Lew στην Αθήνα.
  • Συνάντηση με τον Pier Carlo Padoan, υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας.
  • Συνάντηση με τον Jeroen Dijsselbloem, πρόεδρο του Eurogroup
  • Συνάντηση με την Christine Lagard, Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.
  • Συνάντηση με τον Michel Sapin, υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας

Oι σκληρές προτάσεις πίσω από την ...αισιοδοξία του ΔΝΤ

Επιβεβαίωση των προβλέψεων του ΔΝΤ μόνο για την περίοδο μέχρι το 2018 συνεπάγεται την αναγκαιότητα λήψης μέτρων άνω των 4 δισ. ευρώ.
oi-sklires-protaseis-pisw-apo-tin-aisiodoksia-tou-dnt
 
Με ένα νέο… μνημόνιο ισοδυναμεί η χθεσινή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου καθώς οι προβλέψεις που κάνει για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος από το φέτος μέχρι και το 2021 ενεργοποιούν τον κόφτη… κάθε χρόνο αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2017.
Επιβεβαίωση των προβλέψεων του ΔΝΤ μόνο για την περίοδο μέχρι το 2018 συνεπάγεται την αναγκαιότητα λήψης μέτρων άνω των 4 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο για να συγκεντρωθεί βάσει των πρόσφατων συστάσεων του Ταμείου, προϋποθέτει τον μηδενισμό της «προσωπικής διαφοράς» των συνταξιούχων, δηλαδή, ουσιαστικά το νέο κούρεμα των συντάξεων κατά 15%.
Για την φετινή χρονιά το ΔΝΤ κατεβάζει τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,1% τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση ενσωμάτωσε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 0,6%. Όσο για τον στόχο του 3,5%, το ΔΝΤ το θεωρεί –όπως προκύπτει από την έκθεση- άπιαστο όνειρο καθώς η Ελλάδα εμφανίζεται μέχρι και το 2021 να μην επιτυγχάνει ούτε τη μισή διαδρομή.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν και πέρυσι εξαιρετικά απαισιόδοξο όσον αφορά στην εξέλιξη του ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος. Όμως, έπεσε έξω στις προβλέψεις του και η φετινή έκθεση, συνιστά επίσημη παραδοχή: για το 2015, έχει εγγραφεί πλέον το +0,7%, ποσοστό το οποίο εκτιμήθηκε τον περασμένο Μάιο από την Ελληνική Στατιστική Αρχή αλλά και τη Eurostat. Πολλές πιθανότητες διάψευσης, φαίνεται να υπάρχουν και για το 2016 καθώς την ώρα που το ΔΝΤ βλέπει οριακό πλεόνασμα μόλις 0,1% για το 2016, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την υπέρβαση του στόχου των εσόδων στο 9μηνο κατά 0,1% με τον επίσημο στόχο να έχει τεθεί από το μνημόνιο στο 0,5%.
Πρακτικά, το ΔΝΤ κατεβάζει τον πήχη του πλεονάσματος στα 180 εκατ. ευρώ, εκτίμηση που αν επιβεβαιωθεί, θα φέρει ενεργοποίηση του κόφτη και επιπλέον μέτρα της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχες δυσοίωνες εκτιμήσεις περιλαμβάνει η έκθεση και για τα επόμενα χρόνια:

1.    Για το 2017, το ΔΝΤ προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% δηλαδή μια ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ κάτω από τον δημοσιονομικό στόχο του μνημονίου. Αυτό ισοδυναμεί με μέτρα 1,7 δισ. ευρώ
2.    Για το 2018, χρονιά κατά την οποία το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα πρέπει να φτάσει στο 3,5%, το ΔΝΤ κάνει την εκτίμηση ότι θα κλείσει στο 1,6%. Με διαφορά περίπου δύο ποσοστιαίων μονάδων από τον στόχο, τα μέτρα για τη συγκεκριμένη χρονιά θα πρέπει να ανέλθουν στα 3,7 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά δηλαδή, το ΔΝΤ, ζητάει άλλο ένα… μνημόνιο με τις προβλέψεις του.
Μέσω των αριθμών, το ΔΝΤ τοποθετείται και στην ανοιχτή συζήτηση για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018: από το 2019 μέχρι και το 2021, δεν υπάρχει χρονιά με πρόβλεψη μεγαλύτερη από το 1,6% ή το 1,5% που είναι η εκτίμηση για το 2021.
Το υπουργείο Οικονομικών, με non paper που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ, υποστήριξε ότι και να … θέλει το πλεόνασμα να πέσει κάτω από το 0,5%, πλέον δεν προλαβαίνει ύστερα και από τις εξελίξεις στα έσοδα τον Σεπτέμβριο. Για το 2017, είναι νωρίς ακόμη για εκτιμήσεις… 

Δεν υπάρχουν σχόλια: