Ποιοι θα προστατεύσουν το σπίτι τους από το... μακρύ χέρι της εφορίας
Να ενσωματώσει και στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων –το… ευαγγέλιο των κατασχέσεων για εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους- τη ρύθμιση που θα προστατεύει από την κατάσχεση την πρώτη κατοικία εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, θέλει η κυβέρνηση προκειμένου να καταλαγιάσει ο θόρυβος των πλειστηριασμών.
Η αλλαγή, θα περάσει υπό μορφή τροπολογίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα ανάψει το πράσινο φως από την πλευρά των δανειστών. Στο τέλος του 2015, χρειάστηκαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις για να περάσουν τα όρια προστασίας στον νόμο Κατσέλη και μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν τώρα θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να τροποποιήσει τον ΚΕΔΕ επιτρέποντας στην κυβέρνηση να ενισχύσει το επιχείρημά της ότι «προστατεύει την πρώτη κατοικία».
Η συγκεκριμένη κίνηση, έχει περισσότερο επικοινωνιακό και λιγότερο ουσιαστικό χαρακτήρα καθώς οι πλειστηριασμοί ακινήτων από την πλευρά της εφορίας ή των ασφαλιστικών ταμείων είναι ελάχιστοι. Βέβαια, οι εφοριακοί ή οι υπάλληλοι των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν επιφορτιστεί με τη συλλογή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, χρειάζονται την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (εν προκειμένω του ΚΕΔΕ) για να μην «χτυπούν» την κύρια κατοικία.
Αν τελικώς υιοθετηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν και στον νόμο 3869/2010 (όπως ισχύει σήμερα), οι οφειλέτες δήλων, εφοριών και ασφαλιστικών ταμείων θα προστατεύονται εφόσον η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο και τον έγγαμο (σ.σ το όριο προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί). Επίσης, υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο στα 13.900 ευρώ για άγαμους και στα 23.600 ευρώ για άγαμους με προσαύξηση 5.700 ευρώ για όσους έχουν ως τρία παιδιά.
Αν υποτεθεί ότι θα ανάψει το πράσινο φως για την κατάθεση της τροπολογίας, θεωρείται δεδομένο ότι θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα και θα ισχύσει έως το τέλος του 2017 όπως ισχύει άλλωστε και με τον νόμο Κατσέλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου