EE - ΔΝΤ παραμένουν δεσμευμένοι στην επίτευξη λύσης μέσα στο 2016
Πρώτη καταχώρηση: 13/10/2016 - 08:27
Τελευταία δημοσίευση: 08:47Οικονομία
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Η δόση των 2,8 δισ. προς την Ελλάδα, δεν είναι καθόλου πιθανό να εκταμιευθεί σε δύο τμήματα, λένε στο Real.gr δύο πηγές της ευρωζώνης με καλή γνώση του θέματος, οι οποίες παραπέμπουν στις δημόσιες δηλώσεις των Γερούν Ντάισελμπλουμ και Κλάους Ρέγκλιγκ το βράδυ του eurogroup της Δευτέρας για το συγκεκριμένο θέμα.
Τόσο ο Κλάους Ρέγκλιγκ του ESM, όσο και ο Πρόεδρος Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισαν δημόσια, ότι αναμένουν και τα δυο ποσά να εκταμιευθούν σε μια και μοναδική ημέρα, μετά από τις συνεδριάσεις του EWG και του Δ.Σ. του ΕSM στις 24 και 25 Οκτωβρίου. Με μεγάλη έμφαση οι δύο ανώτεροι αξιωματούχοι εξήγησαν δημόσια ότι οι λόγοι για τον οποίο η εκταμίευση δεν συνέβη τη Δευτέρα είναι τεχνικοί και όχι πολιτικοί, ή λόγοι διαπραγμάτευσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το EWG συνεδρίασε στις 14:00 το μεσημέρι πριν από το eurogroup, οπότε και διαπιστώθηκε πως τα 15 προαπαιτούμενα είχαν εκπληρωθεί επαρκώς και πως για το ζήτημα της αποπληρωμής των arrears έλειπαν τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου.
Άπαντες οι κοινοτικοί αξιωματούχοι που ενημέρωσαν το Real.gr παραπέμπουν στα επίσημα, δημόσια προσβάσιμα και εγκεκριμένα από το σώμα των υπουργών, γραπτά κείμενα των αποφάσεων του eurogroup, που από το καλοκαίρι έγραφαν ξεκάθαρα πως η υποδόση των 2,8 δισ. αποτελείτο από δύο διακριτά ποσά: ένα ποσό 1,1 δισ. για την εξυπηρέτηση του χρέους και 1,7 δισ. για την αποπληρωμή των επιπλέον arrears.
Το ποσό 1,1 δισ. συνδέεται με τα 15 προαπαιτούμενα και το ποσό 1,7 δισ. με την πορεία εκτέλεσης των πληρωμών.
Η Κομισιόν, συντάκτης της έκθεσης συμμόρφωσης, εκτίμησε ότι η έλλειψη των στοιχείων για τον Σεπτέμβριο σε καθαρή ταμειακή βάση δεν θα αποτελούσε πρόβλημα και περίμενε πως το ελληνικό υπουργείο οικονομικών θα έφερνε τα στοιχεία στο eurogroup.
Βεβαίως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης παρουσίασαν ακαθάριστα στοιχεία, με αποτέλεσμα κάποια κράτη μέλη να επιμείνουν στα καθαρά, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν δημιουργηθεί νέες υποχρεώσεις του δημοσίου στο μεσοδιάστημα. Η κυβέρνηση θα φέρει τα στοιχεία στις αρχές της άλλης εβδομάδας και η απόφαση για την εκταμίευση του συνόλου των 2,8 δισ. θα γίνει με τη διαδικασία της 24ης και 25ης Οκτωβρίου.
Το θέμα δεν έχει καμία άλλη διάσταση και ο μόνος λόγος που έγινε αναφορά στα 1,1 δισ. από το eurogroup έχει να κάνει με το γεγονός ότι έπρεπε να ξεκινήσει η 2η αξιολόγηση και να κλείσει επισήμως η πρώτη. Συνεπώς οι υπουργοί πέτυχαν τη χρυσή ισορροπία: και η εκταμίευση θα γίνει ολόκληρη και η 2η αξιολόγηση θα ξεκινήσει.
Στις Βρυξέλλες μάλιστα, αλλά και στα κράτη μέλη δεν υπάρχει καμία απολύτως διάθεση για καθυστερήσεις και ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όχι μόνο δεν θέλει να πάει η συζήτηση στο 2017, αλλά θέλει η απόφαση του Μαΐου για το χρέος να εκτελεστεί όσο το δυνατόν νωρίτερα μέσα στον Δεκέμβριο.
Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στα κυβερνητικά στελέχη να τρέξουν με την ολοκλήρωση της 2η αξιολόγησης και τα 45 αυτή τη φορά προαπαιτούμενα και το ίδιο σήμα έχει στείλει και στις Βρυξέλλες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πάντες στις Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο, το Βερολίνο, τη Χάγη και τη Φρανκφούρτη επιμένουν πως η συμφωνία του eurogroup με το ΔΝΤ - την οποία παρουσίασε εκείνη τη νύχτα ο ίδιος ο Πόουλ Τόμσεν, χωρίς αντιρρήσεις, αλλά ως μια πλήρη και δεσμευτική συμφωνία - συνεχίζει και ισχύει.
Προς αυτό εργάζονται όλοι, όπως ξεκαθάρισε και ο Μπενουά Κερέ, μιλώντας σε σχετική ομάδα εργασίας του ευρωκοινοβουλίου.
«Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους. Προσβλέπουμε σε μια λύση που θα μπορεί να καθησυχάσει τις αγορές, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, να επιτρέψει την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα - το οποίο θα ενισχύσει την αξιοπιστία του προγράμματος - και την αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές πριν από την το τέλος του προγράμματος, τον Ιούλιο του 18», είπε χαρακτηριστικά.
Επιβεβαίωσε δε και την συνάντηση των εκπροσώπων των τεσσάρων θεσμών στην Ουάσινγκτον, χωρίς όμως να συμφωνεί με τις πληροφορίες για αδιέξοδο στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος: «αν ήσασταν στην συνάντηση δεν θα είχατε αυτήν την αίσθηση. Πήγε καλά, ετοιμάστηκαν κάποια τεχνικά θέματα. Αυτές οι συναντήσεις είναι πολύ συχνές και άλλοτε πάνε καλά άλλοτε καλύτερα», εξήγησε.
Επανέλαβε μάλιστα πως και η ΕΚΤ πιστεύει ότι «η Ελλάδα δεν θα ανακτήσει σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων, παρά μόνο αν οι πιστωτές της διευκολύνουν τους όρους αποπληρωμής του χρέους». Διαφορετικά, όπως είπε, η χώρα δεν μπορεί να κερδίσει «σταθερή και μακροχρόνια πρόσβαση στις αγορές», προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ εκτιμά ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να παραμείνει με πλήρη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης».
Οι δε Βρυξέλλες, δεν αναγνωρίζουν τον πανικό που έχει προκληθεί σε τμήμα του ελληνικού Τύπου χωρίς λόγο και συνιστούν ψυχραιμία.
Κάποιοι παλαιότεροι θυμούνται την πρώτη φορά που έσπασε δόση (τον Νοέμβριο - Δεκέμβριο του 2012) επί κυβέρνησης Σαμαρά, τότε που για πρώτη φορά και με την έναρξη του ελληνικού προγράμματος επιλέχθηκε η μέθοδος των τμηματικών καταβολών και των προαπαιτούμενων.
Η περίπτωση των 1,1 + 1,7 δεν έχει καμία σχέση. Η υπο-δόση είναι 2,8 πλέον των 7,5 δισ. που καταβλήθηκαν πριν από το καλοκαίρι.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί για μια ακόμη φορά, πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ποτέ και σε κανένα σημείο στο Λουξεμβούργο ή αλλού, δεν είπε πως η χώρα δε χρειάζεται χρήματα για τα arrears.
Από κανένα σημείο της απομαγνητοφωνημένης δήλωσης που έκανε (σε ερώτηση που του απηύθυνε το Real.gr άλλωστε κατά την έξοδό του από το Συμβούλιο) δεν προκύπτει ότι αναφέρθηκε στα arrears.
Αντιθέτως κληθείς να διευκρινίσει πότε θα γίνουν οι καταβολές και αν θα γίνουν ταυτόχρονα (ακριβώς διότι θα γίνουν) εξήγησε ότι «δεν υπάρχουν λήξεις χρέους άμεσα», δηλαδή από τώρα και ως τις 24 Οκτωβρίου που θα εκτελεσθούν οι εκταμιεύσεις, ενημερώνοντας ότι θα γίνουν ταυτόχρονα.
Πηγή: real.gr
Διαβάστε επίσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου