Αλλαγές τελευταίας στιγμής για πλαστικό χρήμα, αδήλωτα κεφάλαια
Με τροπολογίες που κατατέθηκαν μεταξύ άλλων εξαιρείται και η Σαμοθράκη από την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Ποιοι φορολογούμενοι δεν θα χτίζουν αφορολόγητο με πλαστικό χρήμα. Οι αλλαγές για τα αδήλωτα εισοδήματα.
Σε διορθώσεις της τελευταίας στιγμής προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, σε μία δέσμη διατάξεων του υπό ψήφιση πολυνομοσχεδίου.
Με τις αλλαγές, εξαιρούνται οι φορολογούμενοι 70 ετών και άνω από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο, καθώς και άτομα με αναπηρία άνω του 80% ενώ προστίθεται στον κατάλογο των νησιών που γλιτώνουν για ένα ακόμα χρόνο την αύξηση του ΦΠΑ και η Σαμοθράκη.
Αναλυτικά, με τις τελευταίες διορθώσεις:
1. Επί του φορολογητέου εισοδήματος, τα απαιτούμενα ποσοστά πραγματοποίησης δαπανών με πλαστικό χρήμα. Διευκρινίζεται ότι προκειμένου να διατηρηθεί η μείωση φόρου (η οποία οδηγεί στο έμμεσο αφορολόγητο), ο φορολογούμενος απαιτείται να πραγματοποιήσει δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών στην ημεδαπή ή σε κράτη μέλη της Ε.Ε ή του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (π.χ. κάρτες, ebanking, ηλεκτρονικό πορτοφόλι κ.α.) , το ελάχιστο ποσοστό των οποίων προσδιορίζεται ως ποσοστό του φορολογητέου εισοδήματος με τους γνωστούς συντελεστές από 10% έως και 20%.
2. Εξαιρέσεις. Από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής εξαιρούνται οι φορολογούμενοι από 70 ετών και άνω, άτομα με αναπηρία 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε και του Ε.Ο.Χ ( υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 20 του ν. 4172/2013) που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών. Εξαιρούνται επίσης τόσο από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής όσο και την προσκόμιση αποδείξεων για την πραγματοποίηση δαπανών οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι στρατιωτικοί εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ε.Ε, όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας ή σε ψυχιατρικό κατάστημα και οι φυλακισμένοι.
3. Μαζέψτε χάρτινες αποδείξεις. Για όσους φορολογούμενους εξαιρούνται από την υποχρέωση πληρωμών με πλαστικό χρήμα, απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων ίσης αξίας, με βάση την ίδια κλίμακα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και όσοι εξαιρούνται από την υποχρέωση ηλεκτρονικών δαπανών για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο, θα πρέπει να συνεχίσουν να μαζεύουν χάρτινες αποδείξεις (10% του φορολογητέου εισοδήματος για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, 15% στο κλιμάκιο εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ και 20% για το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ εισοδήματος), προκειμένου κατοχυρώσουν το αφορολόγητο και να μην απειληθούν με έξτρα φόρο 22% στη διαφορά ανάμεσα στις απαιτούμενες και τις συγκεντρωθείσες αποδείξεις.
4. Παράθυρο και για άλλες εξαιρέσεις. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθοριστούν οι εξαιρούμενες δαπάνες (ποιες δεν θα αναγνωρίζονται για το χτίσιμο του αφορολογήτου) αλλά και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων που εξαιρούνται από την υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, τα επιπλέον κίνητρα για φορολογούμενους που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα ποσοστά ελάχιστης δαπάνης .
5. Αδήλωτα κεφάλαια. Με τις τροποποιήσεις διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής των διατάξεων οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων. Η «οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων» μετουσιώνεται σε «οικειοθελή αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών», ενώ ορίζεται ότι εντός της προθεσμίας των 30 ημερών από τον προσδιορισμό του φόρου, του τέλους, ή της εισφοράς (που προκύπτει με βάση τη νέα δήλωση) μπορεί αφενός να γίνει εφάπαξ εξόφληση, ή «ο οφειλέτης μπορεί να υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών κατά τις κείμενες διατάξεις», μέχρι την παρέλευση της προθεσμίας των 30 ημερών. Ο έξτρα φόρος επομένως μπορεί να ρυθμιστεί με βάση τα ισχύοντα σε 12 μηνιαίες δόσεις, ή εφόσον συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι (κατά την κρίση του προϊσταμένου) και σε 24 μηνιαίες δόσεις.
6. ΦΠΑ νησιά. Στις εξαιρέσεις (Σάμος, Λέσβος, Χίος και Δωδεκάνησα πλην Ρόδου και Καρπάθου) για τα οποία προβλέφθηκε αναστολή της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ κατά 30% έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017 προστέθηκε και η Σαμοθράκη.
euro2day.gr
Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Προσοχή μην πέσετε στην παγίδα των τεκμηρίων
0Eξωπραγματικούς φόρους θα κληθούν να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, άνεργοι, περιστασιακά απασχολούμενοι, ακόμη και άποροι πολίτες, αν εφαρμοστούν ως έχουν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την υποχρέωσή τους να καλύπτουν με δαπάνες εξοφληθείσες είτε διά πλαστικού ή ηλεκτρονικού χρήματος είτε τοις μετρητοίς ποσοστά από 10% έως και 18,75% του ετήσιου εισοδήματός τους.
Αιτία το γεγονός ότι το συνολικό ετήσιο εισόδημα το οποίο θα λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ποσού δαπάνης που πρέπει να καλύπτεται με ηλεκτρονικές πληρωμές θα είναι μεγαλύτερο από το πραγματικά αποκτηθέν, αν τα τεκμήρια προσδιορίζουν το ύψος του σε υψηλότερο επίπεδο. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 68 του πολυνομοσχεδίου:
Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται αναλυτικά τα ποσά ( και τα ποσοστά επί του εισοδήματος) που πρέπει να καλύψει ένας φορολογούμενος με το βάση το εισόδημά του
Η μεγάλη παγίδακρύβεται όμως στα τεκμήρια
ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
1 Εάν ένας μισθωτός ή κατά κύριο επάγγελμα αγρότης δηλώσει ετήσιο ατομικό εισόδημα 10.000 ευρώ, αλλά το εισόδημα που θα προσδιοριστεί γι’ αυτόν με βάση τα τεκμήρια είναι 15.000 ευρώ, τότε το συνολικό ποσό των δαπανών που πρέπει να καλύψει με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής δεν θα υπολογιστεί με βάση το δηλούμενο εισόδημα των 10.000 ευρώ, αλλά με βάση το μεγαλύτερο ποσό του τεκμαρτού εισοδήματος των 15.000 ευρώ. Ετσι, στην περίπτωση αυτή το ποσό δαπανών που θα πρέπει να καλυφθεί με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα δεν θα είναι 1.000 ευρώ (το 10% των 10.000 ευρώ), αλλά 1.750 ευρώ (το 10% των 10.000 ευρώ συν το 15% των επόμενων 5.000 ευρώ του ετήσιου τεκμαρτού εισοδήματος)! Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος όμως θεωρώντας ότι θα ληφθεί υπόψη το πραγματικό του εισόδημα μπορεί να αρκεστεί στην πληρωμή με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα μόνο των 1.000 ευρώ και να αφήσει «ακάλυπτο» το ποσό των 750 ευρώ που υπολείπεται μέχρι τα 1.750 ευρώ.
Στην περίπτωση αυτή το εκκαθαριστικό που θα του σταλεί για τη φορολογική δήλωση που θα υποβάλει το 2018 θα περιλαμβάνει μια δυσάρεστη έκπληξη: τη βεβαίωση επιπλέον ποσού φόρου εισοδήματος ίσου με το 22% του «ακάλυπτου» ποσού των 750 ευρώ, δηλαδή τον καταλογισμό επιπλέον φόρου 165 ευρώ (22% Χ 750 ευρώ) ως «πέναλτι» για τη μη κάλυψη του απαιτούμενου ποσού δαπάνης των 1.750 ευρώ με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα! Μάλιστα, η απρόβλεπτη πρόσθετη επιβάρυνση δεν θα σταματήσει στο ύψος των 165 ευρώ αν ο φορολογούμενος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Κι αυτό διότι στην περίπτωση αυτή θα κληθεί να καταβάλει επί του πρόσθετου ποσού φόρου εισοδήματος των 165 ευρώ και προκαταβολή φόρου με συντελεστή 100%, δηλαδή άλλα 165 ευρώ επιπλέον, με συνέπεια η συνολική του πρόσθετη χρέωση να φθάσει τελικά στα 330 ευρώ!
2 Ενας άγαμος χαμηλόμισθος που λαμβάνει μηνιαίο μισθό 300 ευρώ έχει πραγματικό ετήσιο εισόδημα μόλις 4.200 ευρώ (300 ευρώ Χ 14 = 4.200 ευρώ). Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος μπορεί να νομίσει ότι ξεμπερδεύει με την εφορία πραγματοποιώντας το επόμενο έτος δαπάνες ύψους μόλις 420 ευρώ με πλαστικό χρήμα ή με πληρωμές μέσω e-banking (το 10% του πραγματικού εισοδήματος των 4.200 ευρώ). Ομως, το ποσό της δαπάνης που πρέπει να καλύψει στην πραγματικότητα με πλαστικό χρήμα ή μέσω e-banking δεν θα είναι 420 ευρώ αλλά πολύ μεγαλύτερο, εφόσον διαμένει σε ιδιόκτητο ή δωρεάν παραχωρούμενο ή ενοικιαζόμενο διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων και κατέχει κι ένα παλιό Ι.Χ. αυτοκίνητο 1.300 κυβικών εκατοστών 15ετίας.
Συγκεκριμένα, στην περίπτωση αυτή, η εφορία θα του καταλογίσει τεκμαρτό εισόδημα συνολικού ύψους 8.500 ευρώ. Το εισόδημα αυτό θα προκύψει βάσει του ελάχιστου τεκμηρίου διαβίωσης των 3.000 ευρώ που προβλέπεται για τον άγαμο, του τεκμηρίου διαβίωσης για τη χρήση κατοικίας, το οποίο ανέρχεται σε 3.200 ευρώ και του τεκμηρίου διαβίωσης του Ι.Χ., το οποίο ανέρχεται σε 2.300 ευρώ (3.000 ευρώ + 3.200 ευρώ + 2.300 ευρώ = 8.500 ευρώ).
Συνεπώς, το πραγματικό ποσό ετήσιας δαπάνης που θα απαιτηθεί να καλύψει ο συγκεκριμένος χαμηλόμισθος δεν θα είναι μόνο 420 ευρώ (το 10% του πραγματικού εισοδήματος των 4.200 ευρώ) αλλά 850 ευρώ (το 10% του τεκμαρτού εισοδήματος των 8.500 ευρώ, που είναι μεγαλύτερο). Αν ο φορολογούμενος αρκεστεί να καλύψει μόνο τα 420 ευρώ, τότε με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης για το εισόδημα του 2017 θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο εισοδήματος 94,60 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 22% του ακάλυπτου ποσού των 430 ευρώ (στο 22% επί της διαφοράς μεταξύ 850 και 420 ευρώ).
3 Ενας άπορος, άγαμος, με μηδενικό εισόδημα, ο οποίος διαμένει σε δωρεάν παραχωρηθέν διαμέρισμα 50 τ.μ. (όχι ως «φιλοξενούμενος») μπορεί να θεωρήσει ότι το 2017 δεν χρειάζεται να πραγματοποιήσει καμία δαπάνη με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα, αφού δεν έχει εισόδημα. Ομως, στην πραγματικότητα μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιήσει δαπάνες με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα συνολικού ύψους 500 ευρώ, καθώς η εφορία θα του προσδιορίσει για το 2017 ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα 5.000 ευρώ! Το εισόδημα αυτό θα προκύψει με βάση το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ που προβλέπεται για τον άγαμο, καθώς επίσης και με βάση το τεκμήριο του σπιτιού το οποίο ανέρχεται σε 2.000 ευρώ. Συνεπώς, αν δεν λάβει υπόψη του το τεκμαρτό εισόδημα των 5.000 ευρώ ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει φόρο εισοδήματος 110 ευρώ, ο οποίος θα αντιστοιχεί στο 22% του ακάλυπτου ποσού των 500 ευρώ. Εάν ο συγκεκριμένος φορολογούμενος συμπεριληφθεί, τελικά, στις εξαιρέσεις από την υποχρέωση κάλυψης ποσοστού 10%-18,75% του ετήσιου (τεκμαρτού) εισοδήματος με δαπάνες πληρωθείσες με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, θα χρειαστεί να μαζέψει και να προσκομίσει αποδείξεις αξίας 500 ευρώ (πληρωθείσες με μετρητά) για να γλιτώσει από το χαράτσι του 22%!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου