Στο 25% του ΑΕΠ το μέγεθος της παραοικονομίας
Με βασικό επιχείρημα τη διεθνή εμπειρία, που έχει καταδείξει ότι η ενίσχυση χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών έχει θετικό αποτέλεσμα στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση προωθεί την ανάπτυξη του «πλαστικού χρήματος».
Το «χτίσιμο» του αφορολόγητου αποτελεί το ισχυρότερο κίνητρο για τους φορολογούμενους ώστε να χρησιμοποιούν τις κάρτες (πιστωτικές και χρεωστικές) καθώς έτσι κάθε συναλλαγή καταγράφεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα φορολογικά έσοδα.
Το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα το 2015 εκτιμάται ότι ανήλθε στο 25% του ΑΕΠ, ήτοι στα 45 δισ. ευρώ.
Βάσει των εκτιμήσεων, η μείωση κατά 5 δισ. ευρώ θα μπορούσε να επιφέρει επιπλέον έσοδα πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως (ΦΠΑ, φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων).
Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το 2017 οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα θα ανέλθουν στα 20 δισ. ευρώ έναντι 15 δισ. ευρώ που είναι η εκτίμηση για το 2016 και χωρίς να περιλαμβάνονται οι συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που έκαναν οι τουρίστες και ανεβάζουν το ποσόν στα 17 δισ. ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι τα capital controls «ανάγκασαν» τους Ελληνες να στραφούν στη χρήση «πλαστικού» χρήματος, η Ελλάδα υστερεί σ’ αυτόν τον τομέα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Στη χώρα μας κάθε πολίτης πραγματοποιεί 18 συναλλαγές με κάρτα πληρωμών –δεν περιλαμβάνονται οι αναλήψεις μετρητών– και κάθε πολίτης της Ε.Ε πάνω από 100 κατά μέσον όρο.
1 σχόλιο:
Διορθώστε τα δεδεομένα που δημοσειεύtε
http://www.econ.jku.at/members/Schneider/files/publications/2015/ShadEcEurope31.pdf
Σύμφωνα με τον Friedrich Schneider
http://www.econ.jku.at/schneider
τον Αυστριακό Οικονομολόγο-Καθηγητή στο Johannes Kepler University Linz
βρίσκεται στο 21.2% για το 2015 μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα έτη και πολύ μικρότερη από το 30.6% της Βουλγαρίας και το 27,8% της Τουρκίας.
Στην οποία Βουλγαρία έχουμε στείλει χιλιάδες επιχειρήσεις λόγω Capital control.
Όσον αφορά τη Γερμανία βρίσκεται στο 12,2% και το Ηνωμένο Βασίλειο με την Ελβετία στο 9,5% και στο 6,5% από τις μικρότερες και καλύτερες επιδόσεις στην ΕΕ.
Σελ 4 βρίσκεται το διάγραμμα στο παραπάνω pdf.
Δημοσίευση σχολίου