Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Α. Χαρίτσης: στόχος η βελτίωση της πραγματικής οικονομίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Χαρίτσης: στόχος η βελτίωση της πραγματικής οικονομίας

Α. Χαρίτσης: στόχος η βελτίωση της πραγματικής οικονομίας
Η χρονιά που μόλις μπήκε θα είναι κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης, σημειώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αυγή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.
Όπως εξηγεί ο κ. Χαρίτσης, οι σκληρές πολιτικές λιτότητας που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα διεύρυναν την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και έθεσαν σε αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή ιδέα, ενώ ήδη, έχει αρχίσει στο εσωτερικό της Ένωσης μια κρίσιμη συζήτηση που αφορά τη φυσιογνωμία της μετά το 2020. Εδώ συγκρούονται δύο λογικές, όπως εξηγεί ο ίδιος: «Η μία είναι εκείνη που θέλει να εγκαταλειφθούν ουσιαστικά οι πολιτικές συνοχής όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα και η άλλη - την οποία υποστηρίζουμε κι εμείς - διεκδικεί τη διεύρυνση και την εμβάθυνση του πολιτικού πλαισίου της αλληλεγγύης και των προγραμμάτων συνοχής των διαρθρωτικών ταμείων, ώστε να αμβλυνθούν οι μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στα κράτη-μέλη και να συγκλίνουν οι οικονομίες τους».
«Η επιλογή αυτή είναι όρος επιβίωσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως τώρα που η συνοχή της - ακόμα και η ίδια της η ύπαρξη, όπως έδειξε το βρετανικό δημοψήφισμα - δοκιμάζεται σκληρά από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τα επιβαλλόμενα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής», υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός.
Σχετικά με την αξιοποίηση απορροφητικότητας του νέου ΕΣΠΑ, ο κ. Χαρίτσης σημειώνει ότι, εφόσον έχει ενεργοποιηθεί πάνω από το 55% των προγραμμάτων (προσκλήσεις ύψους 9,8 δισ. ευρώ), το 2017 θα είναι χρονιά σημαντικής απορρόφησης πόρων. Θα υλοποιηθούν δράσεις σε ένα ευρύ φάσμα που περιλαμβάνει σημαντικά περιβαλλοντικά έργα υποδομών, καθώς και κοινωνικές δράσεις, «για την ενίσχυση της απασχόλησης και την επούλωση των πληγών που επέφεραν η κρίση και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές», προσέθεσε.
Στο πεδίο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας ανακοίνωσε πως θα προωθηθούν νέα καινοτόμα και εξωστρεφή σχήματα που θα στηρίξουν ιδιαίτερα τους νέους επιχειρηματίες, τους νέους επιστήμονες και τους ερευνητές.
Όπως διευκρινίζει ο κ. Χαρίτσης, «η κρίση της ελληνικής οικονομίας δεν είναι μόνο δημοσιονομική, αλλά κατά βάση δομική, κρίση ενός στρεβλού και αδιέξοδου παραγωγικού μοντέλου». Οπότε στόχος είναι αφενός να ανατραπούν οι συνέπειες της κρίσης, συμπλήρωσε, εξασφαλίζοντας τις αναγκαίες επενδυτικές ωθήσεις και αφετέρου, να τεθούν οι βάσεις για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, βιώσιμο οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά.
Σχετικά με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, ο αναπληρωτής υπουργός εξηγεί: «επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε αλυσίδες αξίας, οι οποίες θα αγκαλιάζουν όλα τα στάδια της παραγωγής και στις οποίες ο μεταποιητικός και βιομηχανικός κλάδος θα έχει κομβικό ρόλο. Μέσα από μια τέτοια ολιστική προσέγγιση, η ελληνική βιομηχανία μπορεί να αποκτήσει νέα πνοή, υιοθετώντας μάλιστα σύγχρονες διεθνείς τάσεις, όπως η στροφή στην κυκλική οικονομία, που δίνει έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση των πόρων και την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων».
Ο κ. Χαρίτσης επισημαίνει ότι δίνεται έμφαση στην «κυκλική οικονομία» διότι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, όπως το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων, μπορούν να μετατραπούν σε πλεονέκτημα, μέσα από τη δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων (clusters).
Με τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το νέο ΕΣΠΑ και ο Αναπτυξιακός Νόμος, ενισχύονται οι κατευθύνσεις της δικτύωσης και της συνεργατικότητας, της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της επένδυσης στην έρευνα και την τεχνολογική καινοτομία, αναφέρει.
Σχετικά με την απορροφητικότητα, ο κ. Χαρίτσης τονίζει ότι σε πολύ πιο δύσκολες οικονομικές συνθήκες, «πετύχαμε δηλαδή 8 φορές μεγαλύτερη απορρόφηση και το αποτέλεσμα (11,35%) θα πρέπει να συγκριθεί όχι μόνο με το στόχο για κάλυψη της προχρηματοδότησης (7%), αλλά και με το πενιχρό ποσοστό απορρόφησης (1,5%) που είχαν πετύχει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο αντίστοιχο σημείο της προηγούμενης περιόδου», ενώ σημείωσε ότι το αποτέλεσμα δεν θα κριθεί φυσικά με βάση τους ονομαστικούς στόχους που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015-2018, καθώς «εκείνοι οι στόχοι δεν απέρρεαν από κανέναν ορθολογικό σχεδιασμό. Μοναδικό σκοπό είχαν να ωραιοποιήσουν τη δημοσιονομική εικόνα εμφανίζοντας τεχνητά πλεονάσματα. Γι' αυτό, άλλωστε, δεν λήφθηκαν καθόλου υπόψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μας έθεσε ως ρεαλιστικό στόχο την απορρόφηση 1 δισ. κοινοτικής συνδρομής (ποσοστό 7%)».
Ο κ. Χαρίτσης συνέχισε αναφέροντας ότι «την ίδια ανεύθυνη και μικροκομματική τακτική είχε ακολουθήσει και η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όταν φόρτωνε με υπέρογκες υπερδεσμεύσεις τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-2013. Από τη μεριά μας, όπως το 2015 καταφέραμε να απασφαλίσουμε τη δημοσιονομική βόμβα των 6 δισ. ευρώ (που σήμαιναν οι υπερδεσμεύσεις) και εντέλει να απορροφήσουμε πλήρως τους πόρους του προηγούμενου ΕΣΠΑ, έτσι και το 2016 κερδίσαμε το στοίχημα με την εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ... Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν επαναπαυόμαστε. Επιδίωξη μας είναι η ποσοτική επιτυχία στην απορρόφηση των πόρων να μεταφράζεται διαρκώς σε απτή βελτίωση της κατάστασης στην πραγματική οικονομία και στην ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: