Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ Ο ΝΤ. ΤΡΑΜΠ Επικίνδυνα «παιχνίδια» για τον ρόλο του ΔΝΤ

ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ Ο ΝΤ. ΤΡΑΜΠ

Επικίνδυνα «παιχνίδια» για τον ρόλο του ΔΝΤ

Νέες προειδοποιητικές βολές από τον Β. Σόιμπλε προς την ελληνική κυβέρνηση: «Αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφασίσει να μη λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε η γερμανική Βουλή θα πρέπει να α
Νέες προειδοποιητικές βολές από τον Β. Σόιμπλε προς την ελληνική κυβέρνηση: «Αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφασίσει να μη λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε η γερμανική Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει αν θα εγκρίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα»
Πλήθος μηνυμάτων στέλνονται και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού με τελικό αποδέκτη την Αθήνα, η οποία φαίνεται να κινείται ανάμεσα σε Συμπληγάδες. Παράλληλα με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει ο νέος πλανητάρχης Ντόναλντ Τραμπ στο θέμα του ελληνικού προγράμματος και τον ρόλο που έχει το ΔΝΤ. Πολλά θα κριθούν στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, όπου αναμένεται να ξεκαθαριστεί κάπως η κατάσταση και ενδεχομένως να ληφθούν ορισμένες αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις προκειμένου να κλείσει το όλο θέμα μέχρι τη σύνοδο του Φεβρουαρίου, δηλαδή πριν ανοίξει ο εκλογικός κύκλος σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.
Ενα «χοντρό παιχνίδι» παίζεται τα τελευταία 24ωρα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και αφορμή τις δηλώσεις Β. Σόιμπλε και των υπολοίπων πρωταγωνιστών της διαπραγμάτευσης.
Οι παίκτες σε αυτό το παιχνίδι είναι πολλοί, τα μηνύματα που στέλνονται και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι ακόμη περισσότερα με τελικό αποδέκτη την Αθήνα η οποία φαίνεται να κινείται ανάμεσα σε Συμπληγάδες. Την ίδια ώρα, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει ο νέος πλανητάρχης Ντόναλντ Τραμπ στο θέμα του ελληνικού προγράμματος και το ρόλο που έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Προς το παρόν η δεύτερη αξιολόγηση παραμένει «παγωμένη», αν και Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε χθες ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις εξ αποστάσεως μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης αποφεύγοντας ωστόσο να προσδιορίσει το χρόνο επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα.
Πολλά θα κριθούν στη σύνοδο του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, στην οποία αναμένεται να ξεκαθαριστεί κάπως η κατάσταση και ενδεχομένως να ληφθούν ορισμένες αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις προκειμένου να κλείσει το όλο θέμα μέχρι τη σύνοδο του Φεβρουαρίου, δηλαδή πριν ανοίξει ο εκλογικός κύκλος σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. Χθες υπήρξε ομοβροντία δηλώσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Οι Β. Σόιμπλε, Κλ. Ρέγκλινγκ και Γ. Ντάισελμπλουμ θέτουν ως βασική προτεραιότητα την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Β. Σόιμπλε 
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανήλθε δριμύτερος με νέες προειδοποιητικές βολές προς την Αθήνα. «Αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφασίσει να μην λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε η γερμανική Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει αν θα εγκρίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα», δήλωσε σε συνέντευξη του στην Wall Street Journal. «Αν δεν ολοκληρωθεί με επιτυχία η δεύτερη αξιολόγηση (για τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα με βάση το πρόγραμμα στήριξης) και αν το ΔΝΤ αποφανθεί για τις συνέπειες της εξέλιξης αυτής, τότε το πρόγραμμα θα είναι παρωχημένο» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε μόνο με την προσδοκία ότι το ΔΝΤ θα λάβει μέρος».
«Αν καταστεί παρωχημένο, τότε θα έχουμε μια κατάσταση στην οποία θα πρέπει να καταλήξουμε σε κάτι καινούργιο. Δεν θα το συνιστούσα αυτό στην ελληνική κυβέρνηση. Αλλά θα ήμουν απολύτως ήρεμος. Η γερμανική Βουλή θα έπρεπε πρώτα να συζητήσει και να συμφωνήσει για το αν εγκρίνει ή όχι τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος» υπογράμμισε με νόημα ο Γερμανός υπουργός.
Κ. Ρέγκλινγκ << Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με τον Β. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg είπε πως «εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, όπως προβλεπόταν όταν καταρτίστηκε, αυτό θα αποτελούσε μία θεμελιώδη αλλαγή του προγράμματος και θα απαιτούσε την έγκριση της γερμανικής Βουλής».
Ο ίδιος τόνισε ότι αναμένει εντός του Ιανουαρίου, να αρχίσει από τον ESM η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την άποψη πως είναι καλό να υπάρχει δέσμευσή τους για μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όταν αυτή χρειασθεί, ενώ το Ταμείο θέλει νωρίτερα τις αποφάσεις. «Αυτό είναι μέρος της διαφωνίας μας, που δεν έχουμε λύσει», τόνισε.
Όσον αφορά την πορεία του προγράμματος, σημείωσε ότι τώρα, πράγματι, δεν υπάρχει πάλι συμφωνία σε όλα μεταξύ των θεσμών και με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά τόνισε ότι «δεν πρέπει να αγνοούμε ότι έχουμε προχωρήσει πολύ».
Υπάρχουν, είπε, κάποια προβλήματα που δεν πρέπει να υπερτονίζονται, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο του προγράμματος και ο ESM έχει ήδη χρηματοδοτήσει την Ελλάδα με 31 δισ. ευρώ στο πλαίσιό του.
Για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι τον Ιανουάριο αρχίζουμε με την εφαρμογή του. Ορισμένα από αυτά «μπορούν να εφαρμοσθούν άμεσα, γρήγορα», ενώ η εφαρμογή άλλων θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο, έως το τέλος του έτους. Χρειαζόμαστε ακόμη, είπε, κάποια νομικά σημαντική απόφαση από το Συμβούλιο των Διευθυντών του ESM, αλλά τόνισε ότι αναμένει αυτό να συμβεί τις επόμενες λίγες ημέρες.
Στον πάγο
Η δεύτερη αξιολόγηση παραμένει «παγωμένη», αν και Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε χθες ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις εξ αποστάσεως μεταξύ των Θεσμών και της κυβέρνησης, αποφεύγοντας ωστόσο να προσδιορίσει τον χρόνο επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα.
Δηλώσεις
Χθες υπήρξε ομοβροντία δηλώσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Οι Β. Σόιμπλε, Κλ. Ρέγκλινγκ και Γ. Ντάισελμπλουμ θέτουν ως βασική προτεραιότητα την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.



ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ






ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ, ΑΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΟ ΔΝΤ, «ΒΛΕΠΕΙ» Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Κινητικότητα για έναρξη των διαπραγματεύσεων

Κινητικότητα για έναρξη των διαπραγματεύσεων
Του Ηλία Μπενέκου
Εντονη κινητικότητα παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ οι διαβουλεύσεις είναι συνεχείς με στόχο την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Βασικό ζητούμενο παραμένει η παραμονή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με την ελληνική πλευρά να ελπίζει ότι τυχόν αποχώρηση του Ταμείου θα βοηθούσε στην άρση του αδιεξόδου που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, παρά το γεγονός ότι τα μηνύματα που φθάνουν από το Βερολίνο σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να... συμπλέουν με τις ελληνικές προσδοκίες. Στο Μαξίμου επιμένουν πως η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει χωρίς να απαιτηθούν νέα μέτρα, καθώς -όπως εκτιμούν- αν το Ταμείο φύγει δεν θα απαιτηθεί νέο πρόγραμμα και η Ευρωζώνη έχει τα εργαλεία να στηρίξει την Ελλάδα, πάνω στην υφιστάμενη συμφωνία. Το σκεπτικό αυτό βέβαια δείχνει να μην υπολογίζει καθόλου το ενδεχόμενο οι απαιτήσεις του ΔΝΤ να υποκατασταθούν τελικώς, από αντίστοιχες γερμανικές απαιτήσεις, στο πλαίσιο ενός νέου μνημονίου.
Με το χρόνο πάντως να κυλά εις βάρος της χώρας και της οικονομίας, τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν πως λύση είναι πιθανότερο να βρεθεί σε πολιτικό επίπεδο και όχι σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, κάτι ωστόσο που και στο παρελθόν είχε ζητηθεί από την Αθήνα χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση από τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης. Σε κάθε περίπτωση και με το ορόσημο του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου να παρέρχεται χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, τα βλέμματα των στελεχών του Μαξίμου στρέφονται εκ των πραγμάτων στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου, οπότε θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Κινητικότητα για έναρξη των διαπραγματεύσεων
«Το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να προχωρήσει και χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, λέγοντας ότι είναι προτιμότερος ένας πολιτικός συνομιλητής, ακόμη και αν υπάρχουν διαφωνίες μαζί του, από έναν άκαμπτο τεχνοκράτη.
«Οι θέσεις που έχει υποστηρίξει το ΔΝΤ για την ανάγκη να ληφθούν επιπλέον μέτρα, μάς οδηγούν στην εκτίμηση ότι θα αδυνατίσει το μέτωπο των σκληρών δυνάμεων που απαιτούν νέα μέτρα εδώ και τώρα», πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης, ενώ ερωτηθείς εάν στο θέμα του χρέους το Ταμείο ήταν σύμμαχος της Ελλάδας, απάντησε: «Δεν ξέρω αν ήταν επί της ουσίας σύμμαχός μας. Διότι εάν ήταν σύμμαχός μας πραγματικά, τότε δεν θα ζητούσαν μέτρα που δυσκολεύουν την αποπληρωμή και την εξυπηρέτησή του - εννοώ τα πρωτογενή πλεονάσματα. Άρα, υπάρχει μία αντίφαση που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν ξέρουμε τι πραγματικά θέλει». «Είναι προτιμότερο για τη χώρα μας να έχει απέναντί της έναν πολιτικό συνομιλητή, έστω και αν διαφωνεί, διότι με αυτόν γίνεται η διαπραγμάτευση, παρά έναν ψυχρό τεχνοκράτη, ο οποίος θέλει με έναν άκαμπτο τρόπο να υλοποιήσει κάποιες συνταγές, που στις περισσότερες χώρες, όπου έχουν εφαρμοστεί, δεν έχουν και θετικά αποτελέσματα», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.

Αισιοδοξία Γ. Ντάισελμπλουμ για έξοδο στις αγορές το 2018

Αισιοδοξία Γ. Ντάισελμπλουμ για έξοδο στις αγορές το 2018
«Με την Ελλάδα τα πράγματα πάνε καλά», τόνισε, επισημαίνοντας τα «αλλεπάλληλα τρίμηνα» κατά τα οποία η χώρα καταγράφει ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης» Αισιόδοξος εμφανίζεται ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο σαββατιάτικο φύλλο της φλαμανδικής εφημερίδας De Tijd, χαρακτήρισε «εφικτό στόχο» την έξοδο της χώρας στις αγορές το 2018. Ειδικότερα, ανέφερε πως «με την Ελλάδα τα πράγματα πάνε καλά», επισημαίνοντας τα «αλλεπάλληλα τρίμηνα» κατά τα οποία η χώρα καταγράφει ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς και πως «το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής δουλειάς έχει ολοκληρωθεί».
«Ο σκοπός είναι το 2018 να μπορέσει να σταθεί εκ νέου στα δικά της πόδια και να καταφέρει να δανειστεί χρήματα από τις αγορές. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό», σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια θα είναι περιορισμένες.
Ερωτηθείς εάν είναι αναγκαίο ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε πως έχει ήδη πραγματοποιηθεί μια ελάφρυνση χρέους, η οποία περιλαμβάνει τη μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση των ωριμάνσεων. Ωστόσο «για ένα κούρεμα του χρέους», είπε, «δεν υπάρχει μεγάλη υποστήριξη στην ευρωζώνη».
Επιπλέον, ανέφερε πως δεν αποτελεί «ολόκληρη αλήθεια» ότι τα χρέη της Ελλάδας μαζεύτηκαν «επειδή θέλαμε να σώσουμε τις τράπεζες», υποστηρίζοντας πως «τα χρέη μαζεύτηκαν επειδή οι Έλληνες, από τότε που ήλθε το ευρώ, έζησαν πάνω από τις δυνάμεις τους». «Την περίοδο αυτή των οκτώ ετών, ο πλούτος αυξήθηκε πάρα πολύ στην Ελλάδα και τα νοικοκυριά δαπανούσαν έως και 40% περισσότερο. Ένα μεγάλο μέρος από τα εισοδήματά τους προήλθε όμως από δάνεια και σε μια δεδομένη στιγμή δεν ήταν πλέον σε θέση να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, με αποτέλεσμα να έλθουν οι χώρες της ευρωζώνης για να τους βοηθήσουν», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως «όλες οι χώρες της ευρωζώνης υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα δάνεια πρέπει κάποτε να εξοφληθούν και σε αυτό είναι σύμφωνες και οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ακόμα και χώρες της Νότιας Ευρώπης». «Είναι ένα θέμα εμπιστοσύνης», κατέληξε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: