Πώς θα λυθεί ο γρίφος των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών πληρωμών
Τον παραμικρό κόπο δεν θα χρειαστεί να καταβάλλουν μέσα στο 2017 οι φορολογούμενοι προκειμένου να συγκεντρώσουν το ποσό των «ηλεκτρονικών πληρωμών» που απαιτούνται και να αποφύγουν τα πρόστιμα.
Από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι το ύψος των συναλλαγών που θα χρειαστεί να γίνει μέσω καρτών για να μην ενεργοποιηθούν οι «ποινές» που προβλέπει η νέα φορολογική νομοθεσία, είναι πολύ μικρότερες σε αξία από αυτές που ήδη πραγματοποιούνται. Δηλαδή, αρκεί οι φορολογούμενοι να κάνουν μέσα στο 2017 ότι έκαναν και το 2016 για να γλιτώσουν από τον καινούργιο φορολογικό βραχνά.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αλλά και των τραπεζών, οι συναλλαγές που θα χρειαστεί να γίνουν με κάρτες ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών και e-banking, δεν ξεπερνούν τα 6-7 δις ευρώ σε ετήσια βάση. Όμως, μέσα στο 2016, οι αγορές προϊόντων και οι πληρωμές λογαριασμών με «πλαστικό χρήμα» ξεπέρασαν τα 15 δις. ευρώ χωρίς στο ποσό αυτό να περιλαμβάνεται και ο «τζίρος» του e-banking που επίσης λαμβάνεται υπόψη για το χτίσιμο του αφορολογήτου. Κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι η όποια αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσα στο 2017, δεν θα οφείλεται στην εφορία αλλά στην ανάγκη των καταναλωτών να εξοικειωθούν ακόμη περισσότερο με τις κάρτες.
Εισπρακτικά, το μέτρο των ηλεκτρονικών πληρωμών δεν θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα καθώς μόνο από… ατύχημα θα κληθεί να πληρώσει κάποιος πρόστιμο. Αιτία, τα πολύ χαμηλά εισοδήματα που δηλώνονται στην εφορία από τη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων αλλά και το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών κράτησε χαμηλά τα ποσοστά των ηλεκτρονικών πληρωμών.
Από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων, προκύπτει ότι το εισόδημα που δηλώνει το σύνολο των Ελλήνων στην εφορία, δεν ξεπερνάει πλέον τα 75 δις. ευρώ (από 110 δις. ευρώ που ήταν το 2009). Εκτός από τη συνολική μείωση του δηλωθέντος εισοδήματος, τα στοιχεία έχουν καταγράψει και τη «φτωχοποίηση» των φορολογούμενων. Έτσι:
1. Περίπου οι 16 στους 100 δηλώνουν έως …1000 ευρώ τον χρόνο. Είναι περίπου 1,26 εκατομμύρια φορολογούμενοι
2. Από 1000 έως 5000 ευρώ ετησίως, εμφανίζουν 2,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι δηλαδή το 27,5% του συνόλου των φορολογουμένων
3. Από 5000 έως 10.000 ευρώ δηλώνουν ο ένας στους τέσσερις: περίπου 1,9 εκατομμύρια άτομα ή το 24% του συνόλου.
4. Από 10.000 έως 15.000 ευρώ δηλώνουν 1,14 εκατομμύρια που αντιστοιχούν περίπου στο 14% του συνολικού αριθμού των φορολογουμένων ενώ από 15.000 έως 20.000 ευρώ εντοπίζονται μόλις 840 χιλιάδες άτομα δηλαδή περίπου ο ένας στους 10.
5. Από 20.000 ευρώ και πάνω, δηλώνουν μόλις 610.000 άτομα, ούτως καν το 8% του συνόλου.
Επί αυτών των εισοδημάτων, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να επιβάλλει συντελεστές από 10% έως 20% για να προκύψει το τελικό ποσό των ηλεκτρονικών πληρωμών. Έτσι, αν γίνουν οι αναλογίες στο σύνολο των φορολογουμένων, τότε προκύπτει ένα ποσό της τάξεως των 9 δις. ευρώ. Ωστόσο,
Οι συνταξιούχοι άνω των 70 ετών, δεν είναι υποχρεωμένοι προχωρούν σε ηλεκτρονικές πληρωμές. Σε αυτή την κατηγορία όμως, εντάσσονται περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι όπως προκύπτει από την ηλικιακή κατανομή των συνταξιούχων. Οι αποδοχές αυτών των συνταξιούχων, ξεπερνούν τα 14-15 δις. ευρώ τον χρόνο. Άρα, από το εισόδημα των φυσικών προσώπων που συνολικά ανέρχεται στα 75 δις. ευρώ, το 20% «αφαιρείται» εκ των πραγμάτων καθώς εισπράττεται από συνταξιούχους που δεν χρειάζεται να κάνουν ηλεκτρονικές πληρωμές.
Απομένουν 60 δις. ευρώ εισοδήματος κάτι που σημαίνει ότι το τελικό ποσό των ηλεκτρονικών πληρωμών μετα βίας θα φτάσει στα 6-7 δις. ευρώ. Είναι προφανές ότι οι φορολογούμενοι θα ξεπεράσουν τον ετήσιο στόχο και πλέον μένει να φανεί ποια «ανταλάγματα» θα δώσει το υπουργείο λόγω υπέρβασης των στόχων. Τα κίνητρα προβλέπονται από τον νόμο (όπως και οι λοταρίες) και μένει να φανεί πώς θα εξειδικευτούν τα μέτρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει από ποια επαγγέλματα θα προέρχονται οι πρώτες 200.000 επαγγελματίες που θα κληθούν υποχρεωτικά να βάλουν συσκευή ανάγνωσης κάρτας PΟS μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου