ΚΟΜΙΣΙΟΝ
12 ερωτήσεις - απαντήσεις για τo Brexit - Αναλυτικά τα βήματα
Aναλυτικό οδηγό με τη μορφή ερωταπαντήσεων για το Brexit και ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε η Κομισιόν.
Αναλυτικά:
Τι είναι το άρθρο 50;
Στο άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζεται η διαδικασία για την αποχώρηση κράτους μέλους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον το επιθυμεί. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά με τη Συνθήκη της Λισαβόνας το 2007.
Πώς ενεργοποιεί ένα κράτος μέλος το άρθρο 50;
Το κράτος μέλος οφείλει να γνωστοποιήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την πρόθεσή του να αποχωρήσει. Δεν προβλέπονται συγκεκριμένες απαιτήσεις όσον αφορά τη μορφή γνωστοποίησης.
Τι συμβαίνει μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50;
Η διαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης πρέπει να γίνει σύμφωνα με το άρθρο 218 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βήμα 1
Θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Donald Tusk. Η σύνοδος αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 29 Απριλίου.
Θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Donald Tusk. Η σύνοδος αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 29 Απριλίου.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει με συναίνεση σειρά κατευθυντήριων γραμμών για την ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές θα προσδιορίζονται οι γενικές αρχές που θα επιδιώξει η ΕΕ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με γνώμονα το κοινό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της.
Βήμα 2
Μετά την έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών, η Επιτροπή θα υποβάλει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σύσταση στο Συμβούλιο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτή θα συμφωνηθεί από το Σώμα των Επιτρόπων 4 ημέρες μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Μετά την έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών, η Επιτροπή θα υποβάλει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σύσταση στο Συμβούλιο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτή θα συμφωνηθεί από το Σώμα των Επιτρόπων 4 ημέρες μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Βήμα 3
Στη συνέχεια, το Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την έκδοση σειράς οδηγιών διαπραγμάτευσης. Αυτές πρέπει να εγκριθούν από ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία (72 % των 27 κρατών μελών, ήτοι 20 κράτη μέλη που εκπροσωπούν το 65 % του πληθυσμού της ΕΕ των 27).
Στη συνέχεια, το Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την έκδοση σειράς οδηγιών διαπραγμάτευσης. Αυτές πρέπει να εγκριθούν από ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία (72 % των 27 κρατών μελών, ήτοι 20 κράτη μέλη που εκπροσωπούν το 65 % του πληθυσμού της ΕΕ των 27).
Μετά την έγκριση των οδηγιών, ο διαπραγματευτής της Ένωσης, που έχει οριστεί από το Συμβούλιο, λαμβάνει την εντολή να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με το αποχωρούν κράτος μέλος.
Πώς συνάπτεται η συμφωνία αποχώρησης;
Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την ομαλή αποχώρηση πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός δύο ετών από την ενεργοποίηση του άρθρου 50. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία εντός αυτής της προθεσμίας, οι Συνθήκες θα παύσουν να ισχύουν στο αποχωρούν κράτος μέλος.
Στο τέλος της περιόδου διαπραγμάτευσης ο διαπραγματευτής της Ένωσης θα παρουσιάσει πρόταση συμφωνίας στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να παράσχει την έγκρισή του, κατόπιν ψηφοφορίας με απλή πλειοψηφία, στην οποία θα συμμετάσχουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Συμβούλιο θα συνάψει τη συμφωνία κατόπιν ψηφοφορίας με ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει επίσης να κυρώσει τη συμφωνία σύμφωνα με τις δικές του συνταγματικές ρυθμίσεις.
Άρα πόσο θα διαρκέσουν τελικά οι ίδιες οι διαπραγματεύσεις;
Οι ίδιες οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν περίπου 18 μήνες (από τις αρχές Ιουνίου του 2017 έως τον Οκτώβριο/Νοέμβριο του 2018).
Ποιος θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ των 27 ζήτησαν από το Συμβούλιο να ορίσει ως διαπραγματευτή της Ένωσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εξέφρασαν ικανοποίηση για τον διορισμό, εκ μέρους της Επιτροπής, του κ. Michel Barnier ως επικεφαλής διαπραγματευτή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως διαπραγματευτής της Ένωσης και ο κ. Michel Barnier ως επικεφαλής διαπραγματευτής της Επιτροπής θα υποβάλλουν συστηματικά εκθέσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο και τα προπαρασκευαστικά όργανα του Συμβουλίου.
Ο κ. Michel Barnier θα ενημερώνει στενά και τακτικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Είναι σαφές ότι τα κράτη μέλη θα συμμετάσχουν ενεργά στην προετοιμασία των διαπραγματεύσεων, στην καθοδήγηση του διαπραγματευτή της Ένωσης και στην αξιολόγηση της προόδου. Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ειδική ομάδα εργασίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου, με μόνιμο πρόεδρο, για να διασφαλιστεί ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και με τις οδηγίες διαπραγμάτευσης του Συμβουλίου.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ενημερώνεται διαρκώς σχετικά με το ζήτημα και θα επικαιροποιεί τις κατευθυντήριες γραμμές του κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο.
Τι προβλέπεται όσον αφορά τις πρακτικές πτυχές των διαπραγματεύσεων; Σε ποια γλώσσα θα πραγματοποιηθούν; Πόσο συχνά θα συνεδριάζουν οι δύο πλευρές;
Τα πρακτικά θέματα, όπως το γλωσσικό καθεστώς και η δομή των διαπραγματεύσεων, θα συμφωνηθούν από κοινού μεταξύ των διαπραγματευτών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Πού θα λάβουν χώρα οι διαπραγματεύσεις;
Οι διαπραγματεύσεις θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες.
Πότε θα παύσει το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Οι Συνθήκες της ΕΕ παύουν να εφαρμόζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας ή εντός 2 ετών από τη γνωστοποίηση της αποχώρησης σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία. Το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει ομόφωνα να παρατείνει την εν λόγω προθεσμία.
Μέχρι την αποχώρησή του, το κράτος μέλος εξακολουθεί να αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα του μέλους, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της καλόπιστης συνεργασίας που ορίζει ότι η Ένωση και όλα τα κράτη μέλη της εκπληρώνουν τα εκ της Συνθήκης καθήκοντα βάσει αμοιβαίας συνεργασίας.
Τι θα γίνει εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία;
Οι Συνθήκες της ΕΕ θα παύσουν απλώς να ισχύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δύο έτη μετά τη γνωστοποίηση.
Μπορεί ένα κράτος μέλος να υποβάλει εκ νέου αίτηση προσχώρησης στην ΕΕ μετά την αποχώρησή του;
Οποιαδήποτε χώρα που έχει αποχωρήσει από την ΕΕ μπορεί να υποβάλει εκ νέου αίτηση προσχώρησης. Σε αυτή την περίπτωση, θα υποχρεωθεί να ακολουθήσει τη διαδικασία προσχώρησης.
Μπορεί ένα κράτος μέλος να υποβάλει εκ νέου αίτηση προσχώρησης στην ΕΕ μετά την αποχώρησή του;
Οποιαδήποτε χώρα που έχει αποχωρήσει από την ΕΕ μπορεί να υποβάλει εκ νέου αίτηση προσχώρησης. Σε αυτή την περίπτωση, θα υποχρεωθεί να ακολουθήσει τη διαδικασία προσχώρησης.
Το άρθρο 50 μπορεί να ανακληθεί μετά την ενεργοποίησή του;
Εναπόκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να ενεργοποιήσει το άρθρο 50. Ωστόσο, αφού ενεργοποιηθεί, η ενεργοποίησή του δεν μπορεί να αναιρεθεί μονομερώς. Η γνωστοποίηση δεν είναι αναστρέψιμη. Το άρθρο 50 δεν προβλέπει τη δυνατότητα μονομερούς ανάκλησης της γνωστοποίησης.
Τι προβλέπει το άρθρο 50;
Άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ)
1. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση, σύμφωνα με τους εσωτερικούς συνταγματικούς του κανόνες.
2. Το κράτος μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει γνωστοποιεί την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Υπό το πρίσμα των προσανατολισμών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ένωση προβαίνει σε διαπραγματεύσεις και συνάπτει με το εν λόγω κράτος συμφωνία που καθορίζει τις λεπτομερείς ρυθμίσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο των μελλοντικών του σχέσεων με την Ένωση. Η διαπραγμάτευση της συμφωνίας αυτής γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 218, παράγραφος 3, της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμφωνία συνάπτεται εξ ονόματος της Ένωσης από το Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία, μετά από την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
3. Οι Συνθήκες παύουν να ισχύουν στο εν λόγω κράτος από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει τέτοιας συμφωνίας, δύο έτη μετά τη γνωστοποίηση που μνημονεύεται στην παράγραφο 2, εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το εν λόγω κράτος μέλος, αποφασίσει ομόφωνα την παράταση της προθεσμίας αυτής.
4. Για τους σκοπούς των παραγράφων 2 και 3, το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου που αντιπροσωπεύει το αποχωρούν κράτος μέλος δεν συμμετέχει ούτε στις συζητήσεις ούτε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου που το αφορούν. Η ειδική πλειοψηφία ορίζεται βάσει του άρθρου 238, παράγραφος 3, στοιχείο β), της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
5. Εάν το κράτος που αποχώρησε από την Ένωση ζητήσει την εκ νέου προσχώρησή του, η αίτηση αυτή υπόκειται στη διαδικασία του άρθρου 49.
ΑΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΤΑ ΝΕΡΑ
Moody's: Η συμφωνία για το Brexit θα διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής εμπορικής σχέσης Βρετανίας - ΕΕ
Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's ανέφερε σήμερα ότι αναμένει πως η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση εν τέλει θα καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος – αλλά πιθανόν όχι το σύνολο – της σημερινής εμπορικής τους σχέσης μετά το Brexit.
«Ωστόσο μια τέτοια συμφωνία πιθανόν θα χρειαστεί χρόνια διαπραγμάτευσης και υπάρχουν ξεκάθαροι καθοδικοί κίνδυνοι», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Κόλιν Έλις, επικεφαλής αξιόχρεου για τις ευρωπαϊκές χώρες στη Moody’s.
«Ειδικότερα, τα σημαντικά νέα εμπόδια με τη μορφή δασμών και όχι μόνο θα έχουν ένα αρνητικό αντίκτυπο στους βρετανικούς κλάδους που έχουν εκτεταμένο εμπόριο με την ευρωπαϊκή αγορά».
Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ
Πόσο θα κοστίσει το Brexit;
Η ημέρα είναι ιστορική. Η Βρετανία δια της πρωθυπουργού της Τερέζα Μέι ενεργοποιεί τη διαδικασία του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, με την οποία η χώρα μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις δύο χρόνων, θα εγκαταλείψει την ΕΕ. Η κεντρική ερώτηση είναι το κόστος αυτής της απόφασης. Πόσα θα πρέπει να πληρώσουν οι Βρετανοί γι αυτό το «διαζύγιο»; Υπάρχουν φήμες που κάνουν λόγο ακόμη και για 60 δις ευρώ.
‘Όχι άλλες εισφορές στην ΕΕ
Ο παράγων κόστος έπαιξε μεγάλο ρόλο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Οι υποστηρικτές του Brexit χρησιμοποίησαν ως όπλο τους τις εισφορές της χώρας στον κοινοτικό κορβανά χωρίς όμως να λένε όλη την αλήθεια. Ότι από στα 350 εκ. στερλίνες που μεταβιβάζει κάθε εβδομάδα το Λονδίνο στις Βρυξέλλες δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε οι εκπτώσεις, ούτε όσα παίρνει η χώρα από τα κοινοτικά ταμεία. «Νομίζω ότι οι ψηφοφόροι έκαναν σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν να δίνουν στην ΕΕ αυτό το τεράστιο ποσό κάθε χρόνο», ερμήνευσε η πρωθυπουργός Μέι την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Βουλή των Λόρδων έδωσαν εντολή σε νομικούς να εξετάσουν το καθεστώς μετά το Brexit και αυτοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι από τη στιγμή που η Βρετανία βγει από την ΕΕ δεν θα είναι υποχρεωμένη να πληρώνει ούτε μια στερλίνα. Βέβαια, το Brexit θα ολοκληρωθεί αρχές του 2019 εάν όλα πάνε καλά, αλλά ο τρέχων κοινοτικός προϋπολογισμός συμπεριλαμβάνει και το 2020 για το οποίο η Βρετανία έχει δεσμευτεί να καταβάλει τις εισφορές της. Το Λονδίνο θα κληθεί επίσης να επωμιστεί και τις συνταξιοδοτικές εισφορές των υπαλλήλων της εργαζομένων στην ΕΕ. Η Βρετανία μετά τη Γερμανία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες καθαρές εισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Σκληρές διαπραγματεύσεις για το «διαζύγιο»
Σε περίπτωση που μειωθούν ή μηδενιστούν, θα πρέπει είτε οι άλλες χώρες - μέλη να πληρώσουν περισσότερα ή να μειωθούν οι κοινοτικοί πόροι των χωρών που επωφελούνται από τα κοινοτικά ταμεία. Εάν το Λονδίνο δεν πληρώσει αυτά που πρέπει για το διαζύγιο, η ΕΕ ως ολότητα ή η κάθε χώρα μέλος ξεχωριστά θα μπορούσαν να την αναγκάσουν δικαστικά να το κάνει. Υπάρχουν όμως και εκείνοι, όπως η υπουργός Εσωτερικών ΄Αμπερ Ρουντ, που πιστεύουν ότι και μετά την έξοδο, η Βρετανία θα μπορούσε να συμμετέχει σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα όπως στους τομείς της επιστήμης και της έρευνας. «Θα πρέπει να επιδιώξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στην κοινή αγορά. Δεν γνωρίζουμε βέβαια τι θα κοστίσει, αλλά θα πρέπει να το διαπραγματευτούμε».
Ο Μπόρις Τζόνσον, ο υπουργός Εξωτερικών, έθεσε ως πρότυπο την Μάργκαρετ Θάτσερ και την περίφημη ρήση της το 1984. «Ας θυμηθούμε το συμβούλιο κορυφής στο Φοντενεμπλό το 1984, όταν η Θάτσερ απαίτησε να της επιστραφούν τα χρήματα, νομίζω ότι ακριβώς αυτό είναι που θα πάρουμε» δήλωσε.
Οι έριδες για την οικονομική πτυχή του Brexit δεν θα λυθούν παρά μόνο τέλος του 2018 αρχές του 2019. Ίσως μετά από μια ολονύκτια παρτίδα πόκερ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Πηγή: Deutsche Welle
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ - ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΟ ΛΑΚΤΙΣΜΑ
«Σήμα κινδύνου» για τις επιπτώσεις του Brexit
Εντονη ανησυχία για τις δυνητικές παρενέργειες του Brexit διατύπωσε μεγάλο μέρος της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας χθες, ενόψει της ενεργοποίησης του Αρθρου 50 δια χειρός Τερέζα Μέι που αναμένεται σήμερα. Σαράντα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά λόμπι που εκπροσωπούν 20 εκατ. επιχειρήσεις σε 34 χώρες εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν ζητώντας μια μετα-Brexit συμφωνία που θα διασφαλίζει την ακεραιότητα της Ενιαίας Αγοράς, ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς και δεν θα δημιουργεί «άχρηστα» εμπόδια στο εμπόριο και τις επενδύσεις. Αντίστοιχο μήνυμα ετοιμάζεται να στείλει και ο ιαπωνικός επιχειρηματικός σύνδεσμος Keidanren που εκπροσωπεί τις Toyota, Hitachi και άλλους ιαπωνικούς ομίλους που απασχολούν τουλάχιστον 140.000 άτομα στη Μ. Βρετανία, που δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι τη θέση της κ. Μέι ότι «Brexit χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε. είναι καλύτερο από μια κακή συμφωνία». Την ίδια στιγμή, το 40% των μελών του γερμανικού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου DIHK εκτιμά ότι η δραστηριότητα των εταιρειών στη Μ. Βρετανία θα περιοριστεί δραστικά λόγω Brexit, τονίζοντας ότι οι γερμανικές εξαγωγές στη χώρα μειώθηκαν κατά 3,5% πέρυσι, με το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης να καταγράφεται μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Δεν είναι πάντως όλες οι εταιρείες απαισιόδοξες: Η Siemens επαναβεβαίωσε προχθές τη δέσμευσή της στη βρετανική αγορά, η Google ανοίγει νέα γραφεία στο Λονδίνο και διπλασιάζει το προσωπικό της εκεί, ενώ σχέδια για ισχυρότερη παρουσία στη Βρετανία έχουν εξαγγείλει και οι επίσης αμερικανικές Facebook. Amazon και Apple.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου