Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Ξανά στον αέρα η συμφωνία: Τι ζητά το ΔΝΤ, τι δίνει η Αθήνα

Ξανά στον αέρα η συμφωνία: Τι ζητά το ΔΝΤ, τι δίνει η Αθήνα

Και μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις προκειμένου το «κουαρτέτο» να πάρει εντολή για μετάβαση στην Αθήνα ει δυνατόν μέχρι τη Δευτέρα
ksana-ston-aera-i-sumfwnia-ti-zita-to-dnt-ti-dinei-i-athina
 
Ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις προκειμένου το «κουαρτέτο» να πάρει εντολή για μετάβαση στην Αθήνα κατά το δυνατόν μέχρι τη Δευτέρα. Για να δοθεί όμως αυτή η εντολή από Βρυξέλλες, Ουάσινγκτον και Φραγκφούρτη, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αποδεχτεί και τις τελευταίες απαιτήσεις των θεσμών –ειδικά του ΔΝΤ- κυρίως σε ασφαλιστικό και εργασιακό.
Και τα τελευταία 24ωρα αποδείχτηκε στην πράξη ότι τίποτα δεν κλείνει σε αυτή τη διαπραγμάτευση αν δεν κλείσουν όλα τα θέματα μαζί. Ενώ την Τετάρτη οι δύο πλευρές εμφανίζονταν πολύ κοντά σε συμφωνία στα εργασιακά, μερικές ώρες αργότερα το σκηνικό άλλαξε. Για να πετύχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να φέρει «μπροστά» τις μειώσεις των συντάξεων (σ.σ το πιο πιθανό είναι ότι θα ισχύσουν τελικώς από την 1/1/2019) απείλησε ότι θα ξανανοίξει ο φάκελος εργασιακό. Με τέτοια ζητήματα να παραμένουν ανοικτά, ήταν περίπου αναμενόμενες οι χθεσινές δηλώσεις Νταϊσενμπλουμ αλλά και οι… συστάσεις από το ΔΝΤ να μην γίνεται ακόμη λόγος για προοπτική συμφωνίας.
Το γεγονός είναι ότι ανεξάρτητα από το αν οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα έρθουν για 4η φορά στην Αθήνα κατά τη διάρκεια αυτής της αξιολόγησης, η οριστική συμφωνία είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να κλείσει πριν από τις 22 Μαίου. Η… πρεμούρα σε αυτή τη φάση είναι μέχρι τις 21 Απριλίου που ξεκινάει η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ, να έχει τελειώσουν όλα τα εκκρεμή θέματα προκειμένου η συζήτηση να επικεντρωθεί στο χρέος. Γι’ αυτό και ο κ. Νταϊσενμπλουμ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σύγκλισης έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup μετά την 7η Απριλίου (εφόσον φυσικά χρειαστεί). Είτε στις 7 Απριλίου, είτε κάποια στιγμή πριν την εαρινή σύνοδο, η τεχνική συμφωνία θα πρέπει να κλείσει καθώς αν οι εμπλεκόμενοι φτάσουν στην Ουάσινγκτον με ανοικτά ακόμη τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, οι πιθανότητες να μετατεθεί χρονικά και η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος θα πολλαπλασιαστούν.
Που «κολλούσε» όμως μέχρι και χθες ο ορισμός της ημερομηνίας επιστροφής του κουαρτέτου; Ουσιαστικά στη «σύνθεση» των μέτρων. Το ΔΝΤ άσκησε αφόρητες πιέσεις, η περικοπή των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ ή κατά 2 δις. ευρώ να γίνει από την 1/1/2019 με πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη αποδεχτεί ότι θα μειωθούν οι συντάξεις το 2019 αλλά επιδιώκει να «σπάσει» την περικοπή έστω σε δύο δόσεις. Δηλαδή, το 2019 να περικοπεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 0,7% του ΑΕΠ και το υπόλοιπο 0,3% να γίνει το 2020. Αντίστοιχα, το 2019, το αφορολόγητο θα περικοπεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποφέρει 0,3% του ΑΕΠ και το υπόλοιπο 0,7% του ΑΕΠ να γίνει το 2020.
Ακόμη κα το πώς θα γίνει η περικοπή των συντάξεων, δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στην ελληνική πλευρά. Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, μπορεί να σημαίνει εξαφάνιση των συντάξεων χηρείας και των αναπηρικών ή ακόμη και πολλών χαμηλοσυνταξιούχων. Ουσιαστικά, μέχρι και την τελευταία στιγμή, αναζητείται εξαίρεση αυτών των «ευαίσθητων» συντάξεων από τις περικοπές (οι οποίες αν γίνουν μπορεί να ξεπερνούν και το 30%) αλλά και προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων κάτω των 600-700 ευρώ. Η εξαίρεση δεν είναι ακόμη δεδομένη καθώς θα πρέπει να… βγαίνει ο λογαριασμός. 
Φωτό: Ευρωκίνηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: