Τι θα ελέγχει η εφορία για τις αποδείξεις
Οι κυρώσεις
Ζήτημα ημερών είναι να ξεκινήσει η θετική εξόρμηση της εφορίας στις τουριστικές περιοχές για τον έλεγχο της έκδοσης αποδείξεων. Ήδη εκδόθηκε η απόφαση για την έκτακτη στελέχωση των εφοριών που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές με πρόσθετο προσωπικό και εξασφαλίζονται και οι πρόσθετοι οικονομικοί πόροι προκειμένου οι έλεγχοι να γίνονται καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου και όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
Τα ελεγκτικά συνεργεία που θα εξορμήσουν σε παραλίες, νυχτερινά κέντρα και τουριστικά θέρετρα θα έχουν ως κύριο στόχο να δημιουργήσουν "κλίμα φορολογικής συμμόρφωσης" όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο με τη σειρά του θα μεταφραστεί σε αυξημένα έσοδα για από τον ΦΠΑ και άλλους παρακρατούμενους ή μη φόρους.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται στους ελεγκτές οι ενέργειες που θα κάνουν για αποτελεσματικότερο έλεγχο είναι οι εξής:
- Θα εισέρχονται αιφνιδιαστικά στην επαγγελματική εγκατάσταση (π.χ. εστιατόριο, καφέ- μπαρ) και θα διαπιστώνουν αν σε όλα τα τραπέζια υπάρχουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.
- Θα ελέγχουν δειγματοληπτικά αν έχει εκδοθεί απόδειξη αξίας ίσης με την αξία των προϊόντων που βρίσκονται στο τραπέζι βάση του επίσημου τιμοκαταλόγου της επιχείρησης.
- Θα μπορούν να προσποιηθούν τους πελάτες για να διαπιστώσουν αν κατά την παροχή υπηρεσιών θα τους δοθεί η αντίστοιχη απόδειξη.
- Θα ελέγχουν αν η ταμειακή μηχανή από την οποία εκδίδονται οι αποδείξεις είναι καταχωρημένη στο taxisnet, δηλαδή είναι νόμιμη και οι αποδείξεις που εκδίδει καταγράφονται στα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης και χρεώνεται ο αντίστοιχος ΦΠΑ.
- Εφόσον η επιχείρηση διαθέτει συσκευή ηλεκτρονικών χρεώσεων καρτών (POS) θα ελέγχουν την ημερήσιες χρεώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω της συσκευής και θα τις αντιπαραβάλουν με το αρχείο έκδοσης αποδείξεων της ταμειακής μηχανής, το λεγόμενο "Zήτα". Στόχος της διασταύρωσης θα είναι να εντοπισθούν συναλλαγές για τις οποίες έχει υπάρξει ηλεκτρονική χρέωση αλλά δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόδειξη από την ταμειακή μηχανή.
- Θα ελέγχεται αν η συσκευή POS είναι συνδέεται με ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό, δηλαδή συνδέεται με μηχανισμό εκκαθάρισης των συναλλαγών εντός της Ελλάδος. Εφόσον διαπιστώνεται ότι η συσκευή εκκαθαρίζει τις συναλλαγές στο εξωτερικό –κάτι που απαγορεύεται από τη νομοθεσία των capital controls- τότε η συσκευή θα κατάσχεται.
- Θα ελέγχεται αν είναι αναρτημένη η ένδειξη σε εμφανές σημείο ότι "το κατάστημα διαθέτει” ή "δεν διαθέτει συσκευή POS”.
- Θα ζητείται από τον επιχειρηματία να επιδείξει στοιχεία για την υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και την απόδοση του φόρου.
Οι κυρώσεις
Εφόσον διαπιστώνεται ότι δεν έχει εκδοθεί απόδειξη θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% του φόρου που εμπεριέχεται στη συναλλαγή για την οποία δεν έχει εκδοθεί το φορολογικό στοιχείο. Το ποσό του προστίμου δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 250 ευρώ ανά έλεγχο εφόσον η επιχείρηση τηρεί απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ εφόσον τηρεί διπλογραφικά. Αν υποτροπιάσει η επιχείρηση το ποσοστό του προστίμου φθάνει ακόμη και στο 200% του φόρου.
Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εκδοθεί περισσότερες από 10 αποδείξεις ή αποδείξεις αξίας άνω των 500 ευρώ τότε επιβάλλεται 48ωρο λουκέτο. Αν η επιχείρηση υποτροπιάσει και δεν εκδώσει τουλάχιστον 4 αποδείξεις ανεξαρτήτως αξίας τότε το λουκέτο μπορεί να φθάσει και τις 10 ημέρες.
Capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου