Δυο κινήσεις για πιο εύκολους πλειστηριασμούς από την εφορία
Του Σπύρου Δημητρέλη
Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες πλειστηριασμοί ακινήτων από την εφορία. Πόσα ακίνητα πουλήθηκαν με αυτήν τη διαδικασία; "Μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού" λένε στο υπουργείο Οικονομικών και ρίχνουν ευθύνη για αυτό τόσο στη διαδικασία όσο και στην τιμή με την οποία ξεκινούν οι προσφορές για τους πλειστηριασμούς.
Πιο συγκεκριμένα, η τιμή εκκίνησης είναι η αντικειμενική αξία των ακινήτων που στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων είναι πολλαπλάσια από την τρέχουσα εμπορική αξία των ακινήτων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ενδιαφερόμενοι αγοραστές ακινήτων. Το δεύτερο πρόβλημα είναι η διαδικασία της αναγκαστικής εκποίησης των ακινήτων. Ακολουθείται σχεδόν η ίδια διαδικασία που υπάρχει και για τις επισπεύσεις πλειστηριασμών που γίνονται από ιδιώτες, δηλαδή η πραγματοποίηση του πλειστηριασμού στο φυσικό χώρο του τοπικού Ειρηνοδικείου, κάθε Τετάρτη από τις 4 έως τις 5 το απόγευμα. Και σε αυτό το πεδίο έχουν καταγραφεί από το υπουργείο προβλήματα, όπως μη διενέργεια των πλειστηριασμών λόγω απουσίας αγοραστών οι οποίοι δεν επιθυμούν να βρίσκονται στον χώρο, επεισόδια και εντάσεις από κινητοποιήσεις άλλων πολιτών κα.
Για να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα και οι πλειστηριασμοί να επιταχυνθούν, στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο πέρασαν δυο παρεμβάσεις.
Η πρώτη είναι η εναρμόνιση του νομικού καθεστώτος για την τιμή εκκίνησης όταν επισπεύδει το δημόσιο με τις περιπτώσεις που επισπεύδει ιδιώτης (π.χ. τράπεζες). Με διαδικασία που θα καθοριστεί από υπουργική απόφαση η σύνταξη της οποίας βρίσκεται στην τελική ευθεία καθορίζεται ότι η τιμή εκκίνησης θα είναι η εμπορική αξία του πλειστηριαζόμενου ακινήτου. Η δεύτερη παρέμβαση είναι η κατάργηση των πλειστηριασμών σε φυσικό χώρο και η διενέργειά τους ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτύου σε ειδική ιστοσελίδα.
Στο υπουργείο Οικονομικών, υπό την καθοδήγηση των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, θεωρούν ότι με αυτές τις κινήσεις θα υπάρξει και βελτίωση της εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς θεωρούν ότι πολλοί φορολογούμενοι που δεν εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις θα πιεστούν για αυτό γνωρίζοντας ότι είναι πολύ πιο πιθανό να χάσουν την ακίνητη περιουσία τους η οποία σήμερα δεν εκποιείται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου