Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Lisbon Council: Ελληνική πρωτιά στις μεταρρυθμίσεις -τώρα "ξεθωριάζει" το λάθος του 2015

Lisbon Council: Ελληνική πρωτιά στις μεταρρυθμίσεις -τώρα "ξεθωριάζει" το λάθος του 2015

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Οι περισσότερες από τις 28 χώρες της ΕΕ συνεχίζουν να προσαρμόζονται στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης αλλά και στα επακόλουθα της οικονομικής κρίσης, αναφέρει στην επικαιροποιημένη έκθεση Σεπτεμβρίου το "The Lisbon Council" –think tank με έδρα τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το  think tank, οι περισσότερες χώρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης εμπιστοσύνης του ευρώ το 2010-2012, έχουν ανακάμψει μέχρι σήμερα και πλέον αρχίζουν να απολαμβάνουν τους καρπούς των προσπαθειών τους. "Ακόμη και η Ελλάδα, που έχασε δύο χρόνια σε μια μάταιη αντιπαράθεση με τους πιστωτές το 2015, σταθεροποιείται” αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Μετά την ταχεία προσαρμογή τους υπό την πίεση της άμεσης κρίσης, οι χώρες που προέβησαν σε μεταρρυθμίσεις χαλαρώνουν τις προσπάθειές τους. Μεγάλο μέρος της σκληρής δουλειάς έχει ήδη ολοκληρωθεί. Η οικονομία της Γαλλίας αρχίζει να βελτιώνεται. Για το Ηνωμένο Βασίλειο, η αυξανόμενη απροθυμία για συνέχιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων προσθέτει στους κινδύνους του Brexit.
Η ανταπόκριση της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας στις προτάσεις του ΟΟΣΑ για μεταρρυθμίσεις:
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης με τις χώρες που ανταποκρίθηκαν στις μεταρρυθμιστικές απαιτήσεις, ενώ ακολουθείται από την Ιρλανδία, τη Λετονία, την Ισπανία, τη Ρουμανία, την Πορτογαλία, τη Λιθουανία, την Εσθονία και την Κύπρο. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει η Μάλτα.
Καταγραφή
Αφήνει τα χειρότερα του 2015 πίσω της η Ελλάδα
​Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Ελλάδα παραμένει μία ειδική περίπτωση. Χάρη στις "ηρωικές” προσπάθειες προσαρμογής της κατά το 2010-2013, η Ελλάδα παραμένει στην πρώτη θέση. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές. Μετά από μία δραματική "ολίσθηση" το 2015, η βαθμολογία της Ελλάδας στην κατάταξη υποχώρησε ελαφρά το 2016. Η αβεβαιότητα ενισχύθηκε και σημειώθηκε εκροή κεφαλαίων-ρεκόρ από τη χώρα μεταξύ τέλους 2014 και Ιουλίου 2015, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί δραματικά η οικονομική και δημοσιονομική θέση της Ελλάδας. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία σχετικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή, ωστόσο, δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει αφήσει τα χειρότερα πίσω της και η κατάσταση έχει αρχίσει να βελτιώνεται και πάλι.
Οι ελληνικές παθογένειες
Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, το μεγαλύτερο μέρος της βελτίωσης της εξωτερικής θέσης Ελλάδας προέρχεται από την κατάρρευση των εισαγωγών, παρά από την ανάκαμψη των εξαγωγών. Η πολιτική αβεβαιότητα, η γραφειοκρατία και οι υπερβολικοί φόροι εμποδίζουν τις επενδύσεις σε εξωστρεφείς δραστηριότητες.
Αυτό ίσως εξηγεί γιατί οι ελληνικές εξαγωγές έχουν μείνει τόσο πίσω, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ισχυρή ενίσχυση στο ποσοστό των εξαγωγών επί του ΑΕΠ στο 30,9% το 2015, από 23,4% στο δεύτερο μισό του 2007 αντανακλά στην πραγματικότητα τη συρρίκνωση του ΑΕΠ και όχι την αύξηση των εξαγωγών. 
Τώρα ανακάμπτουν οι εξαγωγές
Ευτυχώς, σύμφωνα με την έκθεση, η κατάσταση αυτή φαίνεται να αλλάζει.  Μετά από την "οπισθοδρόμηση” που προκλήθηκε από το χάος και την περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση μετά τη μάταιη αντιπαράθεση της Ελλάδας με τους πιστωτές το 2015, οι ελληνικές εξαγωγές φαίνεται να ανακάμπτουν πάλι, φθάνοντας στο 31,7% επί του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2017.
Σοφία Κουτάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: