Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Κλειδώνουν αύριο οι λίστες με τους αστερίσκους προς το Eurogroup

Κλειδώνουν αύριο οι λίστες με τους αστερίσκους προς το Eurogroup

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Κλειδώνουν αύριο οι λίστες με τους αστερίσκους προς το Eurogroup
Της Δήμητρας Καδδά
Οι ενστάσεις και η δυσαρέσκεια την οποία μεταφέρουν τα τέσσερα κλιμάκια των θεσμών για καθυστερήσεις σε προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης είναι το -σύμφωνα με πληροφορίες- κεντρικό στοιχείο των πρώτων ωρών/ημερών παρουσίας τους στην Αθήνα. Η αίσθηση που θα αποκομίσουν έως και αύριο έχει ειδική σημασία.
Και τούτο καθώς θα πρέπει να συνταχθεί η πρώτη επίσημη αναφορά, η οποία θα μεταφερθεί στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών, στο Ταλίν της Εσθονίας.
Το άτυπο Eurogroup που συνεδριάζει την Παρασκευή έχει δύο θέματα στην επίσημη ατζέντα του, εκ των οποίων το ένα είναι το μέλλον της ΕΕ και το άλλο η Ελλάδα. Όπως αναφέρεται στόχος είναι να παρουσιαστούν οι θέσεις του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά και των εκπροσώπων των τεσσάρων θεσμών (σ.σ. δηλαδή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο ούτως ή άλλως εκπροσωπείται μέσω κλιμακίου του στην Αθήνα αν και η δική του αξιολόγηση έχει χρονικό ορόσημο το Φεβρουάριο του 2018).
Τα πρώτα στοιχεία από την παρουσία των Θεσμών στην Αθήνα δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, την ανησυχία τους αναφορικά με το ζήτημα των κόκκινων δανείων αλλά και την πορεία των αποκρατικοποιήσεων (σ.σ. ειδικά αναφορικά με το θέμα του Ελληνικού στο οποίο κλιμακώνονται τα προβλήματα, αλλά και της Εγνατίας Οδού). Επίσης, φέρεται να παραμένουν οι αστερίσκοι αναφορικά με το εργασιακό, το δημόσιο, την απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων, αλλά και με τα δικαστικά ζητήματα που εκκρεμούν (διώξεις Γεωργίου και Στελεχών ΤΑΙΠΕΔ).
Και βεβαίως, μένει να φανεί ποια θα είναι τελικά η θέση τους για το κατά πόσο επιτυγχάνεται φέτος ο στόχος της ανάπτυξης, αλλά και για το κατά πόσο τα μέτρα που έχουν ληφθεί επαρκούν για φέτος αλλά και για το 2018, δεδομένης της θέσης που μέχρι πρότινος τουλάχιστον εξέφρασε το ΔΝΤ.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα για 5-10 ημέρες, ανάλογα με το αντικείμενό τους. Στην συνέχεια θα αναχωρήσουν με επόμενους σταθμούς την έλευση του Γερούν Ντάισελμπλουμ στις 25 Σεπτεμβρίου (μία ημέρα μετά τις γερμανικές εκλογές, η οποία αναμένεται να δώσει και το στίγμα των επόμενων βημάτων), τη συνοδό του EWG πριν το τέλος του μήνα, την αποστολή στοιχείων για τα ελληνικά δημοσιονομικά μεγέθη την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου στην Eurostat, τη κατάθεση του προϋπολογισμού στις 2 Οκτωβρίου στη Βουλή (με τη μορφή προσχεδίου) και τη συζήτηση στο επόμενο Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου. Ακολουθεί η μεγάλη σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον (13 με 15 Οκτωβρίου) και προς το παρόν προγραμματίζεται από τις 16 Οκτωβρίου και μετά, η άφιξη των επικεφαλής των κλιμακίων στην Αθήνα.
Η ελληνική πλευρά θέτει ως ορόσημο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης με 95 προαπαιτούμενα τον Δεκέμβριο, έχοντας κατά νου- όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας – να ληφθούν το ίδιο διάστημα και οι αποφάσεις για τη διανομή μερίσματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: