Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Πρόοδος στα δημοσιονομικά, στασιμότητα στις μεταρρυθμίσεις Κριτική στην αποτελεσματικότητα των μνημονίων στην Ελλάδα

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Πρόοδος στα δημοσιονομικά, στασιμότητα στις μεταρρυθμίσεις

Κριτική στην αποτελεσματικότητα των μνημονίων στην Ελλάδα
Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017 13:15
 
UPD:18:18
REUTERS/FRANCOIS LENOIR
Βρυξέλλες
του Νίκου Μπέλλου
Τα μνημόνια μπορεί να οδήγησαν σε βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας και μάλιστα σημαντικά, ωστόσο η αποτελεσματικότητά τους σε άλλους τομείς, όπως η ανάπτυξη, δεν ήταν η προσδοκώμενη, αλλά ούτε και τα αποτελέσματα ορισμένων μεταρρυθμίσεων.
Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα προγράμματα προσαρμογής στην Ελλάδα, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Οι ελεγκτές ασκούν κριτική στην Κομισιόν υποστηρίζοντας ότι δεν διέθετε προηγούμενη πείρα στη διαχείριση ενός τέτοιου εγχειρήματος και ότι οι όροι των προγραμμάτων δεν είχαν ιεραρχηθεί σωστά με βάση τη σημασία τους, ούτε εντάχθηκαν σε κάποια ευρύτερη στρατηγική για τη χώρα. Επιπλέον, οι μακροοικονομικές παραδοχές των προγραμμάτων δεν αιτιολογούνταν καταλλήλως, ενώ η συνεργασία με τους άλλους θεσμούς ήταν μεν αποτελεσματική αλλά άτυπη, αναφέρει η έκθεση, η οποία αναγνωρίζει πάντως ότι η από μέρους της Επιτροπής παρακολούθηση της συμμόρφωσης ως προς την υλοποίηση των προγραμμάτων από την Ελλάδα ήταν ικανοποιητική.
Για να στηρίξει τις αιτιάσεις του, το Ελεγκτικό Συνέδριο προβάλλει ως επιχείρημα αδυναμίας των προγραμμάτων το γεγονός ότι δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να αποκαταστήσουν την ικανότητα της χώρας να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της από τις αγορές.
Τονίζει επίσης ότι τα προγράμματα δεν οδήγησαν μέχρι στιγμής ούτε στη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ συνέβαλαν περιορισμένα μόνο στην ανάκαμψη της χώρας.
Οι εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι δεσμευτικές για την Κομισιόν, ούτε για τα κράτη μέλη, έχουν απλώς γνωμοδοτικό χαρακτήρα.
Οι ελεγκτές κάνουν 11 συστάσεις στην Κομισιόν, προκειμένου να βελτιωθεί στο μέλλον ο σχεδιασμός των προγραμμάτων και κυρίως να ενσωματώνονται σε μια γενική αναπτυξιακή στρατηγική για τη χώρα.
Στις αιτιάσεις των ελεγκτών απάντησε σήμερα ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας σε δήλωσή του ότι η Ελλάδα βρίσκεται μόλις εννέα μήνες πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, η χώρα εκπληρώνει τις μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις - και αρχίζει να αισθάνεται τα οφέλη.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η οικονομία ανακάμπτει και η ανεργία μειώνεται από τα προηγούμενα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ενώ στις θετικές εξελίξεις περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και, πιο πρόσφατα, η περαιτέρω ελάφρυνση των ελέγχων κεφαλαίου. Ως εκ τούτου, μια προοδευτική επιστροφή στις αγορές έχει καταστεί αξιόπιστη προοπτική για την Ελλάδα, τονίζει.
Απαντώντας επί της ουσίας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ο Γάλλος επίτροπος προβάλλει το επιχείρημα ότι την εποχή που ελήφθησαν οι αποφάσεις για την Ελλάδα βρισκόμασταν σε μια άνευ προηγουμένου σε ένταση κρίση, θέλοντας προφανώς να αναδείξει την παράμετρο των συνθηκών υπό τις οποίες διαμορφώθηκαν τα πράγματα.
Ο κ. Μοσκοβισί θεωρεί πως είναι καιρός να αλλάξει πλέον η Ελλάδα σελίδα και η Επιτροπή, όπως είπε, θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειές της χώρας να προωθήσει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε βιώσιμη βάση προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών .

Δεν υπάρχουν σχόλια: