Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Αστυνόμευση και μέτρα καταστολής στη ματαίωση πλειστηριασμών ζητούν οι "θεσμοί"

Αστυνόμευση και μέτρα καταστολής στη ματαίωση πλειστηριασμών ζητούν οι "θεσμοί"

144
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Αστυνόμευση και μέτρα καταστολής στη ματαίωση πλειστηριασμών ζητούν οι "θεσμοί"
Της Νένας Μαλλιάρα
Και σε επίπεδο Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη φτάνει το θέμα των επικείμενων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι θα ξεκινήσουν στα τέλη του μήνα.
Καθώς πρόκειται για δρόμο δίχως επιστροφή, ο οποίος συνδέεται ευθέως με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και επιπλέον είναι κρίσιμος για την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και της Οικονομίας, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και η διασφάλιση της ομαλής διενέργειάς τους τέθηκαν από τους "θεσμούς" ως ζητούμενο στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, την προηγούμενη εβδομάδα οι "θεσμοί" πραγματοποίησαν συνάντηση για το θέμα αυτό με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, θέτοντας επιτακτικά το ζητούμενο, το Υπουργείο να μεριμνήσει για την προστασία της διενέργειας των πλειστηριασμών και να θέσει τέρμα στις συνεχείς παρακωλύσεις της διαδικασίας από ομάδες αντιδρώντων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι "θεσμοί", και ιδίως η πλευρά του ΔΝΤ, ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί για το γεγονός ότι η ελληνική Πολιτεία τηρεί στάση παρατηρητή στο φαινόμενο αυτό και ζήτησαν η διαδικασία να προστατευθεί από το ίδιο το Δημόσιο, καθώς αυτό αποτελεί υποχρέωσή του. Ειδικότερα ζήτησαν να χρησιμοποιηθούν μέτρα αποτροπής ή και καταστολής ενεργειών στις οποίες προβαίνουν συστηματικά οργανωμένες ομάδες ατόμων, ματαιώνοντας τους πλειστηριασμούς, αλλά και προπηλακίζοντας συμβολαιογράφους κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους. Στην πράξη, δηλαδή, οι "θεσμοί" ζήτησαν αστυνόμευση της διαδικασίας των πλειστηριασμών και άσκηση μέτρων καταστολής εφόσον παρεμποδίζεται η διαδικασία την οποία χαρακτηρίζουν δημοσίου συμφέροντος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τόσκας έθεσε θέμα ορίων εκ του νόμου για την όποια παρέμβαση της αστυνομίας. Ειδικότερα, ο νόμος δεν θεωρεί αυτεπάγγελτα διωκόμενη την συμπεριφορά των ομάδων που ματαιώνουν τους πλειστηριασμούς  και η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει συλλήψεις από τη στιγμή που δεν προκαλείται υλική ζημία ή σωματική βλάβη. Για να παρέμβει η αστυνομία, όπως αναφέρθηκε, θα πρέπει να υπάρξει μήνυση εναντίον των ατόμων που παρακωλύουν τους πλειστηριασμούς από τον ενδιαφερόμενο επισπεύδοντα. Στην τοποθέτηση αυτή, οι "θεσμοί" ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξει αλλαγή του νόμου και να διώκεται αυτεπάγγελτα το αδίκημα της παρακώλυσης των πλειστηριασμών.
Οι πιέσεις γύρω από τη διασφάλιση ενός πλαισίου ομαλής διεξαγωγής των πλειστηριασμών εντείνονται από όλες τις πλευρές ενόψει της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Σημειώνεται ότι το 2009, με την έναρξη της κρίσης και όταν ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων κινούνταν σε μονοψήφιο νούμερο,  έγιναν 52.000 πλειστηριασμοί και το 2016, με δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κοντά στο 50%, οι πλειστηριασμοί που διενεργήθηκαν δεν ξεπέρασαν τους 5.800. Σημειώνεται ότι διεθνώς οι πλειστηριασμοί αυξάνονται στην κρίση, ενώ στην ελληνική πραγματικότητα με την έναρξη της κρίσης σταμάτησε και οποιοδήποτε καταναγκαστικό μέτρο είσπραξης οφειλών. Ως αποτέλεσμα, μία ιδιωτική συναλλαγή όπως είναι η σύμβαση δανείου μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη εξελίχθηκε από ατομικό σε κοινωνικό ζήτημα.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες υπολογίζουν να διενεργήσουν τουλάχιστον 5.000 πλειστηριασμούς το 2018. Ωστόσο, δεν θα είναι οι μόνες επισπεύδουσες, καθώς και το Δημόσιο θα κινηθεί δραστικά προς την κατεύθυνση αυτή, με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να προετοιμάζεται για πλειστηριασμούς ακινήτων οφειλετών στην εμπορική αξία. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί ότι θα εισπραχθούν τα 46,85 δισ. ευρώ φορολογικών εσόδων που έχει "χρεώσει" το Υπουργείο Οικονομικών στην ΑΑΔΕ στο πλαίσιο του φετινού προϋπολογισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: