Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις νέες αντικειμενικές
Αδυνατούν οι εκτιμητές ακινήτων να υποβάλουν τις εισηγήσεις για τις νέες τιμές ζώνης στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μέχρι τις 15 Μαρτίου, με αποτέλεσμα να ζητούν την παράταση της σχετικής προθεσμίας.
Την ίδια στιγμή, οι πρώτες εισηγήσεις που έχουν παραληφθεί από το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν μείωση των τιμών ζώνης σε Φιλοθέη Ψυχικό, αύξηση της τιμής ζώνης στην Ηρώδου Αττικού και στον Λαιμό της Βουλιαγμένης. Η γενικότερη τάση, όπως την παρουσιάζουν οι εκτιμητές, είναι μειώσεις στις μεσαίες και ακριβές περιοχές και αυξήσεις στις «λαϊκές» περιοχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περίπου 250 εκτιμητές ακινήτων, διερευνώντας τις συνθήκες στην αγορά, διαπίστωσαν ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος έτσι ώστε οι εισηγήσεις τους να είναι όσο το δυνατόν πληρέστερες, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στην κτηματαγορά. Το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται θετικό ως προς την παράταση της προθεσμίας, αλλά ζήτησε από τους εκτιμητές το αίτημα να υποβληθεί επίσημα.
Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι διατεθειμένη να παρατείνει τη διαδικασία για διάστημα μεγαλύτερο των 7 ημερών, καθώς αμέσως μετά θα πρέπει οι εισηγήσεις τους να επεξεργαστούν από τη δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου. Η εν λόγω επιτροπή επί της ουσίας θα κληθεί να δώσει τιμές στις περιπτώσεις που διαπιστωθούν μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές ζώνης κάποιας περιοχής. Για παράδειγμα, εάν κάποιος εκτιμητής εισηγηθεί τιμή ζώνης στους Αμπελοκήπους πλησίον του σταθμού του μετρό 1.500 ευρώ και στον σταθμό της Πανόρμου 2.500 ευρώ, η επιτροπή θα πρέπει να συνδυάσει τις δύο τιμές, καθώς η απόκλιση είναι τεράστια.
Στην Αττική
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αττική έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ αντίθετα μεγάλα προβλήματα υπάρχουν στην περιφέρεια, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία αγοραπωλησιών.
Πάντως, οι πρώτες ενδείξεις από τους εκτιμητές για την περιοχή της Αττικής είναι εντυπωσιακές. Συγκεκριμένα, στην Ηρώδου Αττικού, ένας από τους δημοφιλέστερους δρόμους των Αθηνών, η εισήγηση του εκτιμητή είναι η τιμή ζώνης να αυξηθεί κατά 30%. Συγκεκριμένα, από τις 8.500 ευρώ που ανέρχεται σήμερα η τιμή ζώνης να φθάσει τις 11.000 ευρώ.
Στον Λαιμό της Βουλιαγμένης οι αξίες που βγάζουν οι εκτιμητές οδηγούν σχεδόν σε διπλασιασμό της τιμής ζώνης. Συγκεκριμένα, από τις 8.800 ευρώ που ανέρχεται σήμερα στις 15.000 ευρώ. Ωστόσο, η πρόταση των εκτιμητών θα είναι συγκρατημένη και θα κινηθεί στα επίπεδα των 12.000-13.000 ευρώ. Ετερο χαρακτηριστικό παράδειγμα καταγράφεται και στην περιοχή της Φιλοθέης (Δήμος Φιλοθέης - Π. Ψυχικού). Σε αυτήν καταγράφονται εισηγήσεις για μείωση των τιμών ζώνης έως και 20% (ιδίως στα πιο ακριβά σημεία). Ετσι, σε περιοχή που σήμερα η τιμή ζώνης είναι 4.700 ευρώ/τ.μ., προτείνεται μείωση στις 3.700 ευρώ/τ.μ., ενώ σε άλλο σημείο του δήμου, η εισήγηση για τη νέα τιμή ζώνης είναι 3.500 ευρώ/τ.μ., από 4.100 ευρώ/τ.μ. που είναι σήμερα.
«Το γενικό συμπέρασμα που αντιλαμβανόμαστε και σε συζητήσεις με άλλους συναδέλφους είναι ότι στις περιοχές με υψηλές τιμές ζώνης, οι αξίες οδεύουν προς τα κάτω, ενώ το αντίστροφο καταγράφεται σε περιοχές με χαμηλές τιμές ζώνης», σημειώνει στην «Κ», εκτιμητής που συμμετέχει στη σχετική διαδικασία. Αλλο ένα σημαντικό στοιχείο που επισημαίνουν οι εκτιμητές είναι οι μεγάλες ανισότητες που εξακολουθούν να καταγράφονται στις τιμές ζώνης όπως ήταν ορισμένες τα τελευταία χρόνια. Οπως τονίζουν, περιοχές που δεν είχαν κανένα τουριστικό ενδιαφέρον, π.χ. χωριά σε ορεινούς όγκους και σε μεγάλο υψόμετρο, που είναι και δύσκολα προσβάσιμες και χωρίς ιδιαίτερες υποδομές, εμφανίζονταν να έχουν την ίδια τιμή ζώνης (π.χ. 600 ευρώ/τ.μ.) με άλλα παραθαλάσσια σημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας (π.χ. του νομού Βοιωτίας), που είναι σαφώς εμπορικότερα και με καλύτερες υποδομές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου