Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Αυτόματη «Ανταλλαγή Εκθέσεων ανά Χώρα» με τις ΗΠΑ για τους ομίλους- Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για την κύρωση της συμφωνίας

Αυτόματη «Ανταλλαγή Εκθέσεων ανά Χώρα» με τις ΗΠΑ για τους ομίλους- Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για την κύρωση της συμφωνίας





Νέο νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Αρμόδιας Αρχής της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Αρμόδιας Αρχής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την Ανταλλαγή Εκθέσεων ανά Χώρα και διατάξεις εφαρμογής» με τις διατάξεις του οποίου κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ.1 του Συντάγματος, η  Συμφωνία, που υπογράφτηκε στο Όσλο στις 27 Σεπτεμβρίου 2017, μεταξύ της Αρμόδιας Αρχής της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Αρμόδιας Αρχής της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Η.Π.Α.), για την αυτόματη Ανταλλαγή Εκθέσεων ανά Χώρα (ΕαΧ), με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας σε φορολογικά θέματα.
Με τη Διμερή ΣΑΑ ρυθμίζεται η ανταλλαγή των ΕαΧ, η οποία εφαρμόζεται για φορολογικά έτη που ξεκινούν από ή μετά την 1η Ιανουαρίου 2016 και αφορά Ομίλους ΠΕ με ετήσια συνολικά ενοποιημένα έσοδα ίσα ή πάνω από 750 εκατομμύρια ευρώ.
Το Τμήμα 3 της σύμβασης περιλαμβάνει τους ειδικούς όρους που διέπουν την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, ήτοι τον χρόνο και τον τρόπο ανταλλαγής πληροφοριών. Η ανταλλαγή πληροφοριών πραγματοποιείται μόνον εφόσον και τα δύο Συμβαλλόμενα Μέρη έχουν θέσει σε ισχύ την εσωτερική νομοθεσία που απαιτεί την υποβολή της ΕαΧ για το φορολογικό έτος που καλύπτεται από την Έκθεση.
Στο άρθρο τρίτο του Δεύτερου μέρους περιγράφεται η υποχρέωση υποβολής των ΕαΧ από τους Ομίλους ΠΕ και το περιεχόμενο αυτών. Γίνεται παραπομπή στην εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου πέμπτου του ν. 4490/2017 (Α'150), όπου περιλαμβάνονται αναλυτικά οι ακριβείς πληροφορίες που θα πρέπει να περιέχονται στην ΕαΧ και επισυνάπτεται το σχετικό Παράρτημα με πίνακες και σχετικές οδηγίες συμπλήρωσης. Τέλος, γίνεται μνεία στον ηλεκτρονικό τρόπο υποβολής των ΕαΧ.
Στο άρθρο τέταρτο  ορίζεται η προθεσμία υποβολής των ΕαΧ (Εκθέσεις ανά Χώρα), με ιδιαίτερη μνεία στο πρώτο έτος εφαρμογής, για το οποίο ορίζεται η 31η Μαρτίου 2018.
Επειδή η υποβολή ΕαΧ αποτελεί, μαζί με την τήρηση Φακέλου Τεκμηρίωσης (Βασικού και Τοπικού) και την υποβολή Συνοπτικού Πίνακα Πληροφοριών μέρος της φορολογικής υποχρέωσης για την τεκμηρίωση των ενδοομιλικών συναλλαγών, οι προτεινόμενες κυρώσεις είναι ανάλογες με εκείνες που προβλέπονται στις περιπτώσεις μη τήρησης της υποχρέωσης τεκμηρίωσης του άρθρου 56 του ν. 4174/2013 - Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ), (Α'170) και κρίνονται ως αναλογικές, αποτελεσματικές και αποτρεπτικές.

Δείτε το σχέδιο νόμου και την αιτιολογική έκθεση από το φορολογικό αρχείο του κόμβου

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: