Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Εθνική Σύμβαση Εργασίας: Τι προνόμια συμφώνησαν να σώσουν ΓΣΣΕ και εργοδότες

Σε συμφωνία κατέληξε η ΓΣΣΕ μετά από εξπρές διαπραγμάτευση που είχε σήμερα Παρασκευή με εργοδοτικούς φορείς για την υπογραφή της Νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2018, η οποία αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ 26 και 30 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι η μετενέργεια της  προηγούμενης σύμβασης εκπνέει στις 31 Μαρτίου, ενώ υπήρχε η βούληση να ανανεωθεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2018.
Οι κοινωνικοί εταίροι κατέληξαν σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία, προκειμένου να διασωθούν το επίδομα γάμουοι τριετίες και οι άδειες των εργαζόμενων γονέων, με δεδομένο ότι δεν έχουν πια το δικαίωμα να αποφασίζουν για το ύψος του κατώτατου μισθού.
Η συμφωνία θα προβλέπει  την συνέχιση των όρων εργασίας που θεσπίστηκαν με προηγούμενες ΕΓΣΣΕ, όπως είναι η διατήρηση του επιδόματος γάμου, του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, και των τριετών -ωριμάνσεων- που έχουν «παγώσει», έως ότου η καταγεγραμμένη ανεργία μειωθεί κάτω από 10%.
Επίσης, η σύμβαση θα προβλέπει δικαίωμα άδειας φροντίδας παιδιού και για τον εργαζόμενο πατέρα στον ιδιωτικό τομέα.
Ο κατώτατος μισθός ορίζεται πλέον από το κράτος, έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τεκμηριωμένη συνεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας και της απασχόλησης από επιστημονική επιτροπή. Υπόψη λαμβάνονται οι προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών.
Η υπουργός εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, έχει εξαγγείλει ότι «θα συζητηθούν οι προϋποθέσεις για μια αύξηση του κατώτατου μισθού». Μετά το Πάσχα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία καθορισμού του νέου κατώτατου μισθού. Πάντως, ο σχετικός νόμος ορίζει ότι  η διαδικασία θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει τέλος Φεβρουαρίου.
Ήδη, στο υπουργείο Εργασίας συζητείται η εφαρμογή του πορτογαλικού μοντέλου και αναδεικνύεται πρόσφατα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στην Πορτογαλία, από τον μνημονιακό βασικό μισθό των 530€, η κατώτατη αμοιβή αυξήθηκε σε 557€ το 2017, για να φθάσει τα 580€ το 2018 και τα 600€ το 2019.
Οι κοινωνικοί εταίροι, πλην του ΣΕΒ, τάσσονται υπέρ του καθορισμού του κατώτατου μισθού μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε: «Η διατήρηση της ΕΓΣΣΕ δεν σημαίνει αύξηση του κατώτατου μισθού το 2018, ούτε επιβαρύνει με κάτι επιπλέον τον εργοδότη από αυτά που πληρώνει σήμερα. Σαφέστατα, μετά από τρία μνημόνια υπάρχουν δυσκολίες, οι οποίες, όμως, μπορούν να ξεπεραστούν από εμάς τους ίδιους τους θεσμοθετημένους κοινωνικούς εταίρους.
Η υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ απαιτεί σύνεση και συναίνεση, ενώ αποτελεί μια ευθύνη, την οποία η ΕΣΕΕ ως τριτοβάθμια οργάνωση και κοινωνικός εταίρος διαθέτει. Η θέση και η στάση μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, αλλά με προσοχή, ώστε από την υπερβολή να μην φτάσουμε στην κατάργησή της».

Εθνική Σύμβαση Εργασίας: 15 μέρες προθεσμία για να μην καταρεύσει

Σε συναγερμό υπουργείο Εργασίας και εργασιακοί φορείς

Αβέβαιο κρίνεται το μέλλον για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς η τρίμηνη μετενέργειά της λήγει στις 31 Μαρτίου, ενώ η τυπική ισχύς της έχει λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου του 2017. Επομένως, αν δεν ανανεωθεί η ισχύς της τις επόμενες δεκαπέντε μέρες, κινδυνεύει να «τιναχτεί» στον αέρα.
Αν δεν ανανεωθεί λοιπόν, έως τις 31 Μαρτίου, τότε δεν θα ισχύουν οι όροι –π.χ το επίδομα γάμου – από την 1η Απριλίου. Το συγκεκριμένο επίδομα είχε διατηρηθεί και αφορούσε όλους τους μισθωτούς, άνδρες-γυναίκες.
Προκειμένου να μη συμβεί κάτι τέτοιο,έχει ήδη προγραμματισθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, συνάντηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ,ΣΕΤΕ) για αύριο Παρασκευή 16 Μαρτίου.
Oι ίδιες πηγές αναφέρουν πως βούληση όλων των εταίρων φαίνεται να είναι η ανανέωση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για άλλους 12 μήνες, δηλαδή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.
Οι διεργασίες αυτές για την ανανέωση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης βρίσκονται σε εξέλιξη την επαύριον του γύρου των συναντήσεων της Υπουργού Εργασίας, κας.Έφης Αχτσιόγλου με τους κοινωνικούς εταίρους.
Αντικείμενο των συναντήσεων αυτών ήταν οι επικείμενες αλλαγές στις κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις, τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, στα πλαίσια της 4ης αξιολόγησης του Προγράμματος Προσαρμογής και στο σύστημα των προστίμων για την αδήλωτη εργασία.
Υπενθυμίζεται πως πριν τη λήξη του Προγράμματος και την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί ένας διοικητικός μηχανισμός ελέγχου της αντιπροσωπευτικότητάς τους.
Εξάλλου, το Υπ. Εργασίας προσανατολίζεται στη μείωση των προστίμων για την αδήλωτη εργασία στο 50%.
Παράλληλα, το Υπ.Εργασίας, στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού αναπτυξιακού προγράμματος που ετοιμάζει, υποστηρίζει την αύξηση του εθνικού κατώτατου μισθού, με κυβερνητική απόφαση, μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: