Πότε μία εταιρεία μπορεί να ζητήσει επιστροφή ποσών που κατέβαλε για διακίνηση εμπορευμάτων στην Ε.Ε.
Η υπόθεση ήρθε στο προσκήνιο μετά από προσφυγή για εξαγωγή πετρελαϊκών προϊόντων
Του Γιώργου Λαμπίρη
Τη δυνατότητα επιστροφής στον φορολογούμενο καταβληθέντων ποσών, σε περίπτωση επιβάρυνσης αντίθετης προς το ενωσιακό δίκαιο, προβλέπεται με σχετική απόφαση του τέταρτου τμήματος Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Η υπόθεση
Η υπόθεση ήρθε στο προσκήνιο μετά από προσφυγή, αναφορικά με τη φορολογική επιβάρυνση για εξαγωγή πετρελαϊκών προϊόντων από τη νομική εκπρόσωπο της ρουμανικής πετρελαϊκής εταιρείας SC Petrolel-Lukoli SA κατά του ρουμανικού υπουργείου Οικονομίας αλλά και του υπουργείου Ενέργειας της Ρουμανίας.
Η Lukoil ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομίας της Ρουμανίας, την επιστροφή των ποσών που κατέβαλε για εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων για το διάστημα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2007 και 31ης Μαρτίου 2010.
Τι επικαλέστηκε η εταιρεία
Η εταιρεία επικαλέστηκε το Δίκαιο της ΕΕ και συγκεκριμένα το άρθρο 30 της Συνθήκης Λειτουργίας Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το οποίο ο φορολογούμενος ο οποίος πράγματι κατέβαλε αντίθετη προς το άρθρο αυτό φορολογική επιβάρυνση ισοδυνάμου αποτελέσματος, μπορεί να ζητήσει την επιστροφή των χρημάτων που έχει καταβάλει, ακόμη και στην περίπτωση που ο μηχανισμός καταβολής της φορολογικής επιβαρύνσεως σχεδιάστηκε από την εθνική νομοθεσία της χώρας του, με τέτοιο τρόπο ώστε η συγκεκριμένη επιβάρυνση να μετακυλίεται στον καταναλωτή.
Τι ορίζει το κοινοτικό δίκαιο
Σημειώνεται ότι με βάση το Δίκαιο της Ε.Ε. οι εισαγωγικοί και εξαγωγικοί δασμοί ή οι φορολογικές επιβαρύνσεις ισοδυνάμου αποτελέσματος απαγορεύονται μεταξύ των κρατών μελών. Η απαγόρευση αυτή ισχύει και για τους δασμούς ταμιευτικού χαρακτήρα
Σημειώνεται ότι με βάση το Δίκαιο της Ε.Ε. οι εισαγωγικοί και εξαγωγικοί δασμοί ή οι φορολογικές επιβαρύνσεις ισοδυνάμου αποτελέσματος απαγορεύονται μεταξύ των κρατών μελών. Η απαγόρευση αυτή ισχύει και για τους δασμούς ταμιευτικού χαρακτήρα
Η τελωνειακή ένωση περιλαμβάνει ένα εσωτερικό στοιχείο, την κατάργηση των δασμών ή των μέτρων ισοδυνάμου αποτελέσματος στο εμπόριο των προϊόντων μεταξύ των κρατών-μελών και ένα εξωτερικό στοιχείο, τη δημιουργία ενός κοινού εξωτερικού δασμολογίου.
Τι είναι η επιβάρυνση ισοδύναμου αποτελέσματος
Επί της ουσίας, κάθε μορφή χρηματικής επιβάρυνσης, η οποία επιβάλλεται μονομερώς σε εμπορεύματα που διασχίζουν τα σύνορα μιας χώρας, όταν δεν αποτελεί δασμό με την κυριολεκτική σημασία, τότε αποτελεί επιβάρυνση ισοδύναμου αποτελέσματος, ακόμα και αν αυτή δεν εισπράττεται υπέρ του κράτους. Αποτελεί μία μορφή έμμεσου φορολογικού προστατευτισμού, ο οποίος αποσκοπεί στην παρεμπόδιση των εισαγωγών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου