Στο τραπέζι νέα μέτρα ρύθμισης οφειλών με φόντο τα 99 δισ. των ληξιπρόθεσμων
3,5 εκατ. οφειλέτες χρωστούν έως και 5.000 ευρώ
Του Γιώργου Λαμπίρη
To ενδεχόμενο θέσπισης περαιτέρω μέτρων για τον περιορισμό των κατασχέσεων μελετά το τελευταίο χρονικό διάστημα η φορολογική αρχή και το υπουργείο Οικονομικών, ούτως ώστε να προσφέρεται καταφύγιο σε όσους προβούν σε ρυθμίσεις και κατ’ επέκταση σε σταδιακή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς το Δημόσιο.
Χαρακτηριστική προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, για την παράδοση της απολογιστικής έκθεσης για το 2017 την Τρίτη, εξέφρασε τη δέσμευσή του προς αυτή την κατεύθυνση. Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος Πιτσιλής ανέφερε ότι η Αρχή επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή λύση και για όσους αδυνατούν να πληρώσουν φόρους και εισφορές. Επισήμανε μάλιστα, ότι αυτή τη στιγμή υφίστανται διαδικασίες, οι οποίες οδηγούν σε κατασχέσεις και πάγωμα λογαριασμών.
Στα 99,9 δισ. το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο τον Ιανουάριο
Την ίδια στιγμή το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο προς τη φορολογική αρχή, τον Ιανουάριο, ανέρχεται σε 99,9 δισ. ευρώ, ενώ μόλις τα 4,29 δισ., ποσοστό 4,33% των ληξιπρόθεσμων χρεών τελεί υπό καθεστώς ρύθμισης. Ας σημειωθεί ότι από το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς τη φορολογική διοίκηση, το 50,1% χρονολογείται κατά την περίοδο έως και 30 Νοεμβρίου του 2012, ενώ το υπόλοιπο 49,9% αφορά τη χρονική περίοδο από 1 Δεκεμβρίου του 2012 έως και 1 Ιανουαρίου του 2018.
Πώς κατανέμονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές
Σημειώνεται ότι από το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο έως και τον Ιανουάριο, το 45,4% αφορά μη φορολογικά έσοδα, όπως είναι πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, δάνεια και άλλες ανάλογες περιπτώσεις. Επίσης, το 27,3% αφορά έμμεσους φόρους όπως ΦΠΑ ή πρόστιμα έμμεσων φόρων, ενώ το 24,2% αφορά τους άμεσους φόρους, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος και οι φόροι περιουσίας. Το υπόλοιπο 3,2% σχετίζεται με λοιπά μη φορολογικά έσοδα.
Πιο συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που προκύπτουν από τους άμεσους φόρους, ανέρχονται σε 22,1 δισ. ευρώ, από έμμεσους φόρους σε 27,4 δισ. ευρώ, από μη φορολογικά έσοδα σε 47,5 δισ. ευρώ και από λοιπά μη φορολογικά έσοδα σε 2,8 δισ. ευρώ.
Οι κατηγορίες των οφειλετών
Κατηγοριοποιώντας τους οφειλέτες ανά ποσό οφειλής, το μεγαλύτερο ποσοστό, ήτοι 87,7% (3.569.975 οφειλέτες), παρουσιάζουν βασική οφειλή μικρότερη των 5.000 ευρώ, από το σύνολο του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου του Ιανουαρίου. Επίσης, το 1% των οφειλετών (40.514 οφειλέτες), εμφανίζουν βασική οφειλή που υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ, ενώ αυτή η μερίδα οφειλετών διακρατεί το μεγαλύτερο ποσοστό των οφειλών, δηλαδή 89,2% και ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε 89,2 εκατ. ευρώ από το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος έως και τον Ιανουάριο.
Τέλος σε ό,τι αφορά στις ενδιάμεσες κατηγορίες βασικής οφειλής ποσών από 5.000 έως 100.000 ευρώ, ποσοστό 11,3% των οφειλετών (458.368 οφειλέτες), χρωστούν το 8,2% των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών προς τη φορολογική αρχή, το οποίο ανέρχεται σε 8,2 δισ. ευρώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου