Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Αυξημένες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου το Φεβρουάριο

Αυξημένες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου το Φεβρουάριο

Διαμορφώθηκαν σε 3,390 δισ. ευρώ με αύξηση 237 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Οικονομικών. Η κυβέρνηση καλείται να μηδενίσει το ποσό έως το τέλους του Αυγούστου.
Ανοδικά κινήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Φεβρουάριο, παρά τις δεσμεύσεις μηδενισμού τους έως το τέλος του προγράμματος που έχουν αναληφθεί μέσω του Μνημονίου.
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι στο τέλος Φεβρουαρίου τα ληξιπρόθεσμα χρέη διαμορφώθηκαν σε 3,390 δισ. ευρώ με αύξηση 237 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο, όταν ανέρχονταν σε 3,153 δισ. ευρώ.
Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις γενικής κυβέρνησης από 2,461 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο ανήλθαν σε 2,614 δισ. ευρώ και στο ίδιο διάστημα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων διογκώθηκαν από 692 εκατ. ευρώ σε 776 εκατ. ευρώ.
Μεγάλο μέρος της διεύρυνσης των ληξιπρόθεσμων οφείλεται στα νοσοκομεία των οποίων οι υποχρεώσεις διευρύνθηκαν από 349 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο σε 439 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο.
Το μεγαλύτερο βάρος ληξιπρόθεσμων οφειλών κουβαλούν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης με τα χρέη τους να αγγίζουν τα 1,452 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου με αύξηση 20 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο.
Πρόσφατα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είχε δεσμευθεί από το βήμα της Βουλής για την πλήρη εξόφληση των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες έως το καλοκαίρι. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η ομαλή εξόφληση χρεών και κυρίως η μη δημιουργία νέων αποτελεί μία από τις δύο (μαζί με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς) προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης ύψους 1 δισ. ευρώ από τον ESM μετά την 1η Μαϊου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: